Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010

Κρίσιμη η Άτυπη Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Ταλίν

Του Χρήστου Καπούτση
Στην πρωτεύουσα της Εσθονίας Ταλίν ξεκινάει νωρίς το απόγευμα η Άτυπη Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή του αν.ΥΠΕΞ Δ.Δρούτσα. Οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, αυτό το διήμερο στο Ταλίν, θα ασχοληθούν με κρίσιμα θέματα όπως, το Νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ, η αντιπυραυλική και πυρηνική πολιτική της Συμμαχίας, οι εξελίξεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, η πολιτική «ανοιχτών θυρών» και οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.
Ειδικότερα, για το νέο Στρατηγικό Δόγμα, θα δοθεί έμφαση στην επιτάχυνση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια αερομεταφερόμενη δύναμη, που θα έχει την ικανότητα ανάπτυξης σε περιοχές όπου μαίνονται ένοπλες συγκρούσεις ή συντελείται ανθρωπιστική καταστροφή και διακυβεύονται τα συμφέροντα της Ατλαντικής Συμμαχίας.


Για την πυρηνική πολιτική, θα υπάρξει εκτενής ενημέρωση από τον αμερικανό Υπουργό Άμυνας, για το νέο Δόγμα των αμερικανών σχετικά με τα πυρηνικά όπλα, μετά και την υπογραφή με τη Ρωσία της νέας Συνθήκης START, για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί και το θέμα των πυρηνικών κεφαλών που υπάρχουν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Δηλαδή , ποια θα είναι η χρησιμότητά τους, στα νέα πυρηνικά σχέδια των αμερικανών. Περίπου 200 αμερικανικά πυρηνικά όπλα παραμένουν σε αεροπορικές βάσεις πέντε ευρωπαϊκών χωρών.
Ενδιαφέρον έχει επίσης η συζήτηση για την πολιτική «ανοιχτών θυρών», δηλαδή την πολιτική διευρύνσεων του ΝΑΤΟ, με την ένταξη νέων κρατών-μελών ή με την προσθήκη και άλλων κρατών στον κατάλογο των συνεργαζόμενων με το ΝΑΤΟ . Όταν θα συζητηθεί το θέμα αυτό ο αν.ΥΠΕΞ Δ.Δρούτσας θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, διότι, έχει διαμορφωθεί ισχυρή άποψη μεταξύ των εταίρων μας, για άμεση ένταξη της π.Γ.Δ. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ . Ο κ. Δ.Δρούτσας αναμένεται ότι θα υποστηρίξει ότι είναι προτεραιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης η ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά ειδικά για τη FYROM, θα πρέπει προηγουμένως να επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, όχι σε διμερές επίπεδο, αλλά στα πλαίσια της διαπραγματευτικής πρωτοβουλίας του ΟΗΕ.
Για το θέμα του Αφγανιστάν, θα υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και για άλλες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, προκειμένου να αποτραπούν δυσάρεστες εξελίξεις για το κύρος της Συμμαχίας.
Για τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσίας και τα νέα αμερικανικά σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα στην ανατολική Ευρώπη , τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο, θα παρατεθεί προς συζήτηση και η πρόταση του Γεν. Γραμματέα της συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, για την δημιουργία «κοινού αντιπυραυλικού συστήματος της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, το οποίο θα αποτελέσει «κοινή σκεπή ασφαλείας» σε όλο το χώρο από το Βανκούβερ ως το Βλαδιβοστόκ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου