Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2009

Tο ΙΡΑΝ και τα ΠΥΡΗΝΙΚΑ


Είναι στις πρώτες γραμμές της διεθνούς επικαιρότητας το ΙΡΑΝ και τα ΠΥΡΗΝΙΚΑ.

Σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του ΙΡΑΝ, υπάρχει μια πολύ καλή ανάλυση στη γαλλική ε/φ «LE MONDE» , του Διευθυντή του γαλλικού Ερευνητικού Κέντρου Στρατηγικής και περιφερειακών συγκρούσεων, του κ. CAMILLE GRAΝD, όπου επισημαίνει ότι:

- Γνωρίζουμε ότι από την εποχή του ΣΑΧΗ, το Ιράν προχώρησε στην ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος, πιθανώς διττού σκοπού, ήτοι για ειρηνικούς και στρατιωτικούς σκοπούς. Γνωρίζουμε επίσης, ότι η Ισλαμική Δημοκρατία συνέχισε και εμβάθυνε αυτό το πυρηνικό πρόγραμμα.

Αν το Ιράν εξελιχθεί σε «πυρηνική δύναμη», υποστηρίζει ο γάλλος καθηγητής, είναι εύλογο ότι πολλοί περιφερειακοί παράγοντες (Αίγυπτος, Τουρκία, Σαουδική Αραβία και η Συρία), θα επανεξετάσουν τις στρατηγικές επιλογές τους. Είναι πολύ πιθανόν, ότι θα προβούν στην ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η ιρανική πυρηνική βόμβα θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, σε μια ιδιαίτερα ασταθή περιοχή, όπως είναι της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Αραβικής Χερσονήσου, επισημαίνει ο γάλλος αναλυτής.


Η νέα Ελληνική Κυβέρνηση, όποια και αν αποφασίσει αύριο ο ΛΑΟΣ, θα υποχρεωθεί να ασχοληθεί και μάλιστα άμεσα, με όλα αυτά τα μείζονα ζητήματα, δηλαδή: την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Θράκη, τις προκλήσεις των Σκοπιανών, το Κυπριακό και τη διάδοση και διασπορά των όπλων Μαζικής Καταστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου