Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γρ. Δελαβέκουρα

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλή σας ημέρα, να ξεκινήσω με το πρόγραμμα της ηγεσίας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει αύριο 19 του μηνός στις 10:15 στη συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το Σάββατο 20 Μαρτίου στις 12:00 ο κ. Δρούτσας θα παραστεί στα εγκαίνια του νέου κτηρίου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τη Δευτέρα 22 Μαρτίου ο κ. Δρούτσας θα συμμετάσχει στις εργασίες των Συμβουλίων Γενικών και Εξωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιούνται στις Βρυξέλες.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα προετοιμάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης και 26ης Μαρτίου στις Βρυξέλες, όπου θα συζητηθεί η Ευρωπαϊκή Στρατηγική 2020 και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα γίνει συζήτηση για την κατάσταση στην Αϊτή και την προσπάθεια ανοικοδόμησης, ενόψει και της Διάσκεψης Δωρητών που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 31 Μαρτίου. Επίσης η κατάσταση στη Χιλή μετά το σεισμό και τη Μέση Ανατολή και θα υπάρξει και μια ενημέρωση από τον Ειδικό Απεσταλμένο του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, από τον κ. Μπλερ. Θα συζητηθεί επίσης το Αφγανιστάν.

Την Τετάρτη στις 24 Μαρτίου ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει στο Υπουργείο Εξωτερικών γεύμα προς τιμήν των μελών του Ελληνοτουρκικού Forum.

Ως προς το πρόγραμμα του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Κουβέλη, να αναφέρω ότι σήμερα στις 5:30 θα συμμετάσχει και θα απευθύνει χαιρετισμό κατά την έναρξη Διεθνούς Συνεδρίου, με τίτλο «ECO WEEK». Αύριο στη 1:00 ο κ. Κουβέλης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Την Τετάρτη στις 24 του μηνός ο κ. Υφυπουργός θα μεταβεί στη Ρώμη, όπου θα συμμετάσχει σε πρόγευμα εργασίας με θέμα την πρωτοβουλία της Αδριατικής-Ιονίου, το οποίο διοργανώνεται από την Ιταλική Προεδρία. Και την Τρίτη 30 Μαρτίου θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη επ’ ευκαιρία της συνάντησης των Υπουργών Εμπορίου των χωρών-μελών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, την οποία διοργανώνει η Τουρκική Προεδρία.

Αυτά όσον αφορά στο πρόγραμμα και είμαι έτοιμος να ακούσω τις ερωτήσεις σας.



κ. Γ. ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω ποιά ήταν η «αποδοχή» στα Σκόπια της συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Σχετικά με αυτό θα ήθελα να σας πω ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια σταθερά θετική πολιτική, έναντι της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το μήνυμα που στέλνουμε στο γειτονικό λαό είναι μήνυμα θετικό, μήνυμα φιλίας και υποστήριξης, ιδίως στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της γειτονικής χώρας. Δυστυχώς, δεν έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή δει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση του κ. Γκρουέφσκι θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε γρήγορα σε λύση και πιστεύουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε άμεσα σε λύση, εάν υπάρχει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο. Οι δύο λαοί μπορούν να συνεργαστούν, να είναι γείτονες, μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι και η Ελλάδα να βοηθήσει τη γειτονική χώρα στην πορεία της.

Θέλω να πιστεύω ότι θα δούμε αλλαγή, αλλά πρέπει να τονίσω ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τέτοια αλλαγή. Αντίθετα, βλέπουμε μια επιφυλακτικότητα, η οποία φοβάμαι ότι δε θα μπορέσει να δώσει την απαραίτητη ώθηση για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Από πλευράς μας, θα συνεχίσουμε αυτήν την πολιτική του θετικού λόγου, των θετικών πρωτοβουλιών, οι οποίες ελπίζουμε ότι δημιουργούν και πιο θετικό κλίμα στη σχέση των δύο χωρών, αλλά και δίνουν ώθηση στη διαδικασία διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.


Κα S. RISTOVSKA: Θα υπάρχει περίπτωση να συναντηθούν ο Πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Γκρουέφσκι στις Βρυξέλες στις 25 και 26 Μαρτίου είναι το ένα ερώτημα. Και το άλλο αν έχετε κάποιες πληροφορίες για καινούρια συνάντηση με τον κ. Νίμιτς.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ως προς το πρώτο σας ερώτημα, να σας πω ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ανέλαβε άμεσα πρωτοβουλίες.

Επιδίωξε και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, έκανε απευθείας επαφή μαζί του ακριβώς για να δημιουργηθεί αυτό το καλύτερο κλίμα που χρειάζονται οι σχέσεις των δύο χωρών.

Έκανε συναντήσεις μαζί του, για να τον γνωρίσει, να ακούσει τις θέσεις του και να κάνουν έναν ειλικρινή διάλογο. Ήδη έχουν γίνει δύο συναντήσεις σε επίπεδο Πρωθυπουργών κι έχουν γίνει και συναντήσεις στο επίπεδο Υπουργού Εξωτερικών με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών. Η θετική διάθεση από πλευράς μας υπάρχει.

Δε γνωρίζω τις λεπτομέρειες του προγράμματος του Έλληνα Πρωθυπουργού, αλλά πιστεύω ότι αν το πρόγραμμά του το επιτρέπει και υπάρξει ευκαιρία, θα αναλάμβανε μια πρωτοβουλία για να γίνει μια τέτοια συνάντηση, χωρίς όμως να μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή κάτι συγκεκριμένο, διότι δεν έχει διαμορφωθεί το πρόγραμμα.

Όσον αφορά στο δεύτερό σας ερώτημα, δεν έχουμε καμία πληροφορία για επικείμενη συνάντηση του Προσωπικού Απεσταλμένου του ΓΓ με τους Εκπροσώπους των δύο χωρών.


κ. Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ: Θα γίνει κάποια συνάντηση με τον κ. Χριστόφια;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έρχεται στην Αθήνα, θα ακολουθήσει το πρόγραμμά του, στο οποίο φυσικά περιλαμβάνεται η συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, θα έχει κάποιες δραστηριότητες στα Χανιά και στην Πάτρα από όσο γνωρίζω.

Θα έχουμε την ευκαιρία για μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων σε μια κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό, γιατί όπως ξέρετε οι συνομιλίες συνεχίζονται. Είχαμε μόλις προχθές μια συνάντηση και θα έχουμε και άλλη μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ. Οι συνομιλίες προχωρούν και είναι χρήσιμο να έχουμε μια καλή εικόνα του πως εξελίσσονται τα πράγματα.

Η υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης προς τον Πρόεδρο Χριστόφια για τις προσπάθειες που κάνει είναι δεδομένη, είναι συνεχής, είναι έμπρακτη. Ελπίζουμε να δούμε πρόοδο και περιμένουμε ακριβώς να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα σε αυτή την κρίσιμη φάση.


κ. Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ: Θέλετε να σχολιάσετε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου υποδεικνύει στους Ελληνοκύπριους να απευθυνθούν στις «αρχές» του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, για να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να ξέρουμε τη βάση πάνω στην οποία συζητάμε. Το Κυπριακό είναι, παραμένει ζήτημα εισβολής και κατοχής. Οι συνέπειες, οι ευθύνες, βαρύνουν την Τουρκία, είναι ξεκάθαρο αυτό.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πήρε μια απόφαση, η οποία βέβαια θα πρέπει να μελετηθεί πάρα πολύ προσεκτικά, είναι μια απόφαση η οποία αναγνωρίζει την ευθύνη της Τουρκίας και θα πρέπει να σταθούμε σε αυτό και φυσικά δεν ακυρώνει, δεν μπορεί να αναιρέσει την πραγματικότητα που υπάρχει στο νησί, την πραγματικότητα της κατοχής.

Πρέπει να λυθεί το Κυπριακό και μαζί με το Κυπριακό θα λυθεί και αυτό το ζήτημα, αλλά το κρίσιμο το μείζον είναι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά να προσέλθουν στη διαπραγμάτευση, με σκοπό τη λύση, γιατί αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να λειτουργεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι΄ αυτό το λόγο πρέπει να λυθεί το Κυπριακό.


Κα Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ:  Ήθελα να σας ρωτήσω κάτι σχετικά με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και συγκεκριμένα για το θέμα της νέας στρατηγικής που θα αντικαταστήσει τη Στρατηγική της Λισσαβόνας, δηλαδή τη Στρατηγική ΕΕ-2020 που λέγεται. Έχουμε ετοιμάσει τις ελληνικές θέσεις, τις έχουμε προωθήσει; Γιατί εκεί υπάρχει και ο κίνδυνος η πολιτική συνοχής να υποβαθμιστεί.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η ευρωπαϊκή πολιτική για το 2020 συνεχίζει τη Στρατηγική της Λισσαβόνας, η οποία δεν έφερε τα αποτελέσματα που περιμέναμε.

Θέλουμε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για το 2020 πραγματικά να φέρει αυτά τα αποτελέσματα, να δώσει έμφαση στην αναπτυξιακή διάσταση και στη διάσταση της απασχόλησης, να ενσωματώσει όλες αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν στον τρόπο με τον οποίον αναπτύσσεται η ευρωπαϊκή οικονομία και η ελληνική οικονομία, τη διάσταση της πράσινης ανάπτυξης, τη διάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης, τη διάσταση μιας ανάπτυξης με έμφαση στην ποιότητα η οποία θα ανταποκρίνεται στην προστιθέμενη αξία που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Όλες αυτές οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, φυσικά η Ελλάδα έρχεται με προτάσεις οι οποίες συγκεντρώνονται από τη συνεργασία πολλών Υπουργείων, θα γίνει συζήτηση προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και φυσικά θα γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 και 26, οπότε και θα δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα.


κ. Α. ΓΚΟΓΚΑΣ: Θα ήθελα να μου πείτε τη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το ενδεχόμενο να εκδοθεί ένα κοινό ανακοινωθέν μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ στο τέλος της παρούσας φάσης των διαπραγματεύσεων. Είναι κάτι το οποίο το ζητάει η Τουρκία, τοποθετήθηκε θετικά ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Ποιά είναι η άποψη του Υπουργείου Εξωτερικών;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Είναι κάτι το οποίο έχει συζητηθεί πρώτα απ’ όλα μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ. Είναι κάτι το οποίο είναι υπό συζήτηση και εξαρτάται άμεσα από την πορεία των συζητήσεων. Δεν είναι σε κενό. Οπότε θα πρέπει να αφήσουμε αυτές οι συνομιλίες να συνεχιστούν και να δούμε ανάλογα με την εξέλιξή τους, εάν είναι σκόπιμο και κατά πόσο υπάρχει η απαραίτητη συναίνεση για να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν.


κ. Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Πώς αποτιμά το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών την τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο τελευταίως, εν όψει και της επικείμενης επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η δραστηριότητα που έχουμε δει ιδιαίτερα στη θάλασσα τον τελευταίο καιρό σίγουρα προκαλεί προβληματισμό. Έχουν υπάρξει τοποθετήσεις του Υπουργού Άμυνας και του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας. Στο ίδιο πλαίσιο κινούμαι και εγώ όταν σας μιλώ. Θα πρέπει να ξεπεράσουμε τον τύπο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και να δούμε λίγο και την ουσία.

Δεν εξετάζω αυτή τη στιγμή εάν πρόκειται περί αβλαβούς διελεύσεως ή όχι. Εστιάζω στο μήνυμα που στέλνει αυτή τη στιγμή η Τουρκία σε μια κρίσιμη φάση στην οποία η Ελλάδα θέλει να κάνει μια προσπάθεια για βελτίωση των σχέσεων. Σε αυτή τη στιγμή έχουμε μια τέτοια δραστηριότητα που σίγουρα προκαλεί προβληματισμό.

Είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσουμε και με το τουρκικό ΥΠΕΞ, θα το θέσουμε στο τουρκικό ΥΠΕΞ. Και θα ήθελα να δώσω έμφαση για άλλη μια φορά ακριβώς σε ποια περίοδο έρχεται αυτή η συμπεριφορά.

Μόλις προχθές είχαμε τη συνάντηση της Κατευθυντήριας Επιτροπής στο επίπεδο των Γενικών Διευθυντών Πολιτικών Υποθέσεων. Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση.

Η εικόνα που έχουμε είναι ότι υπήρχε και από την τουρκική πλευρά μια διάθεση να συζητήσουμε, μια διάθεση να βρούμε πεδία συνεργασίας. Συζητήθηκε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων. Συζητήθηκαν θέματα εμπορίου και οικονομίας, θέματα τουρισμού, μεταφορών, ενέργειας και περιβάλλοντος, η γεωργία, ο πολιτισμός, το ζήτημα των θεωρήσεων και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Έγινε μια συζήτηση όχι μόνο για τα θέματα που είναι προβληματικά, για τα θέματα στα οποία υπάρχει αδυναμία, αλλά και μια κουβέντα για το πώς θα μπορούσαμε να πάμε αυτή τη συζήτηση πιο μπροστά. Να δημιουργήσουμε νέα πεδία συνεργασίας και να την προχωρήσουμε. Αυτή είναι η προσέγγισή μας, αυτό είναι το πνεύμα με το οποίο θα επισκεφθεί και ο Αναπληρωτής Υπουργός την Άγκυρα, πολύ πιθανό μέσα στο Μάρτιο. Και αυτό περιμένουμε να δούμε και από την τουρκική πλευρά.


κ. Γ. ΧΑΔΟΥΛΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής και με θέμα την οικονομία, δεν είναι ακριβώς ο τομέας σας αλλά εμπλέκεται και το Υπουργείο Εξωτερικών, ήθελα να ρωτήσω αν εκτιμά η Ελλάδα ότι οι θέσεις της Γερμανίας που εκφράστηκαν αυτή τη βδομάδα έχουν ευρύτερη απήχηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη πιθανή βοήθεια.

Και αν θα προσπαθήσει η Ελλάδα να προσεγγίσει κάποιες συγκεκριμένες χώρες στο Συμβούλιο, ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, διότι απ’ ότι αφήνεται να εννοηθεί εάν δεν έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα μετά είναι η λύση μόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ευχαριστώ πολύ.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν θα προχωρήσω τη συζήτηση στα θέματα της οικονομίας, αλλά θέλω να σας πω κάτι για τον τρόπο που λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στην αλληλεγγύη και τη συναίνεση. Για τα θέματα που θέσατε έχει υπάρξει ήδη απόφαση στο ανώτατο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπάρχει απόφαση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η απόφαση βασίζεται στη συναίνεση και μιλάει ξεκάθαρα για αλληλεγγύη. Περιμένουμε τη συγκεκριμενοποίηση αυτής της απόφασης, αλλά η βούληση πρέπει να θεωρείται αυτονόητη.


Κα Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ:  Κύριε εκπρόσωπε θέλω να σας ρωτήσω για το θέμα του ποταμού Έβρου, φαίνεται ότι είναι ακόμα ανοιχτό το θέμα και άκουσα ότι ενδέχεται να προωθηθεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Βρισκόμαστε σε κάποια συνεργασία με την βουλγαρική πλευρά; Γιατί άμα ξαναβρέξει, θα έχουμε πάλι απώλειες κλπ.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η ελληνική πλευρά επιδιώκει αυτή τη συνεργασία και ναι μεν υπάρχουν οι επιτροπές οι οποίες λειτουργούν ήδη, αλλά πρέπει να βρούμε και τρόπους να είμαστε πιο ευέλικτοι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφικές συνέπειες αυτών των φυσικών φαινομένων.

Είμαστε σε σταθερή επικοινωνία με τη βουλγαρική πλευρά και κοιτάμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε τρόπους για ταχύτερη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς και αντιμετώπιση των πλημυρών. Αυτό περιλαμβάνει φυσικά και ένα σύγχρονο σύστημα εγκαίρου προειδοποίησης το οποίο συζητούν οι βουλγαρικές αρχές να εγκαταστήσουν, αλλά χρειάζεται, προϋποθέτει και ταχύτερη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς ώστε να έχουμε τα στοιχεία εγκαίρως, τις ενδείξεις ότι υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρα, ώστε να μπορούμε να την αντιμετωπίζουμε.


Κα Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ:  Άρα είναι σε εξέλιξη.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ναι, και οι συζητήσεις μας είναι συνεχείς με τη βουλγαρική πλευρά.


Κα Κ. ΦΡΥΣΣΑ:  Ένα σχόλιό σας για το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» σχετικά με υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Για το συγκεκριμένο θέμα θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τα εξής: Τους τελευταίους μήνες έχουν κληθεί τρεις υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών να αναλάβουν καθήκοντα στην Κεντρική Υπηρεσία. Το σύστημα που υπάρχει στο Υπουργείο Εξωτερικών προϋποθέτει ότι για να τοποθετηθούν με μετάθεση στην Κεντρική Υπηρεσία, πρέπει να υπάρξει σχετική απόφαση Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Υπηρεσιακό Συμβούλιο δεν είχε γίνει σε αυτό το διάστημα, έγινε πριν από δύο περίπου εβδομάδες, οπότε ελήφθη και η σχετική απόφαση για την τοποθέτησή τους.

Για να μπορέσουν να εκτελέσουν καθήκοντα στην Κεντρική Υπηρεσία, χρειάστηκε να έρθουν στην Αθήνα με υπηρεσιακή μετακίνηση. Αυτό για το μηχανισμό του Υπουργείου σημαίνει ότι εξακολούθησαν να πληρώνονται με το μισθό και την Αποζημίωση Υπηρεσίας στην Αλλοδαπή.

Είναι αυτονόητο ότι οι υπάλληλοι αυτοί δεν πρόκειται να κρατήσουν την οικονομική διαφορά που προκύπτει. Ήταν αυτονόητο αυτό.

Θα ήθελα ταυτόχρονα να τονίσω ότι κάτι τέτοιο δημιουργεί και εσφαλμένες εντυπώσεις. Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από το Υπουργείο Εξωτερικών για περιστολή δαπανών, για εξορθολογισμό διαδικασιών, έτσι ώστε και να μπει τάξη στον τρόπο που λειτουργεί το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και να εξοικονομηθούν χρήματα.

Ακόμα και τα χρήματα που δαπανώνται γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που να μεγιστοποιεί το όφελος για το Υπουργείο Εξωτερικών. Εκεί δίνουμε την έμφαση. Εκεί γίνεται όλη η προσπάθεια.


Κα Ν. ΜΕΛΙΣΟΒΑ:  Μπορείτε ειδικότερα να σχολιάσετε τις θέσεις που ανέπτυξε χθες η κα Μέρκελ στο Κοινοβούλιο, η οποία εμμέσως πλην σαφώς μας έδειξε την έξοδο από την Ευρωζώνη;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν τίθενται τέτοια θέματα. Η Ελλάδα είναι στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μέλος της Ευρωζώνης, είναι μέλος του ευρώ. Τώρα είναι η σειρά της Ευρώπης να δείξει αλληλεγγύη.


κ. Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ: Στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» που κυκλοφορεί σήμερα ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Καψής έχει ένα άρθρο, ανάμεσα στα άλλα έχει χαρακτηρισμούς ιδιαίτερα βαρείς για τον κ. Δρούτσα και θέτει και κάποια ερωτήματα στον κ. Δρούτσα για απάντηση. Προτίθεται να απαντήσει σε αυτά ο κ. Δρούτσας;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν έχω δει το δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεστε.


κ. M. CAKA: Τα αιτήματα ασύλου από πολίτες των Σκοπίων και της Σερβίας μετά απ’ την απελευθέρωση εδώ της βίζας, θέτει και θέμα κινδύνου και στις άλλες χώρες που περιμένουν να απελευθερωθούν από την έκδοση της βίζας; Δηλαδή να μη μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει αποφάσεις;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει τις αποφάσεις εφόσον εκπληρωθούν συγκεκριμένα κριτήρια και κριτήρια αυστηρά, επί των διαδικασιών. Η ένταξη στο πρόγραμμα απελευθέρωσης θεωρήσεων προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να είναι ουσιαστικές στο εσωτερικό των υποψηφίων κρατών.

Για την Αλβανία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη η αξιολόγηση συνεχίζεται. Θα πρέπει να εκπληρώνουν όλες τις προϋποθέσεις για να γίνουν μέλος. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία, πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμη η επαφή των λαών των Βαλκανίων με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και ότι αυτή έχει και μια θετική, ευεργετική, επίδραση και στο εσωτερικό των χωρών απ’ τις οποίες προέρχονται.

Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις σε κριτήρια, δεν τίθεται τέτοιο θέμα.


κ. M. CAKA: Δηλαδή επειδή είχαν πει ότι η Αλβανία στο πρώτο εξάμηνο θα αποφασιστεί, τί φταίει, πού είναι η καθυστέρηση της Αλβανίας πάνω σε αυτό;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η Αλβανία θα κριθεί βάσει των πεπραγμένων της, βάσει της εισήγησης που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Όταν ολοκληρωθεί, τότε θα συζητηθεί από το Συμβούλιο. Ακόμα δεν είμαστε εκεί.


κ. M. CAKA: Πριν λίγες μέρες είχαμε μια επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας στη Σερβία. Μπορούμε να πούμε μια πρώτη επίσημη επίσκεψη σε τέτοιο επίπεδο. Πώς εδώ στην Ελλάδα φαίνεται, πώς δείχνει αυτή η συνεργασία μεταξύ δύο χωρών;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Επιδίωξη της Ελλάδας, σταθερή επιδίωξη και στόχος της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι να γίνουν τα Βαλκάνια μια περιοχή σταθερότητας, ειρήνης και ανάπτυξης. Αυτό προσπαθούμε. Οτιδήποτε συντείνει προς αυτή την κατεύθυνση, είναι ευπρόσδεκτο. Είναι σημαντικό η Σερβία να μπορεί να μιλάει με την Αλβανία. Είναι σημαντικό να αναπτυχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών και γι’ αυτό καλωσορίζουμε τέτοιες συναντήσεις, τέτοιες πρωτοβουλίες.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι και η ουσία, να προχωράνε οι σχέσεις των βαλκανικών χωρών, να αφήνουμε πίσω μας τις αντιπαλότητες του παρελθόντος, με διάλογο και διπλωματία, να λύνουμε τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν, έτσι ώστε πράγματι η Βαλκανική να γίνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να γίνει μια γειτονιά σταθερότητας, ειρήνης και ανάπτυξης.


Ευχαριστώ πολύ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα