Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περνά αλώβητη η Τουρκία από την ΕΕ με την ανοχή της ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ της Κύπρου



Η Τουρκία έλαβε χθες στις Βρυξέλλες το πολυπόθητο «συγχωροχάρτι» για τη στάση της απέναντι στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον «κυπριακό εμπόδιο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της στην Ε.Ε., πλην της τελικής κρίσης για το αν θα γίνει ή όχι μέλος της Ε.Ε. μετά το τέλος των διαπραγματεύσεών της.

Το συγχωροχάρτι αυτό έδωσαν από κοινού στην Τουρκία η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση, οι οποίες με μια πρωτοφανή κίνηση στα χρονικά των κρατών-μελών αποδέχθηκαν να κλείσει θέμα ύψιστου εθνικού συμφέροντός τους στο κατώτερο επίπεδο του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, ώστε να μην έρθει στο Συμβούλιο Κορυφής της Πέμπτης και γίνει αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κρατών-μελών της Ε.Ε.

Με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη στο χθεσινοβραδινό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, οι 27 απελευθέρωσαν την Τουρκία από τη δεσμευτική υποχρέωση που οι ίδιοι οι εταίροι τής είχαν επιβάλει το 2005 και το 2007. Δηλαδή να εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο στην περίπτωση της Κύπρου ανοίγοντας τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στην Κύπρο και επιπροσθέτως να έχει προχωρήσει σε εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κύπρο, ειδάλλως σ' αυτό το Συμβούλιο Κορυφής θα επανεξεταζόταν η συνολική πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.



Χωρίς κυρώσεις κινείται προς την ΕΕ με τη συνοδεία μονομερούς κυπριακής δήλωσης

Η αξιολόγηση της Τουρκίας περνά στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής το 2010 και κυπριακοί όροι σε 6 κεφάλαια χωρίς αυτόματο πάγωμα.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ- ΣΗΜΕΡΙΝΗ


Χωρίς κυρώσεις, χωρίς επιπτώσεις και χωρίς καν νέο ορόσημο τον Ιούνιο θα εκδοθούν τα συμπεράσματα της Σουηδικής Προεδρίας και κατ' επέκταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες. Και υπό αυτές τις συνθήκες, πέραν των φραστικών επισημάνσεων της ΕΕ για την εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων και των αναφορών για την αυτονόητη τουρκική συνδρομή στη λύση του Κυπριακού, η Άγκυρα θα διέλθει αλώβητη από το ραντεβού του Δεκεμβρίου.

Διάσωση αυτονόητου
Στη διαπραγμάτευση που πραγματοποιήθηκε χθες και προχθές στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Γενικών Υποθέσεων, δηλαδή των ΥπΕξ της ΕΕ, η κυπριακή Κυβέρνηση διά του Υπουργού των Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού, κατάφερε να σώσει το αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, δεν θα της αφαιρείτο το δικαίωμα να ασκεί βέτο σε κεφάλαια, που σχετίζονται με τις τουρκικές υποχρεώσεις! Με βάση τα συμπεράσματα της Σουηδικής Προεδρίας, η επόμενη αξιολόγηση της Τουρκία θα είναι η συνήθης, δηλαδή τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο του 2010! Η Άγκυρα καλείται μεν να εκπληρώσει «τις υποχρεώσεις της χωρίς καθυστέρηση», αλλά η ΕΕ δεν καθορίζει τι θα συμβεί εάν η χώρα αυτή συνεχίσει να αρνείται την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της.

Η απειλή
Η μεγάλη πλειοψηφία των εταίρων ήταν κάθετα αντίθετη με την υποβολή επιπρόσθετων κυρώσεων επί της Τουρκίας. Ο ΥπΕξ Μάρκος Κυπριανού, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, επισήμανε ότι υπό τας περιστάσεις και μόνο είναι ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα, όμως, επειδή δεν υπάρχει αναφορά σε επιπτώσεις σε βάρος της Τουρκίας, δήλωσε ενώπιον των ομολόγων του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θέτει επί 6 τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων όρους και προϋποθέσεις, χωρίς όμως να αναφερθεί επί τούτων ρητώς. Η κυπριακή Κυβέρνηση, είπε, δεν παγώνει τα 6 κεφάλαια, αλλά, πρόσθεσε, εξαρτάται από την Τουρκία τι θα συμβεί. Εάν, επισημαίνει στη δήλωσή του, η Άγκυρα δεν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις, τότε δεν θα επιτραπεί το άνοιγμα των κεφαλαίων.

Τα τέσσερα κεφάλαια είναι ήδη παγωμένα!
Το κρίσιμο σημείο της δήλωσης Κυπριανού έχει ως εξής: «Η Τουρκία δεν μπορεί παρά να έχει συνέπειες στην ομαλή εξέλιξη των ενταξιακών της διαδικασιών». Τονίζει ότι το Συμβούλιο στέλνει ισχυρά μηνύματα προς την Τουρκία για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, όμως τονίζει: «Δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινής συνισταμένης εντός του Συμβουλίου για το εύρος των επιπτώσεων επί της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας». 

Γι΄ αυτό και η κυπριακή Κυβέρνηση θέτει όρους και προϋποθέσεις επί των ακόλουθων 6 κεφαλαίων:
1. Ενέργεια. 2. Πολιτισμός και Παιδεία. 3. Ελευθερία Διακίνησης Εργαζομένων. 4. Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας. 5. Δικαστική Εξουσία και Θεμελιώδεις Ελευθερίες και 6. Δικαιοσύνη Ελευθερία και Ασφάλεια. Το κεφάλαιο της Ενέργειας είναι ήδη παγωμένο. Επίσης μπλοκαρισμένα είναι τα κεφάλαια για τον πολιτισμό (είναι ήδη γνωστή η πρόθεση της Λευκωσίας λόγω της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα) καθώς και εκείνο της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων από Γερμανία-Αυστρία και της Δικαιοσύνης από διάφορες χώρες. Επί του συνόλου των παγωμένων τουρκικών κεφαλαίων έγινε αναφορά από τον Ρεν κατά τη διάρκεια του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πρόδηλο ότι η Κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση για πάγωμα του συνόλου των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών και ότι όταν αναφέρεται σε επιπτώσεις, εννοεί τις μονομερείς προϋποθέσεις επί των 6 τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων.

Ανοίγει το κεφάλαιο του περιβάλλοντος
Εφόσον οι όροι αφορούν μόνο τα 6 εν λόγω κεφάλαια, εκείνο του περιβάλλοντος θα ανοίξει κανονικά στις 21 Δεκεμβρίου, όταν είναι για το σκοπό αυτό προγραμματισμένη η Διακυβερνητική. Ή Κυβέρνηση δεν θα ασκήσει βέτο, εάν πληρούνται τα τεχνικά κριτήρια.

Βελτιώσεις
Ο κ. Κυπριανού επισήμανε ότι θα ήθελε η μονομερής του δήλωση να ήταν η κοινή. Βεβαίως, θεωρεί ως θετικές τις αλλαγές που έγιναν στην παράγραφο 4, όπου τονίζεται μεταξύ άλλων ότι, οι αποφάσεις για το κλείσιμο και το άνοιγμα των κεφαλαίων θα γίνονται με βάση τους κανόνες της Διακυβερνητικής και όχι μόνο με τεχνικά κριτήρια, γεγονός, που διατηρεί ζωντανό το βέτο. Όπως είπε χαρακτηριστικά έγινε προσπάθεια να διαμορφωθεί το κείμενο με τρόπο ώστε να εμποδιστούν μονομερείς εθνικές κινήσεις (βλέπε βέτο). Υπάρχει άλλη μια αναφορά που διατηρεί ζωντανό το δικαίωμα του βέτο. Είναι η προσθήκη στην παράγραφο 9, που αναφέρει ως κριτήρια ανοίγματος και κλεισίματος των τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων, όχι μόνο τα τεχνικά, αλλά και εκείνα που αφορούν στις υποχρεώσεις της Τουρκίας, όπως αυτές προκύπτουν από τη Συμφωνία Σύνδεσης και την

Εταιρική Σχέση Προσχώρησης.
Ακόμη, βελτιωμένη είναι η παράγραφος για τη λύση του Κυπριακού. Ενώ προηγουμένως εκαλείτο η Άγκυρα να «δημιουργήσει θετικό κλίμα» για τη λύση του Κυπριακού, τώρα καλείται να «συνδράμει στη λύση». Επιπροσθέτως, στην παράγραφο για την Τουρκία και την ενέργεια τονίζεται ο σεβασμός που πρέπει να επιδείξει η χώρα αυτή στην κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ και στο δίκαιο της θάλασσας.

Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ,Το Υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε τις χτεσινές αποφάσεις

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. επικύρωσε ότι η Τουρκία συμπεριλαμβάνεται στη στρατηγική διεύρυνσης της Κοινότητας και τον στόχο ένταξης της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων έγινε αναφορά στην πρόοδο που σημείωσε η Τουρκία στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και επαινέθηκε η δραστήρια εξωτερική πολιτική της.

Στην ανακοίνωση τονίστηκε ότι το Συμβούλιο δεν εκτίμησε την υποστήριξη που δίνει η Τουρκία στις συνομιλίες στην Κύπρο και χαρακτηρίστηκε ατυχία το γεγονός ότι το Συμβούλιο σιώπησε στο θέμα της αναβολής των κεφαλαίων από μερικά μέλη με άδικες δικαιολογίες και σημειώθηκε χαρακτηριστικά «Βλέπουμε ότι η στάση μιας χώρας δίχως όραμα αντικατοπτρίζεται με ένα τρόπο που δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα