Παρασκευή, 9 Απριλίου 2010

Εργώδεις πολιτικές διαβουλεύσεις , είναι σε πλήρη εξέλιξη στην Κύπρο, ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Γ.Α.Παπανδρέου στη Μεγαλόνησο την ερχόμενη βδομάδα, αλλά και λόγω των «εκλογών» στις 18 Απριλίου στα κατεχόμενα.

 Εργώδεις πολιτικές διαβουλεύσεις , είναι σε πλήρη εξέλιξη στην Κύπρο, ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Γ.Α.Παπανδρέου στη Μεγαλόνησο την ερχόμενη βδομάδα, αλλά και λόγω των «εκλογών» στις 18 Απριλίου  στα κατεχόμενα.
Συνεδρίασε μάλιστα και το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ.Χριστόφια , που σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέφανο  Στεφάνου,   « ο κ. Πρόεδρος ενημέρωσε εκτενώς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου επί των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, αντηλλάγησαν κάποιες απόψεις και έχει συμφωνηθεί να γίνει εφ’ όλης της ύλης συζήτηση επί του Κυπριακού σε τριήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 26, 27 και 28 Απριλίου.» Επίσης,  η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου έγινε «προκειμένου   να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου την ερχόμενη εβδομάδα, ο οποίος θα έχει συνάντηση με το Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών», όπως δήλωσε  ο κ. Στεφάνου.  Ειδικότερα για την πορεία των ενδοκοινοτικών διαπραγματεύσεων και τυχόν δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο Δ.Χριστόφιας, ο κ.Στεφάνου διευκρίνισε ότι: « Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει  ότι είναι ανοικτή η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και γίνεται στη βάση ότι,  τίποτα δεν είναι συμφωνημένο,  αν δεν συμφωνηθούν όλα».


Δηλώσεις Α.Ταλάτ

Τρία συντάγματα θα έχει η Κύπρος, μετά την ομοσπονδιακή λύση, υποστηρίζει ο  Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι έχει συμφωνήσει με τον  Πρόεδρο Δ. Χριστόφια. Ο  Τουρκοκύπριος συνομιλητής, σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε , ώστε να ενημερώσει για τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις, διευκρίνισε ότι «πρώτα θα συνταχθεί το κεντρικό, ομόσπονδο σύνταγμα, και ακολούθως τα συντάγματα των δύο συνιστώντων κρατιδίων, τα οποία θα πρέπει να είναι εναρμονισμένα με το κεντρικό σύνταγμα. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο να γίνουν συνταγματικές αλλαγές σε κάποιο στάδιο, αυτές θα πρέπει να εγκριθούν σε ταυτόχρονα, χωριστά, δημοψηφίσματα από τα δύο κρατίδια.»
«εκλογές»  στα κατεχόμενα 
    Λίγες ημέρες μένουν ως τις “εκλογές” της 18ης Απριλίου στα κατεχόμενα και κορυφώνεται η σκληρή αντιπαράθεση  μεταξύ του τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του “πρωθυπουργού”, Ντερβίς Έρογλου.  Η αμερικανική διπλωματία φαίνεται ότι επιθυμεί την εκλογή του Α.Ταλάτ, γι’ αυτό άλλωστε η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον απηύθυνε πρόσκληση στο  Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα. Η κίνηση της Κλίντον ερμηνεύεται ως σαφής στήριξη προς τον Ταλάτ έναντι του  Ντερβίς Έρογλου.
Πάντως στα κατεχόμενα επικρατεί μια δυναμική εθνικισμού, με τον εθνικιστή «Πρωθυπουργό»  Έρογλου να αισιοδοξεί ότι μπορεί να ξεπεράσει και το 60% στις προτιμήσεις των τουρκοκυπρίων και των τούρκων εποίκων. Αν αυτό συμβεί,  τότε θα υπάρξουν σοβαρές ανατροπές σε όσα έχουν συμφωνήσει οι Χριστόφιας – Ταλάτ.
 Είναι χαρακτηριστικό ότι, ο   Ντερβίς Έρογλου δηλώνει ότι θα προσέλθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων “προκειμένου να διευκολύνει μια συμφωνία που να βασίζεται στην ισότητα και όχι για να προβεί σε παραχωρήσεις”. Υπενθυμίζουμε ότι ο Έρογλου,  σε πρόσφατη συνέντευξή του  για το Κυπριακό , είχε δηλώσει, πως βλέπει ως μόνη λύση τη “συμπεφωνημένη διχοτόμηση”…
                                      Χ.Α.Κ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου