Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗ


Η Αιτή, μια πάμφτωχη χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται στην Καραϊβική, δοκιμάζεται από την καταστροφική μανία του Εγκέλαδου.
Η ανθρωπιστική καταστροφή στην Αιτή, η ολοζώντανη πραγματικότητα, ξεπερνά , ακόμη και το πιο ακραίο εφιαλτικό σενάριο των ευφάνταστων σκηνοθετών , που σκηνοθετούν κινηματογραφικές ταινίες με θέμα τις συνέπειες από μια φυσική καταστροφή.   Μια χώρα καταστραμμένη, σωριασμένη σε ερείπια, που έχουν σκεπάσει ανθρώπινες τραγωδίες, για τις οποίες δεν θα μάθουμε σχεδόν τίποτα.
Οι νεκροί είναι χιλιάδες , ίσως, να μην ανακοινωθεί ΠΟΤΕ ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων,  από τον καταστροφικό  σεισμό στην Αιτή.
Θεωρώ αυτονόητο, ότι θα πρέπει η διεθνής κοινότητα, να κινητοποιηθεί και να μεταφέρει τη μέγιστη δυνατή βοήθεια στους επιζώντες κατοίκους της Αιτής, που αντιμετωπίζουν ήδη πολλά προβλήματα, που είναι κυρίως προβλήματα επιβίωσης.

Για την Αιτή να πούμε,  ότι είναι πρώην γαλλική κτήση,  που διακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1804. Η Αιτή  έγινε η πρώτη ανεξάρτητη δημοκρατία Αφροαμερικανών και το μόνο κράτος που γεννήθηκε έπειτα από επιτυχημένη επανάσταση των δούλων.
Και υπάρχει και μία ιστορική σχέση της Αιτής με την Ελλάδα.
Το 1821 , ένας αφροαμερικανός στρατηγός επαναστάτης ο Μπουαγιέ , κατόρθωσε να συνενώσει  τις επαναστατημένες περιοχές της Αιτής σε κράτος.
Ο ηγέτης αυτός, που φρόντισε να ανασυγκροτήσει το κράτος του οικονομικά και κοινωνικά, αλληλογραφούσε με τον Αδαμάντιο Κοραή. Και πρώτος αυτός, από την μακρινή Αιτή, πρώτος από όλους τους πολιτικούς ηγέτες του κόσμου, αναγνώρισε το δίκαιο του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα κατά των Τούρκων , καθώς και την υπόσταση της Ελλάδας , ως μέλους της Διεθνούς Κοινότητας (1822).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου