Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2009

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ.Δ. Δρούτσας


 Το «Βήμα» χρακτηρίζει τον Δημήτρη Δρούτσα το alter ego του νέου Πρωθυπουργού. Είναι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.


Με τον Γιώργο Παπανδρέου να κρατά θεσμικά τα ηνία του ΥΠΕΞ, ο άνθρωπος που ήταν η σκιά του στο κάθε του ταξίδι, ο σύμβουλός του επί διεθνών θεμάτων και το δεξί του χέρι αναφορικά με το Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά, διορίστηκε αναπληρωτής του, με την προοπτική να αναλάβει πλήρως το χαρτοφυλάκιο όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.

Η μητέρα του είναι Αυστριακή και ο πατέρας του Ελλαδίτης. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιένης και το 1994 ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Ερευνητικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιένης. Παράλληλα εργαζόταν και ως νομικός σύμβουλος του Καγκελάριου της Αυστρίας Wolfgang Schussel. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1999 και έπιασε δουλειά στο πλάι του Γιώργου Παπανδρέου, που ήταν τότε Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Δημήτρης Δρούτσας μπορεί να είναι άγνωστο όνομα στην Κύπρο, δεν είναι όμως άγνωστος στο Κυπριακό. Το διδακτορικό του άλλωστε ήταν πάνω στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και τον Γ. Παπανδρέου συμβούλευε σε θέματα Κυπριακού και πολιτικής προσέγγισης Ελλάδας-Τουρκίας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία, ενώ υπηρετούσε ο πατέρας του εδώ και η παιδική του ηλικία στιγματίστηκε, όπως τόσων άλλων, από την τουρκική εισβολή.

Η σύζυγός του Φαίη Καραβίτη, δημοσιογράφος το επάγγελμα, έγραφε σε ανύποπτο χρόνο, στα πλαίσια ενός ρεπορτάζ, ότι ο κ. Δρούτσας «στα έξι του χρόνια κράδαινε απειλητικά το πλαστικό του πιστόλι προς την κατεύθυνση της ''πράσινης γραμμής''. Είκοσι οκτώ χρόνια μετά εργάζεται κι αυτός για την ειρηνική λύση του ίδιου προβλήματος». Η εργασία του αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν να προβαίνει σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με πρόσωπα-κλειδιά, όπως ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, για τη διαμόρφωση του Σχεδίου Ανάν, μέχρι το 2003.

Κάποιοι είναι ιδιαίτερα σκεπτικοί, αναφορικά με τον ωφέλιμο ρόλο του στο Κυπριακό. Ο γνωστός δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός, για παράδειγμα, γνωστός για το συγγραφικό του έργο σε σχέση με το Κυπριακό, ανέφερε σε χθεσινό του άρθρο κατά λέξη: «Αυτό που θυμούνται, πάντως, οι Ελληνοκύπριοι είναι ο προκλητικός ρόλος του στην επιβολή του Σχεδίου Ανάν». ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δημήτρης Δρούτσας: αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών
Ο Δημήτρης Π. Δρούτσας γεννήθηκε στην Λευκωσία στις 5 Αυγούστου 1968. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης, όπου συνέγραψε και την Διδακτορική Διατριβή του με θέμα την «Ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ξεκίνησε, το 1994, την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Ερευνητικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης («Forschungsinstitut für Europafragen der Wirtschaftsuniversität Wien»).

Παράλληλα με τις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις, διετέλεσε, από το 1998, νομικός σύμβουλος στο επιτελείο του Υπουργού Εξωτερικών και μετέπειτα Καγκελάριου της Αυστρίας, Wolfgang Schüssel. Toν Σεπτέμβριο 1999 επέστρεψε στην Ελλάδα ως Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Α. Παπανδρέου, με ιδιαίτερο αντικείμενο την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Κυπριακό, την πολιτική προσέγγισης της Ελλάδας με την Τουρκία, καθώς και τα μεγάλα θεσμικά ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τον Μάρτιο 2004 είναι ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Α. Παπανδρέου. Τον Μάρτιο 2008 ανέλαβε και χρέη Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για τα διεθνή ΜΜΕ και ως προς τις δραστηριότητες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Τον Μάιο 2008 ορίστηκε Γραμματέας του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και σειρά διαλέξεων στο εσωτερικό και εξωτερικό για θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου, Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Εμπορικού Δικαίου, Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας. Μιλά Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Ρώσικα. Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Φαίη Καραβίτη. 


πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου