Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009

Πουλήθηκαν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


Στο επιχειρηματικό κολοσσό της Abu Dhabi Mar (με έδρα το Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) μεταβιβάζονται τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
 Η ThyssenKrupp , ενημέρωσε την Ελληνική Κυβέρνηση,  ότι προτίθεται να μεταβιβάσει στην Abu Dhabi Mar τo 75% του μετοχικού κεφαλαίου των Ναυπηγείων και εξετάζει το ενδεχόμενο να διατηρήσει το 25% περίπου. Επιπλέον , η Γερμανική εταιρεία προτείνει μία συνολική επαναδιαπραγμάτευση των  θεμάτων που αφορούν τόσο τα Ναυπηγεία,  όσο και τη ναυπήγηση των σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού προτείνοντας ως χρονικό ορίζοντα την  20η  Ιανουαρίου 2010. Υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες που το κόστος ανέρχεται στο 2, 5 δισεκατομμύρια Ευρώ, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η ναυπήγηση 4 σύγχρονων υποβρυχίων, ούτε και ο εκσυγχρονισμός  3 παλιάς τεχνολογίας υποβρυχίων του Π.Ν..  
Τις προθέσεις της ιδιοκτήτριας εταιρείας των Ναυπηγείων γνωστοποίησε  με  επιστολή του ο Εκτελεστικός Πρόεδρος  της ThyssenKrupp Marine Systems κ. Hans Christoph Atzpondien,  προς τους  Υπουργούς Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη.  Αναμφίβολα, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ναυπηγείων, αλλά και το μέλλον τους ως ναυπηγοκατασκευαστική μονάδα,  θα αποτελέσουν  το αντικείμενο μιας  πολύ δύσκολης  διαπραγμάτευσης.
Πάντως, μέχρι τώρα,   έχει ζημιωθεί αρκετά το Ελληνικό Δημόσιο (προκαταβολή 80% της αξίας ναυπήγησης 4 υποβρυχίων), αλλά και η επιχειρησιακή επάρκεια του Πολεμικού μας Ναυτικού έχει ζημιωθεί, αφού δεν διαθέτει σύγχρονα υποβρύχια από το 2004, όπως προέβλεπε η σχετική σύμβαση με την κατασκευάστρια εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου