Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009

Οι δραστηριότητες της Αμυντικής Διπλωματίας

·        Με 22 κράτη εκτός ΝΑΤΟ έχει η Ελλάδα στρατιωτικές συμφωνίες


Η στοχευμένη διπλωματία των στρατιωτικών, μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματική και στην προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων, αλλά και στην αναβάθμιση του διεθνούς κύρους της χώρας μας.
Η Αμυντική Διπλωματία εντάσσεται στην Εθνική Στρατηγική , στηρίζει και ενισχύει τις επιλογές της πολιτικής  Διπλωματίας, ενώ οι βασικοί άξονες προσδιορίζονται    από την Κυβέρνηση.
 Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στον τομέα της διεθνούς στρατιωτικής συνεργασίας. Η συνεργασία αυτή αφορά τη σύναψη διμερών στρατιωτικών συμφωνιών και διευρύνεται μέσω των  συνομιλιών στις  ανώτατες στρατιωτικές επιτροπές  του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., όπου λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις σε θέματα ασφάλειας.
 Η συμμετοχή της χώρας μας σε διεθνείς στρατιωτικές αποστολές, είτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είτε της Ε.Ε. και πάντα με την εντολή του Σ.Α. του ΟΗΕ, αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή άντλησης διπλωματικής (πολιτικής και στρατιωτικής) ισχύος.
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, υλοποιώντας διμερείς ή πολυμερείς στρατιωτικές συμφωνίες και φυσικά , με την εκπλήρωση των συμμαχικών υποχρεώσεων (ΝΑΤΟ-ΕΕ), συνεισφέρουν, στην ενίσχυση της περιφερειακής  σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερη γεωγραφικής περιοχή αυξημένης γεωπολιτικής αστάθειας, που περιλαμβάνει τα Βαλκάνια, την ανατολική Μεσόγειο, τον Καύκασο, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Επίσης οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας συμμετέχουν ενεργά σε προγράμματα ανασυγκρότησης κατεστραμμένων περιοχών , αλλά και σε επικίνδυνες αποστολές  διατήρησης της Ειρήνης. Σημαντική είναι ακόμη και συμμετοχή των ελλήνων  στρατιωτικών στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών διαφόρων κρατών, ενώ επίλεκτες Μονάδες του Πολεμικού μας Ναυτικού συμμετέχουν στην καταπολέμηση της πειρατείας, που αποτελεί μάστιγα για τη διεθνή εμπορική ναυσιπλοΐα.
Η διεθνής δραστηριότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων είναι σαφές ότι προσθέτει κύρος στη χώρα μας, εφόσον φυσικά αξιοποιηθεί δεόντως από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.


Προγράμματα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) εκτός ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα έχει υπογράψει , μέχρι τώρα είκοσι δύο (22) διμερείς Συμφωνίες Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΣΣΣ),   με χώρες εκτός ΝΑΤΟ. Οι συμφωνίες αυτές ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. (Οι 22 χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει στρατιωτική συμφωνία συνεργασίας φαίνονται στον σχετικό πίνακα).
Όμως, οι συμφωνίες αυτές διευρύνονται,   αφού τώρα είναι  σε εξέλιξη η διαδικασία σύναψης και υπογραφής ΣΣΣ και με άλλες τέσσερις (4) χώρες εθνικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα με την Αλγερία, τη Λιβύη, το Μαρόκο και τη Συρία. Έτσι, ανεβαίνει στα 26 ο αριθμός των κρατών με τα οποία η Ελλάδα έχει συνάψει στρατιωτικές συμφωνίες.
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό των ΣΣΣ καλύπτει θέματα Στρατιωτικής εκπαίδευσης, στρατιωτικών ασκήσεων (ΤΑΜΣ, ΤΑΑΣ), παροχή δωρεάν στρατιωτικής βοήθειας, καθώς και οργάνωσης των Ενόπλων  Δυνάμεων. Στο διάγραμμα φαίνονται τα ποσοστά που καλύπτουν οι διάφορες δραστηριότητες.                


ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ 22 ΧΩΡΕΣ(ΕΚΤΟΣ ΝΑΤΟ)


ΧΩΡΑ

ΧΩΡΑ
1
Αίγυπτος
12
Κροατία
2
Αλβανία
13
Κίνα
3
Αρμενία
14
Μαυροβούνιο
4
Βοσνία- Ερζεγοβίνη
15
Μολδαβία
5
Βουλγαρία
16
Ουζμπεκιστάν
6
Γεωργία
17
Ουκρανία
7
Ζιμπάμπουε
18
 ΠΓΔΜ
8
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
19
Ρουμανία
9
Ιορδανία
20
Ρωσία
10
Ισραήλ
21
Σερβία
11
Ινδία
22
Τυνησία


Κύκλοι Συνομιλιών (με κράτη μέλη του ΝΑΤΟ)

Κάθε 18 μήνες προγραμματίζονται συναντήσεις ελλήνων στρατιωτικών με ομολόγους τους διαφόρων κρατών, που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ,  στο πλαίσιο των Κύκλων Συνομιλιών (ΚΣ), στρατιωτικών ζητημάτων.
Για το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις ελλήνων στρατιωτικών με ομολόγους τους από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σουηδία, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με τη Γαλλία και την Ουγγαρία.
Η θεματολογία των  ΚΣ καλύπτει θέματα αιχμής στρατιωτικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η πολεμική εμπειρία από τα διάφορα  «θερμά» μέτωπα (Αφγανιστάν, Ιράκ, Καύκασος, Βαλκάνια, Αν. Μεσόγειος) , η  ανταλλαγή απόψεων  σε θέματα οργάνωσης, δογμάτων και αμυντικής πολιτικής. Επίσης, διερευνώνται οι δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας  αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στα θέματα εξειδικευμένης στρατιωτικής εκπαίδευσης και ασκήσεων. Διαμορφώνεται έτσι, το υπόβαθρο για  διευρυμένη διμερή πολιτικοστρατιωτική  συνεργασία με στόχο την προώθηση κοινών εθνικών συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου