Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2009

Eκλογές και Τουρκική ΝΟΤΑΜ


Αύριο έχουμε Βουλευτικές εκλογές, εξαιρετικά κρίσιμες, για μια σειρά από ζητήματα εθνικού προσδιορισμού, αλλά η Τουρκία, δεν εννοεί να αναστείλει προσωρινά έστω, τις ιταμές προκλήσεις της στο Αιγαίο.


Η Τουρκία μέσα σε δύο μέρες εξέδωσε τρείς ΝΟΤΑΜ, με τις οποίες αμφισβητεί έννομα δικαιώματα στης Ελλάδας στο Αιγαίο.

Με τη πρώτη και τη δεύτερη ΝΟΤΑΜ, η Τουρκία ουσιαστικά αρνείται στην Ελλάδα την αρμοδιότητα εκτέλεσης στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή Λήμνου- Σαμοθράκης και Ψαρών .

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι αυτές οι θαλάσσιες περιοχές θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένες βάσει της συμφωνίας του 1914 (συμφωνία των 6 Μεγάλων Δυνάμεων) και της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923.

Με την Τρίτη ΝΟΤΑΜ , η Τουρκία αρνείται στην Ελλάδα την αρμοδιότητα διενέργειας αποστολών έρευνας και διάσωσης (SΑR) στην περιοχή Χίου- Ικαρίας- Σάμου.

Από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας επισημαίνεται ότι , δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης νήσων του Ανατολικού Αιγαίου μέσω της έκδοσης ΝΟΤΑΜ. Αποστρατιωτικοποίηση μιας περιοχής όμως, αποτελεί σαφή ένδειξη ασαφούς εθνικής κυριαρχίας.

Άλλωστε, η Συνθήκη της Λωζάννης, που επικαλούνται οι Τούρκοι και η οποία προβλέπει πράγματι την αποστρατιωτικοποίηση κάποιων νησιών του Αιγαίου, έχει αντικατασταθεί από τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η οποία κατήργησε την αποστρατιωτικοποίηση των Στενών των Δαρδανελίων, άρα και των συναφών περιορισμών και στα ελληνικά νησιά.


Σχετικά τώρα με την τουρκική ΝΟΤΑΜ για την άσκηση έρευνας και διάσωσης των ελληνικών ενόπλων Δυνάμεων, που είναι προγραμματισμένη για το διήμερο 24- 25 Νοεμβρίου, η Άγκυρα τονίζει ότι αυτή θα πρέπει να έχει την έγκριση των αρμοδίων τουρκικών αρχών.

Πρόκειται επίσης για πάγια τουρκική θέση, βάσει της οποίας η δικαιοδοσία της Άγκυρας σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης θα πρέπει να επεκτείνεται μέχρι το μέσον του Αιγαίου εντός του FΙR Αθηνών. Είναι μια έμμεση προσπάθεια διχοτόμησης του Αιγαίου.

Όμως η Τουρκική απαίτηση είναι καταφανώς παράνομη.

Η Ελλάδα εξέδωσε μια ΑΝΤΙΝΟΤΑΜ , όπου επισημαίνεται , ότι η ασφάλεια των πτήσεων εντός του FIR Αθηνών έχει ανατεθεί στις ελληνικές αρχές , με ομόφωνες αποφάσεις του ICAO (διεθνής οργανισμός για την ασφάλεια των πτήσεων), στις διασκέψεις της Κωνσταντινούπολης (1950), των Παρισίων (1952) και της Γενεύης (1958), - που κατοχυρώνουν πλήρως τα ελληνικά δικαιώματα, και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας. Άρα, η Ελλάδα, όχι μόνο δικαιούται, αλλά υποχρεούται, να οργανώνει ασκήσεις έρευνας και διάσωσης εντός του FIR Αθηνών .


Και βέβαια για να μην ξεχνιόμαστε, συνεχίζονται οι καθημερινές σχεδόν παρενοχλήσεις από επίγεια τουρκικά ραντάρ ,στα αεροσκάφη και στα ελικόπτερα της Ε.Ε. , που στα πλαίσια της επιχείρησης FRΟΝΤΕΧ , πραγματοποιούν εναερία επιτήρησης των συνόρων της Ε.Ε. στο Αιγαίο, για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου