Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2009

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ


Είναι σε εξέλιξη η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που γίνεται στην πρωτεύουσα της Δανίας την Κοπεγχάγη. Μετέχουν αντιπροσωπείες από 192 χώρες,  στη  Διάσκεψη που χαρακτηρίζεται από μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας,  ως η πλέον σημαντική που έχει γίνει ως τώρα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για τη σωτηρία του Πλανήτη!
Πάντως σε αδιέξοδο παραμένουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, μετά το τέλος της πρώτης εβδομάδας των διαβουλεύσεων, καθώς το πρώτο επίσημο σχέδιο διαπραγμάτευσης που κατατέθηκε την Παρασκευή απορρίφθηκε από αρκετές χώρες.
Εξαιρετικά κρίσιμη αναμένεται η επόμενη εβδομάδα, κατά την οποία αναμένεται ότι θα φθάσουν στη Δανία 100  και πλέον ηγέτες των  χωρών που μετέχουν στη Διάσκεψη. Μεταξύ αυτών και  ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Oμπάμα, αλλά και ο Πρωθυπουργός της Κίνας. H παρουσία τους,  δημιουργεί ιδιαίτερες προσδοκίες, δεδομένου ότι οι HΠA και η Kίνα είναι οι βασικοί ρυπαντές της ατμόσφαιρας του Πλανήτη.
Η προστασία του Περιβάλλοντος, η προστασία του εύθραυστου οικοσυστήματος, η προστασία του κλίματος,  αποτελούν μονόδρομο, άρα αποτελούν προτεραιότητες ζωτικής σημασίας. Απαιτείται όμως, η εκδήλωση οικολογικής ευαισθησίας, από τους πολίτες, που θα πρέπει να πιέσουν τους πολιτικούς, να συμπιέσουν  τα κέρδη της οικονομικής ανάπτυξης , ώστε να μην διαταραχθεί η περιβαλλοντική ισορροπία και η αειφόρος ανάπτυξης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου