Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Γ.Α.Παπανδρέου για την Ελληνική Οικονομια

 "Μείωση του ελλείματος με συστηματικές αλλλαγές"

    Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως προς το δημόσιο χρέος και σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω του 3% του ΑΕΠ σε διάστημα τεσσάρων ετών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο του Ρόιτερ.
    "Θα μειώσουμε το έλλειμμα με συστημικές αλλαγές και σχεδιάζουμε να το κάνουμε σε διάστημα τεσσάρων ετών. Πρόκειται για ένα πολύ σαφές πρόγραμμα και είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να το ακολουθήσουμε", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου στο περιθώριο των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
    "Υποστηρίζω τον υπουργό μου των Οικονομικών, κάνει εξαιρετική δουλειά", είπε αναφερόμενος στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανέλαβε τη δέσμευση για τη μείωση του ελλείμματος που ανέρχεται σε 12,7% του ΑΕΠ σε 9,1% μέχρι το επόμενο έτος.
    Αναφερόμενος στις φήμες ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ εξαιτίας του μεγάλου της δημόσιου χρέους, το οποίο αναμένεται το επόμενο έτος να φθάσει το 125% του ΑΕΠ, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε: "Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Έχουμε δύο από τους επιφανέστερους Ευρωπαίους που γνωρίζουν πολύ καλά οικονομικά -τον πρόεδρο της Ευρωομάδας Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ-, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν θα περιέλθουμε σε αδυναμία αποπληρωμής του χρέους μας".

    "Είμαι σε θέση να δηλώσω ότι είμαστε μια υπεύθυνη χώρα και θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Είμαστε μια νέα κυβέρνηση, διαθέτουμε νέα εντολή και η εντολή αυτή είναι για αλλαγή και την προωθούμε. Ο λαός μας υποστηρίζει πλήρως", είπε.
    Σε ερώτηση σχετικά με την υποστήριξη που η Ελλάδα υπολογίζει να έχει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δήλωσε:
   "Δεν περιμένουμε δώρα, αλλά δίκαιη μεταχείριση. Από τη ζώνη του ευρώ έχουμε μεγάλη υποστήριξη για τις μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να εφαρμόσουμε".
    Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία υποφέρει από συστημική διαφθορά, πολιτική ευνοιοκρατία και εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
   "Πρέπει να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στην Ελλάδα. Είναι υποχρέωσή μας και προτιθέμεθα να αναλάβουμε αυτήν την ευθύνη και να κάνουμε τις αλλαγές. Είναι προς το συμφέρον μας", είπε.
    "Έχουμε ήδη ξεκινήσει με απλά πράγματα, όπως η δημοσίευση κάθε μίας απόφασης που λαμβάνουμε για τον δημόσιο τομέα στο διαδίκτυο, για να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά", πρόσθεσε.
    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε επίσης ότι θα καταργηθούν δύο από τα πέντε επίπεδα διοίκησης για να περιορισθεί η γραφειοκρατία, η διαφθορά και οι δαπάνες και για να βελτιωθεί η διαφάνεια, ενώ παράλληλα θα εφαρμοσθεί φορολογική μεταρρύθμιση.
    "Είναι κατανοητή η νευρικότητα των αγορών διότι υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο προβλήματα. Δεν είμαστε Ντουμπάι, είμαστε μια κυρίαρχη χώρα της ευρωζώνης, μια υπεύθυνη κυβέρνηση έτοιμη για αλλαγή", κατέληξε.
   Δηλώσεις για την ελληνική οικονομία
   Την πεποίθησή ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες, ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ και πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρίντριχ Ρέινφιλτ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη λήξη της πρώτης ημέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
   Συγκεκριμένα, ο Φ. Ρέινφιλντ, ερωτηθείς ποιά είναι τα οικονομικά μέτρα τα οποία δήλωσε ότι θα λάβει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, απάντησε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του, τα οποία προϋπήρχαν της οικονομικής κρίσης. Ο Σουηδός πρωθυπουργός ανέφερε, στη συνέχεια, ότι ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.
   Από την πλευρά του, ο Ζ. Μπαρόζο υπογράμμισε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας, επισημαίνοντας πως τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού αποτελούν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυννση, άλλά θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε, επίσης, ότι ο Γ. Παπανδρέου υπήρξε ξεκάθαρος και δεσμεύτηκε ότι θα λάβει όλα τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που κρίνονται αναγκαία. Επανέλαβε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει στην εκπόνηση ενός συνολικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι επιτυχής.
   Την πεποίθησή του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χαλιναγωγήσει τα δημόσια οικονομικά, λέγοντας ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, εξέφρασε σλημερα και ο πρόεδρος του Eurogroup, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.
   "Οι ελληνικές αρχές θα αναλάβουν αποτελεσματική δράση. Είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στο δρόμο της σταθεροποίησης. Αυτό είναι δραματικά απαραίτητο", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιούνκερ, ο οποίος είναι πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.
   Ο Γιούνκερ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας παρά το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος της.
   "Πρέπει να πω ότι δεν βλέπω στην Ελλάδα τον κίνδυνο να μην μπορέσει το κράτος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Είμαι λίγο εξοργισμένος με το γεγονός ότι κυκλοφορούν φήμες που προσπαθούν να εμφανίσουν ως σοβαρή υπόθεση αυτόν τον κίνδυνο", δήλωσε.
   Πρόσθεσε πως η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία σχεδιάζει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010 από το 12,7% που αναμένεται ότι θα είναι φέτος, θα χρειαστεί περισσότερη δημοσιονομική σταθεροποίηση.
   "Ο προϋπολογισμός του 2010 είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται να αναληφθεί και άλλη αποτελεσματική δράση", δήλωσε ο Γιούνκερ, ο οποίος προεδρεύει των τακτικών συναντήσεων των υπουργών Οικονομικών των 16 χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ.
   Τέλος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κοντ Τρισέ επανέλαβε σήμερα ότι έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα πάρει τα "τολμηρά και θαρραλέα" μέτρα που επιβάλλονται για να επιλύσει τη δημοσιονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα.
   "Εκτιμώ ότι είναι σημαντικό η κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις -ίσως και να τις παίρνει αυτήν τη στιγμή που μιλάμε- και έχω εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει μέτρα αντάξια της κατάστασης, η οποία καλεί η ίδια για τολμηρά και θαρραλέα μέτρα", δήλωσε ο Τρισέ σε δημοσιογράφους στο τέλος μιας διάσκεψης που οργανώθηκε στο Λονδίνο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα