Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2009

Δηλώσεις κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών


Δηλώσεις κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών


Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2009 »


Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2009


Κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ και επισήμως και δημοσίως. Σας καλωσορίζω κυρίες και κύριοι όλους που είστε σήμερα εδώ.


Επιτρέψτε μου πρώτα απ΄ όλα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συνεργάτες μου, τους Υφυπουργούς μου, τον κ. Γιάννη Βαληνάκη, τον κ. Θόδωρο Κασσίμη και τον κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τους διατελέσαντες Γενικούς Γραμματείς στο Υπουργείο αυτά τα τρεισήμισι χρόνια, αλλά και όλο το διπλωματικό προσωπικό και το Πολιτικό Γραφείο και βεβαίως τη Διπλωματική Υπηρεσία και όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους έναν προς έναν και τους ανθρώπους που δουλέψαμε μαζί.

Αισθάνομαι ευτυχής που συνεργαστήκαμε, ήταν για μένα ένας τίτλος τιμής να υπηρετήσω αυτό το Υπουργείο και αισθάνομαι υπερήφανη που εργαστήκαμε καλά και υπερήφανη γι΄ αυτά που μαζί πετύχαμε. 

Κυρίες και κύριοι, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τον Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή μέχρι όλους μας εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών, ασκήσαμε μια θαρραλέα, συγκροτημένη, σύγχρονη και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική. Μια εθνική στρατηγική, που στηρίζεται στα ισχυρά επιχειρήματα, την έντονη διεθνή παρουσία, τα διευρυμένα ερείσματα και την εθνική αυτοπεποίθηση.

Μια πολιτική που πιστεύω πως πέτυχε να αναγνωρίζεται σήμερα η Ελλάδα από τη διεθνή κοινότητα κι ένας ρόλος πολύ ευρύτερος από αυτόν που αναλογεί στο μέγεθός της. Ο ρόλος μιας ισχυρής, αξιόπιστης, περιφερειακής δύναμης, ένας παράγοντας ασφάλειας και ανάπτυξης.

Κατά τη γνώμη μου η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων χρειάζεται καθαρές κουβέντες, που οδηγούν σε καθαρές σχέσεις, χωρίς κορώνες και μεγαλοστομίες που δεν έχουν θέση. Εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση είναι συνταγή αποτυχίας, οδηγεί στην αναξιοπιστία και στη διεθνή απομόνωση. Τηρήσαμε την αρχή αυτή απαρέγκλιτα, χωρίς παλινωδίες και χωρίς αστερίσκους και πιστεύω πως είχαμε επιτυχία.

Κύριε Πρωθυπουργέ, η αποτελεσματική εξωτερική πολιτική προϋποθέτει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο εσωτερικό, ένα αρραγές εθνικό μέτωπο αποτελεί πολύτιμη πηγή ισχύος γι΄αυτόν που εκπροσωπεί τη χώρα. Διανύουμε μια περίοδο που παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όπως κάναμε και στην Κυβέρνηση, έτσι και τώρα δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε λογικές δημαγωγίας και χρησιμοποίησης των εθνικών μας θεμάτων για εσωτερική κατανάλωση. Αυτό βεβαίως δεν είναι λευκή επιταγή, είναι όμως μία ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα είμαστε εδώ, θα σταθούμε δίπλα σας σε κάθε προσπάθεια που έχει σαν στόχο την ενίσχυση των συμφερόντων και των δικαίων της Ελλάδος.

Η προσπάθεια για μια Ελλάδα περήφανη και δυνατή, με ισχύ και επιρροή στην περιοχή της, στην Ευρώπη, στις διεθνείς εξελίξεις, είναι ένας στόχος που μας ενώνει και μας συστρατεύει όλους.

Σας εύχομαι από καρδιάς, σε σας και στους συνεργάτες σας, καλή επιτυχία στα απαιτητικά καθήκοντα που αναλαμβάνετε προς όφελος της πατρίδας μας, του λαού και του έθνους μας.

Να είστε καλά.


κ. Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κυρία Υπουργέ, κα Μπακογιάννη, φίλες και φίλοι, έτσι σας θεωρώ διότι επανέρχομαι σε έναν γνώριμο χώρο και με τόσους γνωστούς με τους οποίους έχω δουλέψει. Eίναι χαρά μου που πάλι σας βλέπω εδώ. Ευχαριστώ κατ΄ αρχήν για την ενημέρωση και σε αυτό το πνεύμα της εθνικής ενότητας εμείς θα δουλέψουμε και ως Κυβέρνηση.

Για τα ουσιαστικά θα έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε τις επόμενες μέρες να συζητήσουμε βεβαίως και με τον Αναπληρωτή Υπουργό και τον Υφυπουργό, ώστε να οργανώσουμε τις προτεραιότητες και να δουλέψουμε αποδοτικά για το μέλλον της πατρίδας, αλλά και τα άμεσα και μεγάλα ζητήματα που αφορούν στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Και πάλι να ευχαριστήσω και να ευχηθώ καλή επιτυχία στο μελλοντικό σας έργο, να είστε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου