Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010

Αρνητικές εξελίξεις στο Σκοπιανό

       Η εκκρεμότητα της ονομασίας της π.Γ.Δ. Μακεδονίας,  δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά για τη χώρα μας, αφού μάλλον  αποδυναμώνονται τα διπλωματικά και πολιτικά μας ερείσματα στον προνομιακό χώρο προώθησης των εθνικών μας συμφερόντων,  που είναι ασφαλώς  η Ε.Ε..
Η πλειοψηφία των  κρατών-μελών της Ε.Ε. με εξαίρεση τη Γαλλία (ίσως διότι διεκδικεί  τη «μερίδα του λέοντος» στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, όπως Φρεγάτες τύπου FREEM, ελικόπτερα SUPER PUMA κ.ά), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Κομισιόν, δεν συμφωνούν με τη πολιτική του βέτο της Ελληνικής Κυβέρνησης , στον προσδιορισμό  ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης της FYROM στην Ε.Ε..

Πάντως,   θα είναι αρνητική εξέλιξη για την ελληνική διπλωματία, αν κατά τη διάρκεια της Ισπανικής προεδρίας της Ε.Ε, επιχειρηθεί (μετά από διεθνείς πιέσεις)  να αρθεί το εμπόδιο της ονομασίας και έστω με έμμεσο τρόπο να ανάψει «το πράσινο φως», για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της FYROM στην Ε.Ε. Αναμφίβολα η Ελλάδα θα αντιδράσει,  αφού παραβιάζεται η εθνική «κόκκινη γραμμή». 
Επίσης, η Υπουργός Εξωτερικών  των ΗΠΑ κ.Χ.Κλίντον, στην  συνάντησή της με τον αν.ΥΠΕΞ Δ.Δρούτσα, επισήμανε  την διαφωνία της, με την  πολιτική του βέτο σε βάρος των Σκοπίων. Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατέστησε σαφές στον έλληνα συνομιλητή  της, ότι, οι ΗΠΑ επιθυμούν την ένταξη της π.Γ.Δ. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και  την Ε.Ε., εντός του 2010!
Η Κυβέρνηση των  Σκοπίων του Εθνικιστή Πρωθυπουργού Ν. Γκρουέφσκι,  αξιοποιεί τις ευνοϊκές πολιτικές συγκυρίες, όπως η στήριξη της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου και της αμερικανικής διπλωματίας και δεν εγκαταλείπει την αδιάλλακτη πολιτική της στο θέμα του ονόματος. Επιμένει ο Ν.Γκρουέφσκι να καπηλεύεται το όνομα «Μακεδονία» και για τον γεωγραφικό χώρο,  αλλά και για τη  γλώσσα και την εθνότητα,   και κυρίως εμμένει  στην άποψη,  ότι στην Ελλάδα βρίσκεται υπό κατοχή η Μακεδονία του Αιγαίου, που αποτελεί εδαφικό τμήμα της διαμελισμένης  χώρα του!
Η   επίσκεψη τις επόμενες μέρες σε Αθήνα και Σκόπια του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ.Νίμιτς, το πιθανότερο είναι  να μην έχει «θεαματικά» αποτελέσματα. Ενδεχομένως να  συζητηθεί  η γνωστή πρόταση Νίμιτς που περιλαμβάνει τη σύνθετη ονομασία «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» με διάφορα «παρεπόμενα» για τη γλώσσα και εθνότητα.    
                                                                         Χ.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου