Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δρομολογούνται σοβαρές εξελίξεις στα Εθνικά μας θέματα


Το επόμενο διάστημα, οι πρώτοι μήνες του νέου χρόνου, ίσως να δρομολογηθούν σοβαρές εξελίξεις, σχετικά με την πορεία των Εθνικών μας Θεμάτων.
Υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες, για θέματα αιχμής όπως είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις (ή ακριβέστερα το «πακέτο» με τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο,   τη  δραστηριότητα του Τουρκικού προξενείου Κομοτηνής στη Θράκη, τις ευρωτουρκικές σχέσεις). ΚΑΙ ακόμη, το Κυπριακό και το Σκοπιανό.
Για το 2010 λοιπόν, έχει μετατεθεί  η προσδοκία διευθέτησης των  εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στα μεγάλα Εθνικά μας Θέματα. 
Η χρονιά, που ελπιδοφόρα ανέτειλε πριν από σχεδόν δύο  24-ωρα, θα είναι  ιδιαίτερα κρίσιμη, γι’ αυτό αναμένεται η εργώδης δραστηριότατα,   σε όλους τους τομείς,  της  ελληνικής διπλωματίας. Και εννοώ την οικονομική, την πολιτική και την στρατιωτική διπλωματία.
Πρέπει ευθύς εξαρχής να γίνει κατανοητό, ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη και γενικά η οικονομική κατάσταση της χώρας, επηρεάζουν σοβαρά την πορεία των Εθνικών μας θεμάτων.
Όντως η κακή οικονομική κατάσταση, απειλεί την εθνική μας κυριαρχία, όπως έχει επισημάνει από το βήμα της Βουλής και ο Πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου.

                                   ***
Από τις πρώτες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις σε διεθνή φόρα του Πρωθυπουργού και του αρμοδίου αναπλ.ΥΠΕΞ, διαφαίνεται, ένας φιλο-ατλαντισμός, στις επιλογές της νέας Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Η Κυβέρνηση του Γ.Α Παπανδρέου,  φαίνεται να  επιθυμεί την ενίσχυση και αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων,  ειδικά στον ενεργειακό και στρατιωτικό τομέα, προκαλώντας  έτσι ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ στην Ουάσιγκτον και ανάλογη δυσαρέσκεια  στη  Μόσχα, αλλά και στον   γαλλογερμανικό άξονα, που παραδοσιακά, οι κυβερνήσεις των Παρισίων και του Βερολίνου  είναι επιφυλακτικές στις επιλογές της αμερικανοβρετανικής διπλωματίας.
Ωστόσο η  Κυβέρνηση,   δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει πλήρως τις βασικές συντεταγμένες της στην   εξωτερική πολιτική και τη διπλωματία.
Αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα.
Μέσα στο πρώτο 4-μηνο του 2010, ο πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου , πιθανότατα, θα πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις σε Ουάσιγκτον,  Μόσχα, Παρίσι και Βερολίνο, όπου και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ.Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και Βλ.Πούτιν, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Ν.Σαρκοζί και την Καγκελάριο της Γερμανίας Α.Μέργκελ!
Επισκέψεις  κρίσιμες , που  αναμένεται όμως ότι   θα δώσουν , με μεγαλύτερη σαφήνεια, το στίγμα και τη ρότα της ελληνικής εξωτερικής  πολιτικής.

                     ******************
                                   Οι εκκρεμότητες
Ελληνοτουρκικά
Η Τουρκία έχει επιλέξει την δυναμική προώθηση των παράνομων αξιώσεών της στο Αιγαίο, αμφισβητώντας ευθέως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Επίσης η Τουρκία ασκεί  υπονομευτική πολιτική, σε βάρος της συνοχής του Ελληνικού κράτους,  στη Θράκη,  με αιχμή τη μουσουλμανική μειονότητα ή « τουρκική κοινότητα» για τους Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους κατά  παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης.
Η Τουρκία προωθεί την πολιτική της και με την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, όπως είναι οι υπερπτήσεις οπλισμένων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα  ελληνικά νησιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ανήμερα τα Χριστούγεννα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τα όρια του Εθνικού μας εναερίου χώρου στο Αιγαίο, ακυρώνοντας στη πράξη τα ΜΟΕ και τις διμερείς συμφωνίες,  για εκτόνωση της κρίσης στο Αιγαίο.
Επίσης η Τουρκία προωθεί τις αξιώσεις  της σε βάρος της Ελλάδας,
  και μέσω ενός πανίσχυρου πολιτικό-διπλωματικού δικτύου (αμερικανοβρετανική διπλωματία, ισχυροί οικονομικοί παράγοντες) με επιρροή στους ευρωατλαντικούς θεσμούς (ΝΑΤΟ-Ε.Ε.).

                              **************
Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις  (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) υποστηρίζουν  την  πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. , διότι εκτιμούν ότι έτσι συμβάλλουν στη δημιουργία σχέσεων φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας της Ελλάδας με την Τουρκία.
Διότι εκτιμούν οι έλληνες πολιτικοί ταγοί, ότι μια Τουρκία ενταγμένη στην Ε.Ε.  θα πάψει να αμφισβητεί την εδαφική μας ακεραιότητα και θα συνεργαστεί για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινών προκλήσεων, όπως η λαθρομετανάστευση, που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα.
Και ακόμη, μια Τουρκία με ευρωπαϊκή κουλτούρα  δεν θα επιχειρεί να αναμειγνύεται  στα εσωτερικά μας, προωθώντας ανθελληνικές πολιτικές στη Θράκη με αιχμή τη μουσουλμανική μειονότητα.
Επίσης,  η Ελλάδα θέλει μια δημοκρατική και ευρωπαϊκή Τουρκία, που θα απελευθερώσει επιτέλους τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Που θα αποσύρει το στρατό κατοχής από την Κύπρο και θα συμβάλει ενεργά στην επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Όμως, μέχρι τώρα, η Ισλαμική Κυβέρνηση Ερντογάν και τα Κεμαλικό τουρκικό κατεστημένο, έχουν διαψεύσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες των ελλήνων πολιτικών.
Η εμμονή της Ελλάδας να υποστηρίζει, χωρίς όρους και προϋποθέσεις,  την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, με την προσδοκία ότι η Τουρκία, θα εγκαταλείψει τις επεκτατικές βλέψεις της σε βάρος της  Ελλάδας, έχει αποδειχτεί αναποτελεσματική.
Έχουν   διαψευστεί  οι  ευσεβείς πόθοι των ελλήνων πολιτικών.

               ***************

Η Ελληνική Κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις (πολιτικές, διπλωματικές , αλλά και οικονομικές) από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. (Βρετανία, Σουηδία, Φιλανδία κ.ά),  να προσέλθει σε διάλογο με την Τουρκία, όπου θα συζητηθούν ΟΛΑ τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, δηλαδή,  οι παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας!
Ο  Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν,  σε επιστολή  που έστειλε στον έλληνα ομόλογό του Γ.Α.Παπανδρέου, έχει θέσει προς συζήτηση το σύνολο των τουρκικών αξιώσεων σε βάρος της Ελλάδας («γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, μουσουλμάνοι της Θράκης και  αλλού!).  Εκκρεμεί η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Γ.Α. Παπανδρέου στον κ.Ερντογάν. Αναμένεται ότι θα αποσταλεί τις επόμενες μέρες και  από το περιεχόμενό της ,    θα εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, για τις προθέσεις  της ελληνικής Κυβέρνησης, σχετικά με την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας. 

                                   ****************
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
 Είναι σε πλήρη διπλωματική εξέλιξη,  μια νέα πολύπλευρη προσπάθεια επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, όπου πρωτοστατεί και πάλι η αμερικανο-βρετανική διπλωματία. Και  που εικάζεται,  ότι θα έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010! 
 Άλλωστε, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας  Δ. Χριστόφιας και ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Α. Ταλάτ ανακοίνωσαν επίσημα την εντατικοποίηση των συνομιλιών τους και εξέφρασαν την «ισχυρή ελπίδα» ότι το 2010 θα είναι έτος λύσης του Κυπριακού !
Ασφαλώς και είναι   ευπρόσδεκτη  η λύση του Κυπριακού, αλλά το ερώτημα είναι,  προς ποια κατεύθυνση;  Διότι αν  επιβληθεί ως λύση μια παραλλαγή του σχεδίου Ανάν, τότε, θα πρόκειται για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για  απαρχή του αφελληνισμού της Κύπρου , για νομιμοποίηση της Τουρκικής στρατιωτικής κατοχής στη Μεγαλόνησο και αξιοποίηση της Κύπρου ως γεωπολιτικού χώρου από την Τουρκική και ΤΗΝ Βρετανική διπλωματία.
Πάντως για να μην τρέφουμε αυταπάτες, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Α.Νταβούτογλου διευκρίνισε, ότι για να είναι αποδεκτή η λύση του Κυπριακού αυτή θα πρέπει να βασίζεται στην ισοτιμία των δύο   κρατών που θα συναπαρτίζουν την Κυπριακή Ομοσπονδία. Και ακόμη στην πολιτική ισότητα όλων των κατοίκων της Κύπρου, ΣΤΗΝ παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και  στην επιβεβαίωση των επεμβατικών εγγυήσεων της Τουρκίας!!!
                     
  ****************************************                       
ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Στο Σκοπιανό,  το αδιέξοδο είναι πλήρες καθώς δεν υπάρχει ούτε καν  ελάχιστη χαραμάδα αισιοδοξίας! 
Η Κυβέρνηση των  Σκοπίων του εθνικιστή Πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι επιμένει  στην αδιάλλακτη πολιτική της, αφού αρνείται  να απεμπλακεί από τα ιδεολογήματα του εθνομειονοτικού επεκτατισμού και να συμβάλει εποικοδομητικά στην προσπάθεια του ΟΗΕ για την  εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης  στο θέμα της ονομασίας της FYROM.
Κατά το πρώτο εξάμηνο το 2010 η προοπτική ένταξης της π.Γ.Δ. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., θα επανέλθει προς συζήτηση στα αρμόδια θεσμικά όργανα.
Είναι σαφές ότι, η  Ελληνική Κυβέρνηση,  θα δεχτεί ισχυρότατες  διεθνείς πιέσεις, κυρίως   από την αμερικανοβρετανική διπλωματία,  να υποχωρήσει από την οριοθετημένη «κόκκινη γραμμή» και να εγκαταλείψει την πολιτική του βέτο, που εφάρμοσε στο Βουκουρέστι ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 2008 στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.  
Πάντως, η  όποια απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης  σχετικά με προοπτική ένταξης της FYROM στους ευρωατλαντικούς θεσμούς (ΝΑΤΟ-ΕΕ),   προφανώς θα έχει και τα ανάλογο πολιτικό κόστος …


Σχόλια

  1. o κατοχικος ηγετης Ταλατ κ.Καπουτση να τα λέμε σωστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΟΤΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ''ΜΕΤΩΠΑ'' ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΑΤΕ, ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ...ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΛΛΟΙ..ΦΤΑΙΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΛΕΣ, ΥΠΟΧΩΡΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ''ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ'' ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ...ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ''ΜΕΤΩΠΟ'' ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ...ΕΚΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ. ΘΕΛΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!
    -ΑΡΜΕΛ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα