Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

q  ΙΣΡΑΗΛΙΡΑΝ

ü  Αιγυπτιακές πηγές αναφέρουν ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται να κτυπήσει το Ιράν, από τον Περσικό Κόλπο και το Β. Ιράκ (DEBKA, 04/02/10)
Σύμφωνα με αιγυπτιακές στρατιωτικές πηγές, το Ισραήλ προετοιμάζεται να κτυπήσει το Ιράν. Μάλιστα, το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό, σε συνεργασία με τον 5ο αμερικανικό Στόλο, χαρτογραφούν, εδώ και εβδομάδες, τον Περσικό Κόλπο και την ιρανική ακτογραμμή, ενόψει ενδεχόμενης επίθεσης κατά του Ιράν από το  Πολεμικό Ναυτικό και τις Ειδικές Δυνάμεις του Ισραήλ.
Αξιωματικοί των ισραηλινών Δυνάμεων αναφέρουν ότι έχουν ήδη σχεδιάσει τον τρόπο εισχώρησης των Δυνάμεων Αέρος και Ξηράς του Ισραήλ στο Ιράν, προκειμένου να κτυπήσουν τις εκεί πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Οι ανωτέρω αιγυπτιακές πηγές αναφέρουν ότι η Σαουδική Αραβία απαίτησε από την Washington ενημέρωση σχετικά με τις ανωτέρω προετοιμάσεις καθώς και το λόγο, για τον οποίο το Riyadh και οι άλλες αραβικές κυβερνήσεις του Περσικού Κόλπου δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά.


Η Σαουδική Αραβία επισήμανε ότι πολλές Υπηρεσίες Πληροφοριών και Ναυτικές Δυνάμεις κρατών του Περσικού Κόλπου έχουν συλλέξει αρκετές πληροφορίες επί του θέματος.
Σχετικές πληροφορίες διέρρευσαν, χθες, στην αιγυπτιακή ε/φ «SHOROUK», την οποία η αιγυπτιακή Υπηρεσία Πληροφοριών χρησιμοποιεί συχνά, προκειμένου να δημοσιοποιήσει πληροφορίες που θεωρεί αξιόπιστες.
Υπενθυμίζεται ότι η ε/φ «SHOROUK» δημοσίευσε πρώτη την είδηση σχετικά με την ισραηλινή αεροπορική επίθεση που σημειώθηκε, τον Ιανουάριο του 2009, κατά αυτοκινητοπομπής που μετέφερε ιρανικά όπλα στο Σουδάν.
       


q  ΥΕΜΕΝΗ

ü  Εξελίξεις στην Υεμένη (STRATFOR, REUTERS, ANTIWAR, 04/02/10)

Συγκρούσεις μεταξύ μελών των Δυνάμεων Ασφαλείας της Υεμένης και εξτρεμιστών σημειώθηκαν (03/02/10) στην Επαρχία Sa’ada, με αποτέλεσμα το θάνατο 16 εξτρεμιστών, μεταξύ των οποίων και ηγετικά στελέχη αυτών.
Στο μεταξύ, τα στρατεύματα της Υεμένης έδωσαν, εκ νέου, στη λειτουργία οδική αρτηρία που οδηγεί στις βόρειες Επαρχίες της χώρας, ενώ κατέλαβαν μεγάλο αριθμό οικημάτων που οι αντάρτες χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετα.
       

q  ΙΡΑΝ – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ  
ü  Η Αυστραλία δέσμευσε 3 φορτία για το Ιράν, με την υποψία ότι προορίζονταν για την κατασκευή Όπλων Μαζικής Καταστροφής (REUTERS - STRATFOR, 04/02/10)

Σύμφωνα με δηλώσεις (04/02/10) του Πρωθυπουργού της Αυστραλίας, KEVIN RUDD, η κυβέρνηση της χώρας δέσμευσε -βάσει της κείμενης διεθνούς νομοθεσίας- 3 φορτία που επρόκειτο να εξαχθούν προς το Ιράν, με την υποψία ότι προορίζονταν για προγράμματα κατασκευής Όπλων Μαζικής Καταστροφής.
Σημειώνεται ότι οι εταιρείες, των οποίων τα φορτία δεσμεύθηκαν, θα πραγματοποιούσαν τις εξαγωγές, είτε απευθείας είτε μέσω άλλων χωρών, προς το Ιράν.
«Γνωρίζοντας την απειλή που συνιστά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τόσο για την περιφερειακή όσο και για την παγκόσμια ειρήνη, είναι ευνόητο ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από την επίδειξη σκληρής και αδιάλλακτης στάσης, από μέρους της Διεθνούς Κοινότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αυστραλός Πρωθυπουργός.
       
q  ΠΓΔΜ

ü  Η ΥΠΕΣ της ΠΓΔΜ, G. JANKULOVSKA, σε χθεσινές δηλώσεις της απέφυγε να διευκρινίσει αν ομάδες Ουαχαμπιτών δραστηριοποιούνται -ή όχι- στην ΠΓΔΜ (ΙΝΑ, 04/02/10)

Η ΥΠΕΣ της ΠΓΔΜ, G. JANKULOVSKA, με αφορμή την πρόσφατη σύλληψη Ουαχαμπιτών, στη Β-Ε, δήλωσε (03/02/10) ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο γεγονός δεν εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια, στη χώρα.
Ωστόσο, η JANKULOVSKA απέφυγε να διευκρινίσει αν ομάδες Ουαχαμπιτών δραστηριοποιούνται -ή όχι- στην ΠΓΔΜ, ενώ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της δράσης τους.
Ορισμένοι κύκλοι των Δυνάμεων Ασφαλείας της ΠΓΔΜ δεν απέκλεισαν, πάντως, το ενδεχόμενο διεξαγωγής οργανωμένης επιχείρησης των Αστυνομικών Δυνάμεων, στη χώρα, με στόχο τον εντοπισμό Ουαχαμπιτών στην επικράτειά της.
Σημειώνεται ότι, το τελευταίο διάστημα, μέρος του σερβικού και κροατικού Τύπου αναφέρει ότι ομάδες Ουαχαμπιτών στην περιοχή των Βαλκανίων έχουν ενισχύσει τη μεταξύ τους συνεργασία, κυρίως με ομάδες που δραστηριοποιούνται στην ΠΓΔΜ.
       
q  ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ü  Έφοδοι, ευρείας κλίμακας, σε κατοικίες Ισλαμιστών, στη Γερμανία
       (SPIEGEL, 4/2/10)

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της Βάδης-Βυρτεμβέργης, έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε 43 κατοικίες και καταστήματα, που φέρεται ότι ανήκουν σε Ισλαμιστές, σε 5 κρατίδια της Γερμανίας: Βάδη-Βυρτεμβέργη, Βαυαρία, Βερολίνο, Έσση και Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν 3 ύποπτοι και κατασχέθηκαν μεγάλος αριθμός Η/Υ και εγγράφων, των οποίων το περιεχόμενο πρόκειται να εξετασθεί από την αρμόδια υπηρεσία.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες που είχαν ξεκινήσει από το 2008 σε βάρος 7 ατόμων, ηλικίας 24-59 ετών -6 γερμανικής και 1 αιγυπτιακής καταγωγής- τα οποία κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και προσηλυτισμό στο Ισλάμ περισσοτέρων των 100 ατόμων που διαμένουν στη Γερμανία, προκειμένου να σταλούν σε αιγυπτιακή σχολή, ώστε να διδαχθούν τις Γραφές του Κορανίου και αργότερα να οδηγηθούν σε στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών, σε Αφγανιστάν και Πακιστάν.
Σημειωτέον ότι η Αστυνομία εκτιμά πως ορισμένοι εκ των Ισλαμιστών, μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους σε στρατόπεδα τρομοκρατών, επιστρέφουν στη Γερμανία.
         

ü  Σύλληψη, στη Γερμανία, Τούρκου υπόπτου που φέρεται ότι είναι ο δράστης αεροπειρατείας (2006) σε α/φος των «Τουρκικών Αερογραμμών» (DER SPIEGEL, 03/02/10)

Οι γερμανικές Αστυνομικές Αρχές συνέλαβαν έναν Τούρκο υπήκοο, ο οποίος φέρεται ότι είναι ο δράστης της αεροπειρατείας που εκδηλώθηκε σε α/φος των «Τουρκικών Αερογραμμών», το 2006, στο οποίο επέβαιναν 113 άτομα και το οποίο εκτελούσε την πτήση Τίρανα-Κων/πολη. Το α/φος είχε πραγματοποιήσει, τότε, αναγκαστική προσγείωση στην ιταλική πόλη Brindisi, όπου ο δράστης συνελήφθη από τις ιταλικές Αρχές. Άγνωστο παραμένει, με ποιον τρόπο απελευθερώθηκε και που διέμενε όλο αυτό το χρονικό διάστημα.  
Πάντως, οι Αρχές του Κρατιδίου Schleswig-Holstein τον εντόπισαν, κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας στην αμαξοστοιχία «CITY NIGHT LINERS 443» που είχε αναχωρήσει από την Κοπεγχάγη με προορισμό τη Γερμανία.
Ο 31χρονος Τούρκος υπήκοος είχε στην κατοχή του πλαστά ιταλικά ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ σε βάρος του είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.
         
Ø  ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Ένοπλη επίθεση, από αγνώστους, πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της 02/02/10, κατά του αμερικανικού Προξενείου, στα Άδανα (Adana). Οι δράστες κατόρθωσαν να διαφύγουν. Ωστόσο, ακολούθησαν επιχειρήσεις (03/02/10) των Αρχών σε διάφορα σημεία της πόλης, κατά τις οποίες συνελήφθησαν 6 ύποπτοι, οι οποίοι κατηγορούνται, επίσης, για διατήρηση διασυνδέσεων με την «ΑL QAEDA», ενώ κατασχέθηκε ο οπλισμός που βρέθηκε στην κατοχή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες πραγματοποίησαν την επίθεση σε αντίποινα για την επιχείρηση κατά της «ΑL QAEDA» που διεξήχθη πρόσφατα στα Άδανα.
          (HABER TURK- CUMHURIYET, 04/02/10)

- Το μέλος του «ΡΚΚ», C.G., το οποίο καταζητείτο, συνελήφθη, ενώ επέβαινε σε λεωφορείο με προορισμό το Νομό Batman και οδηγήθηκε στις φυλακές του Νομού.
          (HABER TURK, 04/02/10)

- Στην Επαρχία Manavgat της Αττάλειας, συνελήφθη 1 άτομο, με την κατηγορία ότι είναι μέλος «τρομοκρατικής» οργάνωσης.
          (Ιστοσελίδα τουρκικού ΓΕΕΘΑ, 01/02/10 -

- Σε έρευνες που διεξήχθησαν σε δασική έκταση της Επαρχίας Midyat του Νομού Mardin, κατασχέθηκαν και εξουδετερώθηκαν 9 αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί καθώς και είδη πρώτης ανάγκης.
          (Ιστοσελίδα τουρκικού ΓΕΕΘΑ, 01/02/10 -

- Σε έρευνες που διεξήχθησαν σε δασική έκταση της Επαρχίας Mutki του Νομού Mardin, βρέθηκαν 2 κρησφύγετα μελών «τρομοκρατικής» οργάνωσης, 1 αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, είδη πρώτης ανάγκης καθώς και έντυπο υλικό της οργάνωσης.
          (Ιστοσελίδα τουρκικού ΓΕΕΘΑ, 01/02/10 -  

q  ΗΠΑ - Β. ΚΟΡΕΑ  

ü  Ο Αμερικανός Πρόεδρος αποφάσισε να μη συμπεριλάβει τη Β. Κορέα στον κατάλογο των χωρών που οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι στηρίζουν την τρομοκρατία (REUTERS, 04/02/10)

Πλαίσιο κειμένου:  O Αμερικανός Πρόεδρος, Β. ΟΒΑΜΑ, ανακοίνωσε, χθες, την απόφασή του να μη συμπεριλάβει τη Β. Κορέα στον κατάλογο των χωρών που οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι στηρίζουν την τρομοκρατία.
Σημειωτέον ότι η Β. Κορέα είχε αφαιρεθεί από το συγκεκριμένο κατάλογο από την κυβέρνηση BUSH, μετά την πρόοδο που είχε σημειώσει, το 2008, σ’ ό,τι αφορά τη διαφάνεια του πυρηνικού της προγράμματος, ωστόσο η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, H. CLINTON, αναφέρθηκε, τον περασμένο Ιούνιο, στο ενδεχόμενο εκ νέου συμπερίληψής της στο συγκεκριμένο κατάλογο, σε αντίδραση για τις πρόσφατες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της Pyongyang.
       

q  ΠΑΚΙΣΤΑΝ

ü  Η ασφάλεια που παρέχουν οι Πακιστανοί στις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις έχει τρωτά σημεία (REUTERS, ΥΑΗΟΟ, 02/02/10)

Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως το Πακιστάν έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, εκτιμούν, ωστόσο, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τρωτά σημεία, σύμφωνα με το Δντη της «DEFENCE INTELLIGENCE AGENCY», Αντγο RONALD BURGESS, ο οποίος, ωστόσο, δεν αναφέρθηκε σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Το θέμα της ασφάλειας των πακιστανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων ανακύπτει επανειλημμένα, λόγω των συμπλοκών που σημειώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας με εξτρεμιστές Taliban.
       

ü  Οι Taliban του Πακιστάν ανέλαβαν την ευθύνη για τη χθεσινή αιματηρή βομβιστική επίθεση, στο ΒΔ Πακιστάν (CNN, REUTERS, 03/02/2010)

Την ευθύνη για τη χθεσινή αιματηρή βομβιστική επίθεση (ΣΧΕΤ.: ΔΕΛΤΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-ΑΠΕΙΛΩΝ, 03/02/10, ΚΕΠΗΜΕ/ΕΥΠ/Δ’ΔΝΣΗ), κατά αυτοκινητοπομπής μελών ΜΚΟ που επρόκειτο να εγκαινιάσουν σχολείο, στη φυλετική περιοχή Lower Dir του ΒΔ Πακιστάν, ανέλαβαν οι Taliban του Πακιστάν, με τηλεφώνημα του εκπροσώπου τους, AZAM TARIQ, στο Ειδησεογραφικό Πρακτορείο «REUTERS», απειλώντας με νέες επιθέσεις κατά Αμερικανών υπηκόων.
       


q  ΡΩΣΙΑ

Ø  ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ

ü  Μέλος της «AL QAEDA» φέρεται να έχει χάσει τη ζωή του στο Νταγκεστάν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της «FSB» (ITAR-TASS - GAZETA.RU - RIA NOVOSTI - INTERFAX - KOMMERSANT, 04/02/10)

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της «FSB», ένας εκ των ανταρτών που έχασε τη ζωή του στην επιχείρηση (02/02/10) των Αστυνομικών Δυνάμεων της ρωσικής Αυτόνομης Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το τοπικό Παράρτημα της «FSB», στην περιοχή Botlikh (ΣΧΕΤ.: ΔΕΛΤΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΑΠΕΙΛΩΝ, ΚΕΠΗΜΕ/ΕΥΠ/Δ’ ΔΝΣΗ, 03/02/10), ήταν ένας εκ των ιδρυτών του δικτύου της «AL QAEDA» στο Β. Καύκασο, ο Αιγύπτιος υπήκοος, MOHAMED SHAKHBAN, γνωστός και ως «SEYF ISLAM».
Ειδικότερα, αναφέρεται ότι, σε βάρος του SHAKHBAN είχε εκδοθεί               -κατόπιν σχετικού αιτήματος της Αιγύπτου- από την «INTERPOL», διεθνές ένταλμα σύλληψης και ότι μετέβη στην Τσετσενία το 1992, όπου και υπήρξε στενός συνεργάτης, αρχικά, του SHAMIL BASAYEV και, ακολούθως και μέχρι σήμερα, του DOKU UMAROV. Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι ο «SEYF ISLAM», με σχετική εντολή των Μυστικών Υπηρεσιών της Γεωργίας, σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά μέσων μαζικής μεταφοράς και ενεργειακών εγκαταστάσεων της Ρωσίας.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ο άλλος αντάρτης που έχασε τη ζωή του στη συγκεκριμένη επιχείρηση είναι ο I. MAGOMEDOV, κάτοικος Νταγκεστάν και ότι ο αστυνομικός που τραυματίσθηκε υπέκυψε, τελικά, στα τραύματα του.
Το ΥΠΕΣ της Γεωργίας, με επίσημη ανακοίνωσή (03/02/10) του, διέψευσε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε διασύνδεσης των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας με το SHAKHBAN.
       
q  ΣΕΡΒΙΑ

Ø  ΚΟΣΟΒΟ

ü  BLAIR: « Η σταθερότητα στο Κόσοβο απαιτεί τη συνεχή προσοχή των ΗΠΑ και της Ε.Ε.»  (BALKANWEB - INA – TELEGRAFI , 03/02/10)

Ο Αρχηγός των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ (NATIONAL INTELLIGENCE), D. BLAIR, σε πρόσφατη γραπτή επιστολή του προς το αμερικανικό Κογκρέσο, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
          - Η κατάσταση στο Κόσοβο, μεταξύ της σερβικής μειονότητας και των Αλβανών του βορείου τμήματός του, έχει εκτραχυνθεί και, ως εκ τούτου απαιτείται η συνεχής προσοχή των ΗΠΑ και της Ε.Ε., προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα.
          - Η Pristina θα συνεχίσει να εξαρτάται από τη Διεθνή Κοινότητα για την ανάπτυξη της οικονομίας της.
          - Στη Β-Ε υπάρχουν εθνοτικές διενέξεις, η συνέχιση των οποίων εξακολουθεί ν’ αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα στην Ευρώπη.
          - Οι συγκρούσεις μεταξύ μελών της κροατικής κοινότητας, των Μουσουλμάνων και των Σέρβων της Βοσνίας ενισχύονται και η ακαμψία στις θέσεις τους ενδέχεται ν’ αποτελέσει απειλή για τη σταθερότητα του Κοσόβου.
          - Στην πολιτική σκηνή της Β-Ε, η προώθηση σχετικών μεταρρυθμίσεων παρουσιάζει καθυστερήσεις καθώς υφίστανται διαφορές μεταξύ των 3 μεγαλύτερων εθνοτικών ομάδων, στην περιοχή.
          - Οι εντάσεις μεταξύ Μουσουλμάνων και Σέρβων της Βοσνίας αποτελούν σημαντική πρόκληση για την ευρωπαϊκή σταθερότητα, κατά το 2010.
       
q  ΙΣΡΑΗΛ

ü  Η «HAMAS» διεξάγει έρευνα, για τον εντοπισμό ενδεχόμενης διείσδυσης του Ισραήλ στην οργάνωση (IMRA, 03/02/10)

Σύμφωνα με δηλώσεις (02/02/10) ανώτατου αξιωματούχου της «HAMAS», ο μυστηριώδης θάνατος του M. AL MABHOUH στο Dubai, τον περασμένο μήνα, οδήγησε την οργάνωση στην απόφαση να διεξάγει έρευνα στους κόλπους της, προκειμένου να διαπιστώσει αν το Ισραήλ έχει κατορθώσει να διεισδύσει στα ανώτερα της κλιμάκια ή στις Υπηρεσίες Ασφαλείας της Συρίας που είναι αρμόδιες για την ασφάλεια των ηγετικών στελεχών της, στη Δαμασκό.
Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι πολλοί λίγοι στην ηγεσία της «HAMAS» γνώριζαν τις δραστηριότητες και τις κινήσεις του AL MABHOUH, τονίζοντας ότι πολλά στελέχη της «HAMAS» είναι πεπεισμένα ότι η «MOSSAD» έχει διεισδύσει στα ανώτατα κλιμάκιά της. 
Στο μεταξύ, η «HAMAS» φαίνεται να είναι διχασμένη για το αν τα αντίποινα για το θάνατο του AL MABHOUH περιλαμβάνουν -ή όχι- ενδεχόμενη επίθεση κατά ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό, διότι κάτι τέτοιο θα ελλόχευε τον κίνδυνο αποτυχίας των προσπαθειών της οργάνωσης για αναγνώρισή της από τη Δύση.
       

q  ΣΕΡΒΙΑ

Ø  ΚΟΣΟΒΟ

ü  Κατάσχεση ποσότητας 33 κιλών ηρωίνης, στην περιοχή της Mitrovica (KOSOVAPRESS, 03/02/10)

Οι Αστυνομικές Αρχές του Κοσόβου κατέσχεσαν στο Shipol, πλησίον της Mitrovica, ποσότητα 33 περίπου κιλών ηρωίνης καθώς και χρηματικό ποσό, ύψους 9.000 €, σε μετρητά, που βρέθηκαν στην κατοχή 3 ατόμων         -2 εκ των οποίων είναι πολίτες της Βοσνίας και 1 του Κοσόβου- τα οποία και συνελήφθησαν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου της Αστυνομίας της Mitrovica, B. HOTI.
       

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ø  ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Σε επιχειρήσεις των Ομάδων Στρατοχωροφυλακής, που διεξήχθησαν ταυτόχρονα στους Νομούς Kocaeli, Rize, Sakarya, Yalova και Άγκυρας, συνελήφθησαν 22 άτομα, με την κατηγορία της παράνομης κατασκευής όπλων.
          (STAR, 03/02/10_(M.M.)

- Σε έρευνες που διεξήχθησαν σε 5 οχήματα, στο οδικό δίκτυο Osmaniye-Gaziantep, κατασχέθηκε ποσότητα 145 κιλών χασίς, ενώ παράλληλα συνελήφθησαν 9 άτομα, που φέρεται ότι σχετίζονται με την υπόθεση.
          (OBJEKTIF HABER, 03/02/10


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα