Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2009

Η Συνέντευξη του ΥΠΕΘΑ Β.Βενιζέλου


Σε δομική αναδιοργάνωση  του Υπουργείου Εθνική Άμυνας, σχεδιάζει να προχωρήσει ο ΥΠΕΘΑ Ευάγγελος Βενιζέλος.  Στην πρώτη συνέντευξη τύπου στους διαπιστευμένους στρατιωτικούς συντάκτες, ο Β.Βενιζέλος είπε ότι σύντομα θα κατατεθεί ένας νέος νόμος για τις προμήθειες πάσης φύσεως στρατιωτικού υλικού. Στόχος είναι η μείωση των δαπανών για εξοπλισμούς. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, για το 2009 θα εξοικονομηθούν περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ , που θα είναι και η πρώτη προσφορά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για την εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών.  Πάντως, παρότι ρωτήθηκε επιμόνως, πως έγινε αυτή η εξοικονόμηση, αρνήθηκε να απαντήσει.

Προέβλεψε ακόμη, ότι το 2011 και 2012 θα υπάρξει εντυπωσιακή μείωση των παραλαβών εξοπλιστικών προμηθειών, που θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο Β.Βενιζέλος εξήγγειλε την αλλαγή  του νόμου 3435/2006 προκειμένου να αναζωογονηθεί ο τομέας της Αμυντικής Βιομηχανίας. Και επισήμανε ότι θα εναρμονιστεί με την κοινοτική νομοθεσία.  Επίσης θα αναμορφωθεί και η νομοθεσία που διέπει τα αντισταθμιστικά. Ωστόσο, συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση και αφορούν προμήθειες οπλικών συστημάτων, ισχύουν στο ακέραιο, διευκρίνισε  ο Β.Βενιζέλος.
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο  ΥΠΕΘΑ χαρακτήρισε ως  ακραία παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας τις υπερπτήσεις  τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά. Και σε ερώτηση της «ΣΦΗΝΑΣ»  αν σχεδιάζει να επισκεφτεί το Φαρμακονήσι, ο Β.Βενιζέλος είπε,  ότι θα επισκεφτεί όλες τις στρατιωτικές Μονάδες,  οπουδήποτε εντός της Ελληνικής επικράτειας.
Έκτακτες κρίσεις για την ανωτάτη στρατιωτική ηγεσία δεν προγραμματίζονται δήλωσε στη συνέντευξή του ο ΥΠΕΘΑ Β.Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι έχει πολύ καλή συνεργασία με τους Αρχηγούς των Επιτελείων.  Η στρατιωτική ηγεσία είναι επιλογή της Κυβέρνησης της Ν.Δ.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συνεργαστεί στενά με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη , για την αντιμετώπιση του προβλήματος των λαθρομεταναστών, επισήμαινε ο κ.Β.Βενιζέλος, γι’ αυτό θα παραχωρηθεί ένα στρατόπεδο στη Λέσβο για να δημιουργηθεί χώρος υποδοχής των λαθρομεταναστών.
 Ειδικά για το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,  ο κ. Βενιζέλος επισήμανε  ότι  «η λύση πρέπει να είναι νόμιμη, στο πλαίσιο της σύμβασης αποκρατικοποίησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, σοβαρή, αξιόπιστη, με επιχειρηματικό βάθος και να διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας». Ο υπουργός Άμυνας διευκρίνισε ότι  η κυβέρνηση θα επιδιώξει «μια πολιτική λύση που επιτρέπει στα ναυπηγεία να διασωθούν και στο Πολεμικό Ναυτικό να παραλάβει τα τέσσερα υποβρύχια».
Επίσης, ο  Ευ.Βενιζέλος , ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε με τον  πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ.Ν.Σπέκχαρντ . Συζήτησαν θέματα του ΝΑΤΟ , το Αφγανιστάν και τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, καθώς επίσης και τη  συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων  στη διεθνή δύναμη που βρίσκεται στο Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου