Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Παπανδρέου


Μαρία Χαραλάμπους
Πλήρη στήριξη στον Πρόεδρος Χριστόφια εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Ολοκληρώθηκε απόψε η διήμερη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο. Επί τάπητος τέθηκε η στρατηγική Κύπρου και Ελλάδας στην Άτυπη Σύνοδο των Αρχηγών με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου। Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας παρείχε πλήρη στήριξη σε όλες τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για την επίλυση του Κυπριακού. Έντονη ήταν η αντίδραση του ΕΥΡΩΚΟ, με τον Πρόεδρο του κόμματος, Δημήτρη Συλλούρη, να αποχωρεί πριν γίνουν δηλώσεις.

Στις δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνάντησης, Δημήτρης Χριστόφιας και Γιώργος Παπανδρέου ανέφεραν ότι υπήρξε μια μακρά και εποικοδομητική συνάντηση. «Η παρουσία του Πρωθυπουργού στην Κύπρο σε μια δύσκολή περίοδο για την Ελλάδα αποδεικνύει την στήριξη προς τον Κυπριακό λαό και τον αγώνα που διεξάγει. Κύριο αντικείμενο της συνάντησής μας ήταν οι κοινή στρατηγική που ακολουθούμε από το 1977».
Την ιδιαίτερή του χαρά εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. "Υπήρξε μια χρήσιμη συνάντηση με γόνιμη συζήτηση για τις μέχρι τώρα συνομιλίες και τις προοπτικές εν όψει των «εκλογών» στα κατεχόμενα. Το Κυπριακό, βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου ο οποίος σημείωσε ότι σημαντικό είναι να συνεχιστούν οι συνομιλίες ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων στα κατεχόμενα.
Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου και στις προσπάθειες του Κυπριακού λαού για λύση, και υπογράμμισε ότι μόνο με ενότητα θα επιτευχθούν οι στόχοι στον αγώνα που διεξάγεται για το Κυπριακό. «Ο Πρόεδρος Χριστόφιας», συνέχισε, «Στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ζήτησε ανάλογη ανταπόκριση από την τ/κ ηγεσία και την Τουρκία στο Κυπριακό».
Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας, σημείωσε ότι βασική προϋπόθεση για λύση του Κυπριακού, είναι η αλλαγή της στάσης της τουρκικής πλευράς και υπογράμμισε τη ετοιμότητά του να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε επίσης στις αδελφικές σχέσεις, την στενή επαφή και τον συντονισμό μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας. Δεν παρέλειψε μάλιστα να εκφράσει τη στήριξη της Κύπρου προς την Ελλάδα για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η χώρα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, με τη σειρά του σημείωσε ότι σε αυτή την κρίσιμη καμπή για το Κυπριακό, η Ελλάδα βρίσκεται δίπλα στην Κύπρο με πράξεις.
Στις 4.30 το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου έγινε δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄. Η συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά και άρχισε στην παρουσία της αντιπροσωπείας του κ. Παπανδρέου, ενώ ολοκληρώθηκε με κατ’ ίδιαν συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με την Ελληνα Πρωθυπουργό..
Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης επανέφερε σήμερα στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο και της σύσκεψης με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό, την πρόταση του ΔΗΣΥ για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική με στόχο την ανάκτηση, σε συνεργασία με την Ελλάδα, της πρωτοβουλίας των κινήσεων και την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος στο Κυπριακό. Οπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, «η άμεση υποβολή αίτησης για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, η νηφάλια αξιολόγηση της σκέψης της ισπανικής Προεδρίας για πενταμερή διάσκεψη και η διασύνδεση των όποιων κινήσεων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκία με την ουσία της λύσης είναι βασικές επιμέρους πτυχές».
"Ηταν μια πολύ δημιουργική συνάντηση, αντηλλάγησαν απόψεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ζητήματα που αφορούν το ρόλο της Τουρκίας αλλά και τις δυνατότητες που έχουμε για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τους κοινούς στόχους και τις κοινές επιδιώξεις", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν.
O Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, εξέφρασε προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό ευχαριστίες για τη διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας στον αγώνα του κυπριακού λαού για τον τερματισμό της κατοχής και της αποκατάστασης των καταπατούμενων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας.
Κατά την αποχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι «Διαφωνούσα σε πολλά σημεία του περιεχομένου του ανακοινωθέντος και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι δεν γινόταν καμία αναφορά σε ανασκόπηση των πραγματικοτήτων και καινούργια στρατηγική που χρειαζόμαστε, ειδικά και η αναφορά στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που με τον τρόπο που παρουσιάζεται συγκαλύπτει τα πάντα».
Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου «επαναβεβαιώθηκε η στήριξη της Κύπρου από την Ελλάδα και τέθηκαν κάποιοι προβληματισμοί» είπε η Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα