Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009

QED ή τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαντου Θανάση Χ. Καπούτση

«Ότι δεν μπορώ να δημιουργήσω, δεν το καταλαβαίνω» είναι η φράση που αντιπροσώπευε την στάση του Ριτσαρντ Φάυνμαν(RICHARD P. FEYNMAN) απέναντι στην γνώση.


Αυτές τις μέρες στην «Θόλο» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»(Πειραιώς 254) παίζεται(Πρεμιέρα: 18 Δεκεμβρίου 2009) μια παράσταση που πραγματεύεται τα τελευταία χρόνια της ζωής του Ριτσαρντ Φάυνμαν. Παρότι η παράσταση κινείται χρονικά σε αυτήν την περίοδο υπάρχει μια αναδρομή στις σημαντικότερες στιγμές που σημάδεψαν την ζωή του Φάυνμαν ως επιστήμονα αλλά και ως άνθρωπο. Είναι μια καλοδουλεμένη παράσταση η οποία υποστηρίζεται από ψηφιακές αναπαραστάσεις της κίνησης των ηλεκτρονίων, των φωτονίων αλλά και των πλανητών που προβάλλονται στη «Θόλο» κατά τη διάρκεια της παράστασης καθιστώντας περισσότερο κατανοητά τα όσα αναφέρονται μέσα στο έργο. Και όπως ήδη θα καταλάβατε προτείνεται ανεπιφύλακτα (Ο τίτλος της ανάρτησης είναι και τίτλος του έργου).Ποιος ήταν ο Φάυνμαν;
Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν  της Νέας Υόρκης  το 1918. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς φυσικούς, ο οποίος τιμήθηκε και με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής(1965) για την δουλειά του στην Κβαντική Μηχανική, ειδικά για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Κβαντικής ηλεκτροδυναμικής. Η Κβαντική ηλεκτροδυναμική βασίζει τους υπολογισμούς της στα περίφημα «διαγράμματα του  Φάυνμαν» που αναπαριστούν τις αλληλεπιδράσεις των ηλεκτρονίων  του ατόμου με τα φωτόνια. Σπούδασε μαθηματικά στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και αμέσως μετά έγινε δεκτός στο Πρίνστον για το διδακτορικό του.  Στα νεανικά του χρόνια και ενώ τελείωνε τις σπουδές του στο Πρίστον το 1942 γνώρισε την φρικαλεότητα του Παγκοσμίου πολέμου. Και μόνο η πιθανότητα να καταφέρουν η γερμανοί να ανακαλύψουν πρώτοι την πυρηνική βόμβα τον έκανε να δεκτεί να μπει στο «Manhattan project» που είχε σκοπό την ανακάλυψη μιας μεθόδου για την αύξησης της συγκέντρωσης του 235U  και απόρριψης του 238U (Εμπλουτισμός ουρανίου). Το 1950  έγινε καθηγητής της θεωρητικής φυσικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech), όπου και παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του. Δημοσίευσε 37 εργασίες κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Από τα πιο γνωστά επιστημονικά του έργα είναι οι «Διαλέξεις Φάινμαν για τη Φυσική» (The Feynman Lectures on Physics), όπου πολλές φορές με εκλαϊκευμένο τρόπο δίνονται προχωρημένες έννοιες της φυσικής. Επίσης, είναι πολύ γνωστός για το αυτοβιογραφικό βιβλίο του με τίτλο «Σίγουρα θα αστειεύεστε κ. Φάινμαν», όπου περιγράφει ιστορίες από την προσωπική και επαγγελματική ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου