Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009

Επικίνδυνη η μετακίνηση της Ελληνικής Δύναμης στο Αφγανιστάν


Από την Καμπούλ, τον σχετικά ασφαλή θύλακα της αφγανικής πρωτεύουσας, η Ελληνική Στρατιωτική Δύναμη, θα μεταφερθεί στην περιοχή της Χεράτ και μάλλον στην πόλη Φαράχ, που είναι εξαιρετικά επικίνδυνη περιοχή, καθώς μαίνονται οι ένοπλες συγκρούσεις των αμερικανο-νατοϊκών  στρατευμάτων με τους Ταλιμπάν.
Η Φαράχ βρίσκεται στο νοτιο-δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν και απέχει περί τα 240 χλμ. από την μεγαλύτερη πόλη της περιοχής  που  είναι η Χεράτ.
Σχετικά με το ενδεχόμενο ελληνικών απωλειών, ο συνταγματάρχης Θεοδ. Δημητρακάκης από το ΓΕΕΘΑ,  κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, είπε το αυτονόητο, για κάθε στρατιωτική επιχείρηση. "Δεν μπορούν πλέον να αποκλειστούν οι απώλειες, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να προέρχεται από τη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών  που χρησιμοποιούν οι Ταλιμπάν". Υπάρχει και σχετική μελέτη του ΓΕΣ για την πρόβλεψη απωλειών στρατιωτικού προσωπικού.

Η δύναμη του ελληνικού τμήματος αναμένεται να αυξηθεί και από τους 165 άνδρες που είναι σήμερα, ίσως να φτάσει τα 300 άτομα. Η μεταφορά του ελληνικού τμήματος από την αφγανική πρωτεύουσα προς τη Χεράτ θα γίνει αεροπορικώς και κατόπιν οδικώς προς την περιοχή στρατοπέδευσης. Η επικινδυνότητα της περιοχής μετάβασης της Ελληνικής Δύναμης είχε υποβαθμιστεί από την προηγουμένη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Γι’ αυτό η χθεσινή ενημέρωση επιτελούς του ΓΕΕΘΑ περιείχε εκπλήξεις και πολλές αποκαλυπτικές ειδήσεις.
Η μετακίνηση της Ελληνικής Στρατιωτικής Δύναμης σε υψηλής επικινδυνότητας περιοχή, υποχρεώνει το ΥΠΕΘΑ να προβεί άμεσα στην αγορά, 28 τεθωρακισμένων οχημάτων για περιπολίες και μετακινήσεις , καθώς επίσης και σε αγορά τεθωρακισμένων  μηχανημάτων  κατασκευής έργου. Το κόστος των προμηθειών υπολογίζεται στα  70 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος συντήρησης.
Πάντως η ελληνική Κυβέρνηση, δεν έχει και πολλές επιλογές, να ακυρώσει αποφάσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, όταν μάλιστα η ελληνική συμμετοχή εκτιμάται από τις νατοϊκές αρχές, ως ιδιαίτερα χαμηλή. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, για ενδεχόμενη μετακίνηση των ελληνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν δήλωσε τα εξής: «Τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν πρόκειται να εξεταστούν συνολικά σε  προσεχή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι επεξεργασίες στο εσωτερικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο επίπεδο του Συμβουλίου Άμυνας.»                                                                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου