Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2010

Σημαντικές διεθνείς εξελίξεις, που ελάχιστα απασχολούν τον μικρόκοσμο των εγχώριων ΜΜΕ.

Αναβιώνει η στρατηγική αντιπαλότητα της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ, που αυτή τη φορά ίσως και να εξελιχθεί σε ρήξη.
Η Μόσχα καταγγέλλει εδώ και πολλά χρόνια την ένταξη κρατών του πρώην σοβιετικού μπλοκ στην Ατλαντική Συμμαχία, και κάνει τα πάντα στο διπλωματικό μέτωπο , για να εμποδίσει την Ουκρανία και τη Γεωργία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Αυτή τη φορά όμως η Ρωσία, καταδικάζει με επίσημο και πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα επεκτατικά σχέδια του ΝΑΤΟ, προς τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.
Ο ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενέκρινε το νέο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας, που τοποθετεί το ΝΑΤΟ στην κορυφή των απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας. Το νέο δόγμα ,  αναφέρει επίσης,  ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα χρήσης πυρηνικών όπλων, μόνο στην περίπτωση που δεχτεί πυρηνικό πλήγμα. Δηλαδή η Ρωσία, δεν πρόκειται να κάνει ΠΡΩΤΗ χρήση του πυρηνικού της οπλοστασίου.


Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ, σε επίσημη ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι, «το νέο ρωσικό στρατιωτικό δόγμα που θεωρεί την διεύρυνση του ΝΑΤΟ απειλή, δεν απεικονίζει την πραγματικότητα και έχει αρνητικές συνέπειες στις προσπάθειες που καταβάλλονται για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ατλαντικής συμμαχίας και της Μόσχας». Μάλιστα
ο Γ.Γ.  του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι εχθρός της Ρωσίας».
Επίσης,  το νέο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας, που ενέκρινε ο   πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ θεωρεί ότι τα αμερικανικά σχέδια για την δημιουργία μίας αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη,   αποτελούν  παράγοντα ανησυχίας,  για την εθνική ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.


                     ***********8
Σήμερα στην Ουκρανία, γίνονται οι επαναληπτικές Προεδρικές εκλογές.
Η απερχόμενη φιλο-αμερικανική Κυβέρνηση του Κιέβου, που φλέρταρε έντονα με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., πλήρωσε εκλογικά το πολιτικό κόστος των επιλογών  της.
Πάντως κλίμα έντασης επιχειρεί να δημιουργήσει στην ήδη πολωμένη πολιτική σκηνή της Ουκρανίας η υποψήφια για τη Προεδρία αμφιλεγόμενη σημερινή Πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο , που ηγήθηκε της φιλοδυτικής κοινωνικής διαμαρτυρίας, γνωστής και ως  «Πορτοκαλί Επανάσταση», αλλά στη συνέχεια, υπέκυψε στη πολιτική γοητεία ή στην πολιτική εκβιασμών του Προέδρου και τώρα Πρωθυπουργού της Ρωσίας Βλ.Πούτιν.
Γνωρίζοντας πως οι πιθανότητες είναι εναντίον της στις επαναληπτικές Προεδρικές  εκλογές, η σημερινή πρωθυπουργός Τιμοσένκο κάλεσε τους Ουκρανούς να κατεβούν στους δρόμους σε περίπτωση που ο φιλορώσος αντίπαλός της και μεγάλο φαβορί για τη νίκη, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, επιδιώξει να αποσπάσει την εξουσία με νοθεία.
Είναι σαφές ότι  ανεξάρτητα απ’ το ποιος θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο, μια κλιμάκωση της πολιτικής αναταραχής στην Ουκρανία μοιάζει αναπόφευκτη.

                    *************
Σύμφωνα με αιγυπτιακές στρατιωτικές πηγές, το Ισραήλ προετοιμάζεται να κτυπήσει το Ιράν. Μάλιστα, το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό, σε συνεργασία με τον 5ο αμερικανικό Στόλο, χαρτογραφούν, εδώ και εβδομάδες, τον Περσικό Κόλπο και την ιρανική ακτογραμμή, ενόψει ενδεχόμενης επίθεσης κατά του Ιράν,  από το  Πολεμικό Ναυτικό και τις Ειδικές Δυνάμεις του Ισραήλ.
Αξιωματικοί των ισραηλινών Δυνάμεων αναφέρουν ότι έχουν ήδη σχεδιάσει τον τρόπο εισχώρησης των Δυνάμεων Αέρος και Ξηράς του Ισραήλ στο Ιράν, προκειμένου να κτυπήσουν τις εκεί πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Σχετικές πληροφορίες διέρρευσαν,  στην αιγυπτιακή ε/φ «SHOROUK», την οποία η αιγυπτιακή Υπηρεσία Πληροφοριών χρησιμοποιεί συχνά, προκειμένου να δημοσιοποιήσει πληροφορίες που θεωρεί αξιόπιστες.

     ************************************
Να τελειώσουμε με ένα θέμα αρνητικής δημοσιότητας για τη χώρα μας.
Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας καθώς και η οικονομία της Κίνας βρίσκονται ανάμεσα στα κυρίαρχα θέματα που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της G7 , συνομιλίες που ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρωθούν σήμερα το απόγευμα.

Το G7 αποτελείται από τρεις μεγάλες χώρες της Ευρώπης – Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία – καθώς και από τις ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ιαπωνία και Καναδά.

Στις πρώτες συζητήσεις,  ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών επεσήμανε τις ανησυχίες που επικρατούν στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές για τα ελλείμματα των Ευρωπαϊκών κρατών και ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι η Ιαπωνία θα αναζωογονήσει την εγχώρια ζήτηση μέσω δημοσιονομικών μέτρων.

«Υπάρχουν πολλές συζητήσεις σχετικά με την Ελλάδα», όπως για αν πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ηγηθούν των προσπαθειών για τη μείωση του ελλείμματος της χώρας αυτής. «Για τους Ευρωπαίους, η κρίση της Ελλάδας – όχι της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας – φαίνεται να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα», δήλωσε  ο Ιάπωνας Υπουργός Οικονομίας.

Πάντως να πούμε ότι, το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας είναι το χειρότερο ανάμεσα στα ανεπτυγμένα κράτη και υπολογίζεται στο 180% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής.
Είναι σαφές ότι, ο Πόλεμος Δολαρίου και ΕΥΡΩ είναι πολύ σκληρός, είναι αδυσώπητος και μη προβλέψιμη η τελική έκβασή του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου