Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010

Σοβαρή Κυβερνητική κρίση στη Κύπρο


       Του Χρήστου Καπούτση
Πολώνεται επικίνδυνα η πολιτική κατάσταση  στην Κύπρο,  λόγω   σοβαρής Κυβερνητικής κρίσης. Αποχώρησε το σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ από την Κυβέρνηση  του προέδρου Δ.Χριστόφια (μετέχουν τα κόμματα του ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν, ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ-ΔΗΚΟ) , ενώ κατά πάσα πιθανότητα, θα ακολουθήσει και  το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ) του αειμνήστου Προέδρου Τάσου Παπαδόπουλου.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου στην εισήγηση του ,  για την αποχώρηση   από το κυβερνητικό σχήμα, που εγκρίθηκε από την  συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του κόμματος, υποστήριξε ότι, διαφωνεί  , με  την εκ περιτροπής προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο και την παραμονή πενήντα χιλιάδων τούρκων εποίκων στο νησί, προτάσεις που έχει αποδεχτεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ.Χριστόφιας.  Υπενθυμίζεται ότι και το 1998 η ΕΔΕΚ είχε αποχωρήσει από την κυβέρνηση Κληρίδη, επειδή ματαιώθηκε η εγκατάσταση στην Κύπρο των ρωσικών πυραύλων S-300. Επίσης, ο Αντιπρόεδρος και βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε  ότι «θα κληθούν  να απαντήσουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ στις 16 Φεβρουαρίου, αν δέχονται να στηρίζουν μια Κυβέρνηση που έχει αποδεχτεί την εκ περιτροπής Προεδρία''.  Το  πολύ κακό κλίμα που υπήρχε στην Κυπριακή Κυβέρνηση επιβεβαίωσε και ο  Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας , που  σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΔΕΚ,  είπε ότι δεν του προκαλεί έκπληξη η αποχώρηση , διότι ενώ η ΕΔΕΚ συμμετείχε  με δύο Υπουργούς στη Κυβέρνησή του  λειτουργούσε σαν αντιπολίτευση!!

Ωστόσο, η Κυβερνητική κρίση,   δεν μπορεί να προκαλέσει και ανατροπή του προέδρου  Δ.Χριστόφια.  H Κύπρος   είναι από το 1960 ανεξάρτητη, κυρίαρχη Δημοκρατία με προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης. Προεδρική Δημοκρατία είναι ένας τύπος Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι όχι μόνο Αρχηγός του Κράτους αλλά και επικεφαλής  της Κυβέρνησης. Υπάρχει το Κοινοβούλιο που νομοθετεί , αλλά δεν μπορεί να ανατρέψει  τον Πρόεδρο, που εκλέγεται απευθείας από το Λαό,  πριν λήξει η θητεία του.
Η  Κυβερνητική κρίση πλήττει την Κύπρο σε μια ιδιαίτερα  κρίσιμη  καμπή,  για την  πορεία του Κυπριακού.  Η άρση της πολιτικής στήριξης στον  πρόεδρο  Δ.Χριστόφια, από την ΕΔΕΚ και πιθανόν και το ΔΗΚΟ, προφανώς  αποδυναμώνει την διαπραγματευτική ισχύ του  Κύπριου Προέδρου , στις συνομιλίες του με τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων  Α.Ταλάτ.
Ενώ λοιπόν το ανεξάρτητο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας βυθίζεται στην πολιτική κρίση,  ο τούρκος υπουργός  Εγκεμέν Μπαγίς, τάχθηκε  «υπέρ της επικερδέστατης για την Τουρκία συνέχισης των συνομιλιών»  διότι όπως δήλωσε, «χωρίς ν’ απομακρύνουμε ούτ’ έναν στρατιώτη απ’ το νησί, χωρίς να παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή εδάφους, διατηρώντας την εθνική μας υπερηφάνεια και τη φήμη μας , παραμένουμε  όρθιοι στις θέσεις μας»!! Οι δηλώσεις του κ. Ε.Μπεγκίς  σχετίζονται με τη συμπεριφορά του Προέδρου της Κύπρου Δ.Χριστόφια, να δεχτεί την εκ περιτροπής Προεδρία (3 χρόνια έλληνας και δύο τούρκος), την «σταθμισμένη ψήφο»  που ακυρώνει την αναλογική εκπροσώπηση στα θεσμικά όργανα του νέου κράτους της  ελληνοκυπριακής πλειοψηφίας (7 ψήφοι ελλήνων θα ισοσταθμίζονται με 2 τούρκων!!) και την αποδοχή της παραμονής 50 χιλιάδων τούρκων εποίκων στο νησί.
Άραγε, έναντι ποίου ανταλλάγματος δέχτηκε αυτές τις ευνοϊκότατες για τους τούρκους  προτάσεις ο Πρόεδρος Δ.Χριστόφιας; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου