Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2009

Εισβολή Τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών σε περιοχή ελληνογαλλικής άσκησης και προκλητικές υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι

Εισβολή Τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών σε περιοχή  ελληνογαλλικής άσκησης  και προκλητικές υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι

Εισβολή, νότια  της Ικαρίας, την ώρα που στην περιοχή βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη ελληνογαλλική αεροναυτική άσκηση,  έκαναν έξι οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, αφού προηγουμένως είχαν παρέβησαν τα όρια του FIR Αθηνών και μετά  παραβίασαν τον εθνικό μας εναέριο χώρο.

Τα τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία εισέβαλαν στον δεσμευμένο χώρο για την άσκηση, προσέγγισαν σε πολύ κοντινή απόσταση τα ασκούμενα ελληνικά και γαλλικά αεροσκάφη και στη συνέχεια απομακρυνόμενα έκαναν επιδεικτική πτήση πάνω από το Αγαθονήσι.
Στην ελληνογαλλική άσκηση μετέχει το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ με μαχητικά αεροσκάφη Ραφάλ, ενώ από ελληνικής πλευράς μετέχουν αεροσκάφη Μιράζ και F-16.
Ελλάδα και Γαλλία, με απόλυτα νόμιμο τρόπο εκτελούσαν στρατιωτική άσκηση, την οποία επιχείρησε να υπονομεύσει η Τουρκία, με την συμπεριφορά της.
Λόγω της σοβαρότητας του επεισοδίου ενεργοποιήθηκε η «κόκκινη γραμμή» των νατοϊκών υποστράτηγων Λάρισας- Εσκί Σεχίρ.
Με αφορμή τη  πρωτοφανή κλιμάκωση των προκλήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε ότι η Ελλάδα "θα κάνει τις δέουσες ενέργειες σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο". Παράλληλα έγινε γνωστό  ότι το υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα. Επίσης ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ για τη διπλή τουρκική πρόκληση.
Αναμένεται όμως και κάποια αντίδραση από την Γαλλία , για την σημερινή προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου