Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2009

Κατάρρευση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη


Κάποιες επισημάνσεις από τις πρόσφατες ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ εκλογές στη Γερμανία, την πιο ισχυρή χώρα της Ε.Ε.
Επιγραμματικά μπορούμε να πούμε ότι:

1.Το αποτέλεσμα των εκλογών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η σοσιαλδημοκρατία έχει απαξιωθεί ως εναλλακτική κυβερνητική επιλογή, για τους γερμανούς ψηφοφόρους.
Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα  το SPD υπέστη απώλειες 11 ποσοστιαίων μονάδων  και κατέγραψε τη η μεγαλύτερη ήττα της μεταπολεμικής περιόδου.
Αποδοκιμάστηκε η συγκρότηση του  «μεγάλου συνασπισμού» , η κυβέρνηση συνεργασίας των χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέργκελ με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Και εκτιμάται ότι  το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), καθώς βρίσκεται εκτός εξουσίας , θα έχει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα,  διότι δεν έχει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση,  που θα μπορούσε να είναι και πάλι ελκυστική στους γερμανούς πολίτες.  Και αυτό διότι ταύτισε τις επιλογές τους με τις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές της Μέργκελ.
Η πολιτική απαξίωση του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ξεκίνησε από τον σοσιαλιστή Καγκελάριο Σρέντερ, που υιοθέτηση νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας και της αποδόμησης των εργασικών σχέσεων,  επιλογές , που έπληξαν καίρια τους γερμανούς εργαζόμενους και απογοήτευσαν τους  ψηφοφόρους του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.
2. Οι απώλειες της σοσιαλδημοκρατίας –αλλά και των χριστιανοδημοκρατών– σηματοδοτούν μια σημαντική πτώση του γερμανικού δικομματισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως και αμφισβήτηση της ηγεμονίας των αστικών πολιτικών δυνάμεων.

3. Η Γερμανική Αριστερά (το κόμμα του Όσκαρ Λαφοντέν) είχε μεγάλη άνοδο, αλλά δεν κατόρθωσε να στεγάσει  την πλειοψηφία των δυσαρεστημένων του SPD.  Σταθεροποιεί πάντως τη θέση της στο πολιτικό σύστημα της Γερμανίας, αλλά παραμένει απομονωμένη, ως κοινωνική συνιστώσα.
4. Η συμμετοχή των γερμανών πολιτών στην εκλογική διαδικασία σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ. Η αποχή εκφράζει τη δυσαρέσκεια των γερμανών πολιτών, κυρίως προς τα κόμματα εξουσίας.
 Και η Γερμανία φαίνεται να ακολουθεί την ίδια πορεία με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου το πολιτικό σύστημα αμφισβητείται συνολικά, αλλά , προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχει κρίση νομιμοποίησης. Δεν αμφισβητείται η νομιμότητα του πολιτικού συστήματος, αλλά είναι εμφανής η κρίση αξιοπιστίας του.
Και αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών της Γερμανίας , αλλά και της Πορτογαλίας, προς τα κόμματα εξουσίας,  συντηρητικά και σοσιαλιστικά, απλώνεται ταχύτατα σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. , σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Είναι μια εξέλιξη, που οι κομματικές  ηγεσίες, θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους, διότι διαφορετικά, είναι πιθανόν, να βρεθούν μπροστά σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις…
Αύριο "μιλάνε" οι έλληνες πολίτες στην κάλπη. Αναμένονται εκπλήξεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου