Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009

Κρίσιμη Συνεδρίαση Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ενόψει της Συνόδου ΚορυφήςΤη  Δευτέρα  στις Βρυξέλλες, συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στο οποίο μετέχουν οι «27»Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε.
Πρόκειται για κρίσιμη Συνεδρίαση, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων πολιτικών ηγετών, που θα γίνει την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.
Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., αποκτά ιδιαίτερη σημασία, επειδή θα συζητηθούν και κρίσιμα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα.
Η κακή πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, όπως έλλειμμα και χρέος, είναι σαφές ότι επηρεάζουν σημαντικά και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το Κυπριακό, το Σκοπιανό και φυσικά την αξιολόγηση της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., θέματα, που θα απασχολήσουν τους «27» αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων  των κρατών – μελών της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης και Παρασκευής.


                               
                      *****************

Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων και την υποψηφιότητα της γειτονικής χώρας, το κλίμα δεν είναι ευχάριστο για τις ελληνικές  επιδιώξεις.
Μετά την Κομισιόν και η   Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην προσεχή Συνεδρίαση (10-11 Δεκεμβρίου)  να ορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την π.Γ.Δ. Μακεδονίας, ανεξάρτητα από το αν θα έχει επιλυθεί ή όχι η ελληνοσκοπιανή εκκρεμότητα,  για το όνομα της γειτονικής χώρας.
Πρόκειται για πρόταση των Ευρωβουλευτών, που δεν είναι δεσμευτική,  ασκεί όμως ισχυρή πολιτική πίεση υπέρ των Σκοπιανών στους «27» ευρωπαίους ηγέτες. 
Επίσης,  οι κυβερνήσεις Αυστρίας και Φινλανδίας στηρίζουν με ανακοίνωση τους την πρόταση της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου,  για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών  διαπραγματεύσεων της ΠΓΔ Μακεδονίας με την Ε.Ε. , ενώ και η Σουηδική Προεδρία της Ε.Ε. στηρίζει την Σκοπιανή υποψηφιότητα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κ.Γ.Παπανδρέου  κατέστησε  σαφές   στον Σκοπιανό ομόλογό του,  που συναντήθηκαν πρόσφατα, ότι προϋπόθεση ,  για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ,  αλλά και την Ε.Ε.,  είναι η επίλυση του θέματος του ονόματος της FYROM. Δηλαδή η  εξεύρεση μιας σύνθετης ονομασίας γεωγραφικού προσδιορισμού , για κάθε χρήση (erga omnes). 
 Επομένως, θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό το ελληνικό βέτο στην Σκοπιανή υποψηφιότητα.


                                       *****************

  Το άλλο θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος που θα απασχολήσει ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ τους «27» Υπουργούς Εξωτερικών  και την Πέμπτη τους ηγέτες της Ε.Ε., στη Σύνοδο Κορυφής, είναι η αξιολόγηση της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, εκτιμάται ότι δεν θα συναινέσει στη συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας, «μπλοκάροντας» το άνοιγμα κάποιων σημαντικών κεφαλαίων. Αυτό σημαίνει πρακτικά το «πάγωμα» της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Η πολιτική επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρείται επιβεβλημένη, λόγω της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης και για την Κύπρο, που αποτελεί υποχρέωσή της προς την Ε.Ε., αφού η Άγκυρα έχει υπογράψει τη σχετική συμφωνία.
Η Ελλάδα, πιθανότατα, θα στηρίξει την επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας.                                       
Άρα, θα πρόκειται για δεύτερο ελληνικό βέτο.
Επειδή όμως , την άμεση ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., χωρίς όρους και προϋποθέσεις, προωθεί η αμερικανοβρετανική διπλωματία , η Σουηδική ΠΡΟΕΔΡΙΑ και  σχεδόν όλες οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με εξαίρεση τη Αυστρία,  το ελληνικό βέτο στην τουρκική υποψηφιότητα,  θα έχει και το ανάλογο πολιτικό κόστος για τη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου