Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κρίσιμες συζητήσεις στο Λευκό Οίκο Μπάρακ Ομπάμα και Γιώργου Παπανδρέου

   του Χρήστου Καπούτση
     Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Γ.Α. Παπανδρέου στον Λευκό Οίκο την επόμενη βδομάδα,  γίνεται σε εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα. Η οικονομία μας πνέει τα λοίσθια , οι πολίτες είναι τρομοκρατημένοι από  την φορολογική και δημοσιονομική καταιγίδα που έχει ξεσπάσει ,  είναι έντονα δυσαρεστημένοι  με τη συμπεριφορά της Ε.Ε.  και προβληματισμένοι από την πρωθυπουργική ομολογία ότι  έχει πληγεί η Εθνική μας κυριαρχία.  Ο Πρωθυπουργός αναζητάει πολιτικό στήριγμα στην Ουάσιγκτον , που θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές , αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.
Στη συνάντηση που θα έχουν στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου,  θα συζητηθούν, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις (Αφγανιστάν, ΝΑΤΟ, εξοπλισμοί, βίζα), το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις (Αιγαίο, Θράκη)  και το Σκοπιανό.

Στη δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα, έχουν ποσοστό ευθύνης, οι επενδυτικές τράπεζες, οι οίκοι αξιολόγησης (όπως η Coldman Sachs), οι επιχειρηματίες που κατέχουν ισχυρά ΜΜΕ (όπως οι «New York Time» και το CNN), οι χρηματιστές- κερδοσκόποι  (όπως Πόλσον, Σόρος, Ρουμπινί κ.ά), που ανήκουν στην οικονομική και Κυβερνητική ελίτ  των ΗΠΑ.  Ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει να σταματήσει η υπονόμευση της ελληνικής οικονομίας, από τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά , χρηματιστηριακά και επενδυτικά Ιδρύματα. Φυσικά δεν θα πρέπει να περιμένουμε σοβαρές επενδύσεις ή διευκολύνσεις για δανεισμό,  από τις ΗΠΑ.

Στην ατζέντα των συνομιλιών στο Λευκό Οίκο, που καταρτίστηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του αν.ΥΠΕΞ Δ.Δρούτσα με τον αμερικανό πρέσβη κ.Σπέκχαρντ, περιλαμβάνονται και τα εξής:

·         Αφγανιστάν:    Η αμερικανική Κυβέρνηση είναι έντονα δυσαρεστημένη από την υπαναχώρηση της Ελληνικής Κυβέρνησης (είχε υποσχεθεί ο Κ.Καραμανλής αναίρεσε ο Γ.Παπανδρέου) σχετικά με την ενεργό συμμετοχή της Ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στις επιχειρήσεις της ISAF στο Αφγανιστάν. Επίσης η χώρας μας παρά τις αμερικα-νατοϊκές πιέσεις , αρνείται να διαθέσει για τις ανάγκες των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν 4 υπερσύγχρονα ελικόπτερα  «ΑΠΑΤΣΙ».  Η Κυβέρνηση Ομπάμα έχει αναγάγει το Αφγανιστάν σε κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής της πολιτικής.

·         Κυπριακό:   Οι αμερικανοί θέλουν να λυθεί το Κυπριακό σύντομα. Η αμερικανοβρετανική διπλωματία έχει ετοιμάσει το νέο σχέδιο επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, που θα είναι μάλλον, μια παραλλαγή του σχεδίου Ανάν. Ο Πρόεδρος Ομπάμα θεωρεί την Τουρκία στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή, συνεπώς θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η υποστήριξής  του  προς την Τουρκία στο Κυπριακό και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.   

·         Σκοπιανό:   η αμερικανική Κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη με τη συμπεριφορά της Ελλάδας στα Σκόπια. Εκτιμούν ότι η ελληνική «κόκκινη γραμμή» είναι αντιπαραγωγική και δεν συμβάλει στην προσπάθεια επίλυσης του θέματος της ονομασίας. Κυρίως όμως, οι αμερικανοί  διπλωμάτες εκτιμούν ότι, το ελληνικό βέτο στην προοπτική ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. , υπονομεύει τη σταθερότητα στην εύθραυστη περιοχή των Βαλκανίων, όπου οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει στρατηγικά τους συμφέροντα. Ο Γ. Παπανδρέου θα υποστηρίξει ότι,  για να λυθεί το Σκοπιανό, θα πρέπει οι αμερικανοί να πιέσουν τον Ν.Γκρουέφσκι να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία του .

·         Εξοπλισμοί :    Μέσα στο 2010 το ΚΥΣΕΑ θα πρέπει να αποφασίσει για το νέο μαχητικό αεροσκάφος που θα ενταχθεί στην Πολεμική μας αεροπορία. Πρόκειται για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα συνολικού κόστους 6-7 δισεκατομμύρια ευρώ! Ένα από τα υποψήφια,  είναι και το αμερικανικό μαχητικό JSF, γνωστό και ως F-35, που έχει χαρακτηριστεί ως το μαχητικό του μέλλοντος. Είναι αναμενόμενο,  ο αμερικανός Πρόεδρος Μ.Ομπάμα να ενδιαφερθεί προσωπικώς…

·         Βίζα:   το θέμα της κατάργησης της βίζας για τους έλληνες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ, αναμένεται να έχει θετική εξέλιξη.
Σαν κατακλείδα επισημαίνουμε ότι: η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Γ.Α.Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον  έχει ξεχωριστή πολιτική αξία. Ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να χαιρετίσει κάθε  προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας από τις ΗΠΑ στον οικονομικό τομέα. Θα πρέπει ωστόσο να κρατήσει σκληρή στάση στα εθνικά θέματα (Κυπριακό, Σκοπιανό, Τουρκία) διότι, τα αμερικανικά και τα ελληνικά συμφέροντα δεν ακολουθούν συγκλίνουσα πορεία. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα