Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010

Το Συμβούλιο της Ευρώπης θα αξιοποιήσουν οι Σκοπιανοί για να προωθήσουν το όνομα «Μακεδονία»

Επιμένουν στην τακτική των προκλήσεων οι Σκοπιανοί, αφού σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της FYROM Αντώνιο Μιλόσοσκι , προτίθενται να χρησιμοποιήσουν την ονομασία «Μακεδονική Προεδρία 2010» (Macedonian chairmanship 2010) κατά την διάρκεια άσκησης της προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (το εξάμηνο Μάιος - Νοέμβριος 2010), από τη FYROM.
Η Κυβέρνηση των Σκοπίων επιλέγει να υπονομεύσει, για μία ακόμη φορά, τη διαπραγματευτική διαδικασία στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και απορρίπτει έμπρακτα τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τη δημιουργία θετικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να γίνει εφικτή η εξεύρεση μια αμοιβαία αποδεκτής λύσης στην εκκρεμότητα του ονόματος.
Για το θέμα αυτό, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι: « Κατά την άσκηση της θεσμικής εντολής της, η Προεδρία οφείλει να ασκεί το ρόλο της όπως αρμόζει στην Προεδρία οποιουδήποτε διεθνούς διακυβερνητικού οργάνου, δηλαδή με σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα. Δυστυχώς, από δηλώσεις της ηγεσίας της ΠΓΔΜ προκύπτει αβίαστα ότι πρόθεση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ είναι να ασκήσει το ρόλο της καταχρώμενη τη θέση της Προεδρίας, για να προωθήσει τις θέσεις της σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, όπως έκανε και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας έχει προβεί σε ενημέρωση των διεθνών οργάνων του ΣτΕ και των υπολοίπων κρατών-μελών του Οργανισμού για τις ανωτέρω μεθοδεύσεις. Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητα της Ελλάδας να προχωρήσει άμεσα στην οριστική διευθέτηση του ζητήματος, με ονομασία που θα έχει γεωγραφικό προσδιορισμό και θα χρησιμοποιείται έναντι όλων, erga omnes.»


Πάντως όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε προ νέας σύγκρουσης, με τους Σκοπιανούς αξιωματούχους να ρίχνουν λάδι στη φωτιά χτες. «Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να αναγνωρίσει ότι υπάρχει μακεδονικό κράτος και μακεδονικό έθνος», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβανόφ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Α. Μιλόσοσκι ισχυρίστηκε ότι «το πρόθεμα "μακεδονική" σχετίζεται με τα ζητήματα ταυτότητας και αποτελεί τμήμα της κληρονομιάς, του πολιτισμού και της παράδοσης της χώρας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου