Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

q  ΙΡΑΚ

ü  Ηγετικό στέλεχος της «AL QAEDA» νεκρό από πυρά αμερικανικών και ιρακινών Δυνάμεων (AP, 28/01/10)

Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού στρατιωτικού, σε κοινή επιχείρηση των αμερικανικών και ιρακινών Δυνάμεων, ο SAAD UWAYID OBEID MIJBIL AL SHAMMARI, γνωστός και ως «ABU KHALAF», ηγετικό στέλεχος της «AL QAEDA IN IRAQ», σκοτώθηκε (22/01/10) στην πόλη Μοσούλη. Η δημοσιοποίηση του ονόματός του έγινε χθες (28/01/10) αφού επιβεβαιώθηκε η ταυτότητά του.
Ο θάνατος του AL SHAMMARI θεωρείται μεγάλο πλήγμα για τις εξτρεμιστικές ομάδες στο Ιράκ, καθώς από το 2006 -όταν είχε σκοτωθεί ο ιδρυτής της «AL QAEDA IN IRAQ», AL ZARKAWI- ήταν υπεύθυνος για τη μετακίνηση εκατοντάδων βομβιστών αυτοκτονίας από και προς τη Συρία. Επίσης, θεωρείτο υπεύθυνος για τη συγκέντρωση και τη διανομή χρηματικών ποσών και όπλων για λογαριασμό της οργάνωσης σε ολόκληρη τη χώρα

q  ΛΙΒΥΗ

ü  M. QADHAFI: «Τα μέλη της “AL QAEDA” που κρατούνται σε φυλακές της Λιβύης δεν πρόκειται ν’ αποφυλακισθούν» (REUTERS, 28/01/10)


O ηγέτης της Λιβύης, M. QADHAFI, δήλωσε (28/01/10) ότι η Λιβύη θα συνεχίσει να κρατά επ’ αόριστον, σε φυλακές της χώρας, 300 μέλη της «AL QAEDA» -παρά το γεγονός ότι λήγει ο χρόνος κράτησής τους- προκειμένου ν’ αποτρέψει τη διενέργεια νέας τρομοκρατικής ενέργειας από μέρους τους.
«Αυτά τα άτομα είναι αιρετικά. Είναι οπαδοί των OSAMA BIN LADEN και AYMAN AL-ZAWAHRI. Έχουν δολοφονήσει μεγάλο αριθμό αθώων πολιτών και αστυνομικών και αποτελεί αναγκαιότητα να παραμείνουν στη φυλακή. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι καθώς είναι έτοιμοι να αρχίσουν εκ νέου δολοφονίες στους δρόμους της χώρας μας ή να ταξιδέψουν σε Αλγερία και Αίγυπτο ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επιθέσεις», δήλωσε ο QADHAFI σε συνέντευξη που παραχώρησε σε μαροκινό κρατικό Τ/Δ, στο Rabat.
Δεν είναι σαφές, αν οι δηλώσεις του Λίβυου ηγέτη σηματοδοτούν το τέλος μιας κυβερνητικής πολιτικής που είχε ως στόχο τη συμφιλίωση με τους κρατούμενους ηγέτες της «LIBYAN ISLAMIC FIGHTING GROUP» (LIFG), μιας εξτρεμιστικής οργάνωσης που έχει διασυνδέσεις με την «AL QAEDA».


       
q  ΗΑΕ

ü  H «HAMAS» κατηγορεί το Ισραήλ ότι δολοφόνησε στέλεχός της στο Dubai (AFP, 29/01/10)

Η «ΗΑΜΑS» κατηγόρησε, σήμερα, το Ισραήλ ότι δολοφόνησε τον MAHMOUD ABDEL RAOUF AL MABHUH, ένα εκ των ιδρυτικών στελεχών της, στο Dubai.
Συγκεκριμένα, η «HAMAS», με ανακοίνωσή της που εξεδόθη στη Γάζα, επιβεβαίωσε ότι «ο MAHMUD ABDEL RAUF AL MABHUH απεβίωσε, στο Dubai, στις 20/01/10, κάτω από ύποπτες συνθήκες, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας, σε συνεργασία με τα Η.Α.Ε.».
«Καταλογίζουμε στο Ισραήλ την ευθύνη για τη δολοφονία του αδελφού και ηγέτη μας. Θ’  απαντήσουμε σ’ αυτό το σιωνιστικό έγκλημα, την κατάλληλη στιγμή», επισήμανε η «HAMAS» στην ανωτέρω ανακοίνωση.
       



q  ΡΟΥΜΑΝΙΑ – ΟΗΕ

ü  Η Ρουμανία φιλοξένησε μυστικές φυλακές της «CIA», σύμφωνα με Έκθεση των Η.Ε. (MONITORUL RO, 28/01/10)

Σύμφωνα με την ε/φ «MONITORUL RO», σε Έκθεση των Η.Ε. αναφέρεται ότι η προσωποκράτηση χωρίς την απαγγελία κατηγοριών παραβιάζει τα θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα και απαγορεύεται από τη Συνθήκη της Γενεύης.
Σημειώνεται ότι «η “μυστική” προσωποκράτηση αποτελεί μια μορφή βασανισμού, την οποία οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα εφαρμόσει, αποστέλλοντας υπόπτους για τρομοκρατία σε χώρες, στις οποίες δεν δίνεται ο απαιτούμενος σεβασμός στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αλλά και σε συμμαχικές χώρες, όπως η Ρουμανία και η Πολωνία».
Συγκεκριμένα, η Έκθεση του ΟΗΕ που αφορά στα μυστικά κέντρα κράτησης υπόπτων για τρομοκρατία, συντάχθηκε από τον Manfred Nowak, Ειδικό Εισηγητή των Η.Ε., αρμόδιο για τα Βασανιστήρια και τον Martin Scheinin, Ειδικό Εισηγητή, αρμόδιο για την Τρομοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το έγγραφο αναμένεται να υποβληθεί τον προσεχή Μάρτιο, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση: «Η “μυστική” προσωποκράτηση έχει πάρει αρκετές μορφές. Η “CIA” δημιούργησε δικές της “μυστικές” εγκαταστάσεις κράτησης, προκειμένου ν’ ανακρίνει ‘’κρατούμενους υψηλής σημασίας’’».
Επιπλέον, στην Έκθεση τονίζεται ότι «μετά την έναρξη των πολέμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν, οι κρατούμενοι στάλθηκαν σε “μυστικές” τοποθεσίες, στερούμενοι του δικαιώματος σε δίκη, της παρουσίας δικηγόρου ή της επαφής με τις οικογένειές τους».
Σύμφωνα με την ίδια Έκθεση, «αρκετοί ύποπτοι που συνελήφθησαν στις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν από τη “CIA” -προκειμένου ν’ ανακριθούν- σε άλλα κράτη, όπως Αιθιοπία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Μαρόκο, Πακιστάν, Συρία. Εκτός όμως από τις ΗΠΑ και χώρες όπως η Αλγερία, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Ινδία, το Ιράν, η Ταϊλάνδη, η Ρωσία, το Σουδάν και η Ζιμπάμπουε, είναι μεταξύ των χωρών που κρατούν υπόπτους “μυστικά”».
Τέλος, «σε παγκόσμιο επίπεδο, η “μυστική” προσωποκράτηση, με την αιτιολογία του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα», εκτιμούν, στο πλαίσιο της έρευνας, 4 ανεξάρτητοι, ειδικευμένοι στα Ανθρώπινα Δικαιώματα ερευνητές, οι οποίοι μελέτησαν, για διάστημα ενός χρόνου, τα στοιχεία που αφορούσαν στις «μυστικές» πτήσεις της «CIA» και πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με 30 πρώην κρατουμένους.

q  ΓΑΛΛΙΑ

ü  Απαγορεύθηκε η πρόσβαση στους Η/Υ Ινστιτούτου, σε περίπου 30 Ιρανούς και Αλγερινούς σπουδαστές που ζουν στη Γαλλία (LE FIGARO, 29/01/10)

Mε την αιτιολογία της εφαρμογής μιας υπουργικής εγκυκλίου, η οποία επικαλείται μέτρα προστασίας έναντι της τρομοκρατικής απειλής και της βιομηχανικής κατασκοπείας, ένα Ινστιτούτο στη Γαλλία (ΣΗΜ.: Δεν αναφέρεται το όνομά του), απαγόρευσε την πρόσβαση σε περίπου 30 Ιρανούς και Αλγερινούς σπουδαστές, στους Η/Υ του Ινστιτούτου και στα εργαστήρια έρευνας, με το σκεπτικό ότι τα εν λόγω άτομα πιθανόν ν’ αποτελούν απειλή για τη «γαλλική επιστημονική κληρονομιά».
       


Σύμφωνα με ανακοίνωση της «ISAF», στρατιώτες της σκότωσαν (28/01/10) εκ λάθους, στην Kabul, τον Ιμάμη, MUHAMMAD YONUS, όταν άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος, στο οποίο επέβαινε.
«Σ’ ένα ατυχές γεγονός σήμερα το πρωί, μέλη της “ISAF” άνοιξαν πυρ εναντίον οχήματος, για το οποίο υπήρχαν ενδείξεις ότι συνιστά απειλή και δυστυχώς έχασε τη ζωή του ένας πολίτης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της «ISAF».
       

q  ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ – ΟΗΕ

ü  Συνάντηση του επικεφαλής της Αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν με Taliban, στο Dubai (AFPLE MONDE, 28/01/10)


Όπως αποκάλυψε (28/01/10) μη κατονομαζόμενος ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Αφγανιστάν, ο επικεφαλής της Αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, K. EIDE,  φέρεται πως είχε συνάντηση, αυτό το μήνα -σύμφωνα με άρθρο της γαλλικής ε/φ «LE MONDE», η συνάντηση ενδέχεται να έλαβε χώρα στις 08/01/2010- με ενεργά μέλη των Taliban, στο Dubai, κατόπιν σχετικής πρότασης των τελευταίων, με αντικείμενο τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Το βρετανικό Τ/Δ «BBC» και η γαλλική ε/φ «LE MONDE», επικαλούμενα τηλεγράφημα του Ειδησεογραφικού Πρακτορείου «REUTERS», υποστηρίζουν σχετικά ότι οι ηγέτες των Πακιστανών Taliban, από την πόλη Quetta, ζήτησαν να πραγματοποιηθεί συνάντηση, με στόχο τη διερεύνηση της προοπτικής τυχόν κατάθεσης των όπλων τους.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
          - Οι Taliban ζήτησαν από τον Ειδικό Απεσταλμένο να συζητήσουν για τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Η αφγανική κυβέρνηση ενημερώθηκε σχετικά με την ανωτέρω συνάντηση.
          - Δεν επρόκειτο για μια συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις. Πρόκειται για μια προσέγγιση των Taliban προς τα Η.Ε. για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με την αφγανική κυβέρνηση.
Ο ίδιος αξιωματούχος δεν κατονόμασε τα μέλη των Taliban που συμμετείχαν στην επίμαχη συνάντηση, ενώ ο ίδιος ο ΕIDE διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έλαβε μέρος σε μυστικές συνομιλίες με ηγετικά στελέχη των Taliban.
          Ο εκπρόσωπος του EIDE, ALEEM SIDDIQUE, δεν προέβη σε κανένα σχετικό με τη συνάντηση σχόλιο, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι όλες οι ειρηνευτικές συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν από την αιγίδα της αφγανικής κυβέρνησης.
       
ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

q  ΣΟΜΑΛΙΑ

ü  Βίαιες συμπλοκές μεταξύ Ισλαμιστών ανταρτών και των στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης (AMISOM), στο κέντρο του Mogadishu (AFP - TV5, 29/01/10)

Βίαιες συμπλοκές σημειώθηκαν σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, μεταξύ Ισλαμιστών ανταρτών και των στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης της «Αφρικανικής Ένωσης» (AMISOM), στο κέντρο του Mogadishu, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 9 άτομα, εκ των οποίων 7 πολίτες και να τραυματισθούν -σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές- άλλα 22.
Συγκεκριμένα, οι αντάρτες επιτέθηκαν με οβίδες όλμων κατά θέσεων των φιλοκυβερνητικών Δυνάμεων και των στρατιωτών της «AMISOM», προκαλώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ανταπόδοση των πυρών εκ μέρους τους.
Την ευθύνη για τις συμπλοκές ανέλαβε, με ανακοίνωσή της, η οργάνωση Ισλαμιστών παραστρατιωτικών «AL SHABAAB», προσθέτοντας ότι 2 μέλη της έχασαν τη ζωή τους.
       

ü  Συμφώνησαν να συνεργασθούν η Κίνα και η «Ομάδα Επαφής για την Πειρατεία στα Ανοικτά των Ακτών της Σομαλίας» (CGPCS) (LE FIGARO, 29/01/10)
H Kίνα αποδέχθηκε να συνεργαστεί με την «Ομάδα Επαφής για την Πειρατεία Στα Ανοικτά των Ακτών της Σομαλίας», (Contact Group on Piracy off the Coast of Somalia – «CGPCS») με στόχο την καταπολέμηση της θαλάσσιας πειρατείας στη Σομαλία και συγκεκριμένα στα ανοικτά του Κόλπου του Aden και τον Ινδικό Ωκεανό, σύμφωνα με δηλώσεις του ανώτατου στελέχους του νορβηγικού ΥΠΕΞ και Προέδρου της «CGPCS», CARL SALICATH, με την ευκαιρία της 1ης επετείου από τη δημιουργία της.
Ο SALICATH τόνισε ότι Κίνα και«CGPCS» συμφώνησαν να συνεργασθούν πραγματοποιώντας επιπλέον περιπολίες στην περιοχή για την καταπολέμηση της πειρατείας. Η Κίνα δήλωσε ότι η εν λόγω συνεργασία αποτελεί ένα «σημαντικό βήμα προόδου» στον τομέα καταπολέμησης της θαλάσσιας πειρατείας.
Σημειώνεται ότι η «CGPCS» ιδρύθηκε στις 14/01/09, για να διευκολύνει τη συζήτηση και το συντονισμό των δράσεων μεταξύ των κρατών και των οργανισμών για την καταπολέμηση της πειρατείας στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, με τη συμβολή Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
       
ΧΩΡΕΣ ΚΑΚ

q  ΡΩΣΙΑ

ü  Δηλώσεις D. MEDVEDEV μετά από διευρυμένη σύσκεψη της «FSB» (ITAR-TASS, 29/01/10)

Στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε, χθες, διευρυμένη σύσκεψη της «FSB», κατά την οποία εξετάσθηκε ο απολογισμός του έργου της Υπηρεσίας το 2009 και προσδιορίσθηκαν οι στόχοι της για το 2010.
Ο Ρώσος Πρόεδρος, D. MEDVEDEV, που προήδρευσε της σύσκεψης, προέβη -μετά την ολοκλήρωσή της- στις ακόλουθες δηλώσεις:
          - Το 2009, η «FSB» κατόρθωσε ν’ αποτρέψει τη διεξαγωγή πλέον των 80 τρομοκρατικών επιθέσεων και να εξουδετερώσει περισσότερους από 500 αρχηγούς και μέλη παράνομων ένοπλων ομάδων.
          - Οι συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ινγκουσετία, Νταγκεστάν και Τσετσενία αποδεικνύουν ότι η τρομοκρατία παραμένει η πιο σοβαρή απειλή για την κοινωνία. Ως εκ τούτου, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζει ν’ αποτελεί πρώτιστο στόχο της «FSB».
          - Πρέπει να συνεχισθεί, συστηματικά, το έργο για την εξουδετέρωση των παράνομων ομάδων ανταρτών, των ιδεολόγων τρομοκρατικών ενεργειών αλλά και εκείνων που τις υλοποιούν. Στο έργο αυτό πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά τα τοπικά όργανα της εξουσίας αλλά και κοινωνικές οργανώσεις.
          - Δεύτερος σημαντικός στόχος της Υπηρεσίας είναι η εγγύηση της οικονομικής ασφάλειας της χώρας. Στο πλαίσιο του περιορισμού των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, το κράτος διέθεσε μεγάλα χρηματικά ποσά για την κοινωνική στήριξη των πολιτών και για τη χρηματοδότηση μακροπροθέσμων ομοσπονδιακών προγραμμάτων. Πρέπει ν’ ανακόπτονται άμεσα κάθε είδους προσπάθειες παράνομης χρήσης αυτών των χρηματικών πόρων και οικειοποίησής τους από κρατικούς υπαλλήλους που τους διαχειρίζονται.
       
ΒΑΛΚΑΝΙΑ

q  ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ

ü  Σύλληψη Αλγερινών λαθρομεταναστών στα βουλγαρο-ελληνικά σύνορα (NEWS BG, 28/01/2010)

            Τη σύλληψη 3 Αλγερινών υπηκόων, οι οποίοι προσπάθησαν να διασχίσουν παράνομα τα βουλγαρο-ελληνικά σύνορα, ανακοίνωσε το βουλγαρικό ΥΠΕΣ.
          Συγκεκριμένα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις 27/01/10, περίπολος της Αστυνομίας Συνόρων εντόπισε, με τη βοήθεια θερμικής κάμερας, 3 άτομα να κινούνται ύποπτα σε απόσταση 1 χλμ. από το συνοριακό σταθμό «KULATA» (βουλγαρο-ελληνική μεθόριος).
          Οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη των εν λόγω ατόμων, τα οποία, όπως διαπιστώθηκε, είχαν συλληφθεί το Σεπτέμβριο του 2009 στη βουλγαρο-τουρκική μεθόριο και ακολούθως μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής Αλλοδαπών στο Busmanci (πλησίον της Σόφιας).
          Στη συνέχεια, οι Αλγερινοί αιτήθηκαν στην αρμόδια Υπηρεσία την απόδοση «status» πρόσφυγα και μετά τη χορήγηση εγγράφων προσωρινής διαμονής στη χώρα, προσπάθησαν να μεταβούν παράνομα στην Ελλάδα.
         ΤΟΥΡΚΙΑ
Ø  ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΔΗΣΗ

Κατά τη διάρκεια έρευνας της Αστυνομίας, σε επιβατικό λεωφορείο, το οποίο κατευθυνόταν από το Νομό Diyarbakir προς το Νομό Elazig, κατασχέθηκαν 3 κιλά και 40 γραμ. χασίς και συνελήφθη 1 άτομο, ενώ επίσης σε επιβατικό λεωφορείο, το οποίο κατευθυνόταν από το Νομό Van προς το Νομό Elazig, κατασχέθηκαν 14 κιλά και 279 γραμ. χασίς και 494 γραμ. ηρωίνης και συνελήφθη 1 ακόμη άτομο. Σημειώνεται ότι στις έρευνες συμμετείχε ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της Αστυνομίας.         (HURRIYET,28/01/10)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα