Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2009

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ HELIOS


           Το ενδιαφέρον της χώρας μας για συμμετοχή στο φωτοαναγνωριστικό δορυφορικό πρόγραμμα Helios, χρονολογείται από το 1998, όταν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ξεκίνησε τις σχετικές διμερείς συνομιλίες με τη Γαλλία. Τον Ιούνιο του 2004, η πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία ενέκρινε την επανεξέταση της δυνατότητας ένταξης της χώρας μας στο πρόγραμμα και τελικά στις 4 Φεβρουαρίου 2005 οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας, σε κοινή συνέντευξη τύπου, ανακοίνωσαν τη συμμετοχή της χώρας μας στο ευρωπαϊκό στρατιωτικό πρόγραμμα Helios-2. Οι διαπραγματεύσεις συμμετοχής της χώρας μας διεξήχθησαν μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων από πλευράς ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, και της Διεύθυνσης Εξοπλισμών της Γαλλικής Κυβέρνησης. Επισημαίνεται ότι η διακρατική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας για το πρόγραμμα αυτό, περιλαμβάνεται στο κοινό ανακοινωθέν του Έλληνα Πρωθυπουργού με το Γάλλο Πρόεδρο στις 23 Σεπτεμβρίου 2005 στο Παρίσι.

      ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ HELIOS-2


            Το στρατιωτικό απόρρητο δορυφορικό πρόγραμμα Helios-2 είναι ένα πρόγραμμα διακρατικής στρατιωτικής συνεργασίας έξι (6) ευρωπαϊκών χωρών, κόστους 2 δις ευρώ.

 Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο οπτικούς δορυφόρους παρατήρησης γης που διαθέτουν δυνατότητες λήψης δορυφορικών εικόνων ημέρα και νύκτα, διακριτικής ικανότητας μερικών δεκάδων εκατοστών. Επιπλέον των δορυφόρων, υπάρχει και ένα πλέγμα επιγείων υποδομών που αποτελείται από  4 σταθμούς και 2 κέντρα ελέγχου.  Στο πλαίσιο του προγράμματος, βρίσκεται ήδη σε τροχιά (18/12/04) και είναι επιχειρησιακός ο πρώτος δορυφόρος Helios-2A. O Helios-2B, που είναι ο δεύτερος δορυφόρος,  έχει προγραμματισθεί  να εκτοξευτεί μέσα στο Δεκέμβριο του 2009 (9 Δεκ 09 1η αναβολή, 17 Δεκ 2η αναβολή, 18 Δεκ προγραμματισμένη εκτόξευση).


            Κύρια αποστολή του προγράμματος είναι η συλλογή πληροφοριών με τη χρήση δορυφορικών εικόνων,  η σχεδίαση επιχειρήσεων, η κάλυψη απαιτήσεων σύγχρονων οπλικών συστημάτων καθώς και η εκτίμηση ζημιών, η χαρτογραφία και η διαχείριση φυσικών καταστροφών.

            Πρόκειται για το πρώτο ευρωπαϊκό οπτικό σύστημα στρατιωτικού χαρακτήρα το οποίο σχεδιάστηκε να επιχειρεί για τουλάχιστον 10 έτη. Σε αυτό συμμετέχουν σήμερα η Γαλλία (92,5%), η Ισπανία (2,5%), το Βέλγιο (2,5%) και η Ιταλία (2,5%). Η Ελλάδα θα εισέλθει σε αυτό ως πέμπτο μέλος με ποσοστό συμμετοχής 2,5%, εξαγοράζοντας το από τη Γαλλία. Αναμένεται επίσης η κάλυψη της τελευταίας έκτης θέσης από τη Γερμανία.

            Στη φωτογραφία φαίνεται  η εκτόξευση του Helios-2A από τη βάση εκτόξευσης Kuru της Γαλλικής Γουϊνέας τον Δεκέμβριο του 2004.

                        ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα Helios-2 προσδίδει στη χώρα μας σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα, όπως:
      - Η Ελλάδα εισέρχεται σε ένα οργανωμένο – δομημένο επιχειρησιακό δορυφορικό περιβάλλον.
      - Δίνεται η δυνατότητα στη χώρα μας να συμμετάσχει σε μελλοντικά δορυφορικά προγράμματα.  Υπάρχει η δυνατότητα η  Ελλάδα μαζί με άλλα  ευρωπαϊκά κράτη να συμμετάσχει στο σχεδιασμό, ανάπτυξη και λειτουργία των επερχόμενων Στρατιωτικών Συστημάτων Δορυφορικής Παρατήρησης Γης για την περίοδο 2015 -2030.
      - Η Ελλάδα γίνεται πλέον μια Διαστημική Δύναμη και μπορεί να διαμορφώνει την Εξωτερική της Πολιτική έχοντας καλύτερη πληροφόρηση.
                  - Μπορεί πλέον να υποστηρίξει καλύτερα την  Εθνική της  Στρατηγική και να βελτιώσει την Αυτονομία Λήψης Αποφάσεων.
                  - Οι δορυφορικές δυνατότητες λειτουργούν ως Πολλαπλασιαστής Ισχύος και αυξάνουν την Αποτελεσματικότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
      - Παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία για την Ανάπτυξη της Εγχώριας Βιομηχανίας σε Διαστημικές Εφαρμογές.

Εκτός όμως από στρατηγικά πλεονεκτήματα, υπάρχουν και τα επιχειρησιακά:
      - Δικαίωμα σε λήψη δορυφορικών εικόνων για λογαριασμό της Ελλάδας από την πρώτη μέρα έναρξης ισχύος της Συμφωνίας.
      - Δυνατότητα εμπιστευτικότητας των εθνικών μας αιτημάτων για λήψη εικόνων σε οποιοδήποτε σημείο της γης.
      - Εξασφάλιση της ακεραιότητας των δορυφορικών εικόνων από τις οποίες εξάγονται πληροφορίες εθνικού ενδιαφέροντος.
      - Με χρήση των δορυφορικών δεδομένων του προγράμματος θα γίνει εφικτή και η Υποστήριξη Πολιτικών Χρήσεων, όπως φυσικές καταστροφές, λαθρομετανάστευση κτλ.
Ανακεφαλαιώνοντας πρέπει να υπογραμίσουμε ότι η συμμετοχή στο Helios-2, καθιστά την Ελλάδα μία από τις 11 χώρες παγκοσμίως που διαθέτουν στρατιωτικές δυνατότητες δορυφορικής παρατήρησης γης.

2 σχόλια:

  1. Σωστή ή κίνηση καί βαρύνουσας σημασίας. Αρκεί νά μήν περάσει μέ 'ανεξήγητο' τρόπο στήν αφάνεια καί τό χειρότερο στήν αδράνεια καί τήν απαξίωση.... Πολλοί κυρίως πέραν τού Ατλαντικού δέν βλέπουν καί μέ συμπάθεια αυτή, τήν προσπάθεια εξισορρόπησης έναντι τών πασσάδων τής Άγκυρας. Αλλά τό πλέον σημαντικό : νά γίνει ή απαρχή εισόδου τής ΕΑΒ στό χώρο τής διαστημημικής τεχνολογίας. ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟΝ. Αγαπητέ κύριε Καπούτση, ευχαριστώ γιά τή φιλοξενία ΠΑΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε Πάνο,
    Σε ευχαριστώ για τα εύστοχα σχόλια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή