Τετάρτη, 7 Απριλίου 2010

ΤΟ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΤΟ «ΓΚΡΙΖΑΡΙΣΜΑ» ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Έχουμε παρέμβαση του ΥΠΕΘΑ Ευάγγελου Βενιζέλου, για την υλοποίηση της νέας δομής του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, που ακυρώνει τη δυνατότητα ο επιχειρησιακός έλεγχος του Αιγαίου μέσω του ΝΑΤΟ να περνούσε (δυνητικά έστω)  και στην Τουρκία.
Το ζήτημα της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ εκκρεμεί από το 2007. Μία κρίσιμη πτυχή της νέας αυτής δομής αφορά τον αριθμό και την διοίκηση των αεροπορικών στρατηγείων (CCAIR) και υποστρατηγείων (CAOC) του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, καθώς και τα όρια του επιχειρησιακού ελέγχου.
Στο πλαίσιο των ενδοσυμμαχικών συζητήσεων,  είχε δημιουργηθεί εσφαλμένα η εντύπωση στους νατοϊκούς κύκλους,  ότι η Ελλάδα είχε συμφωνήσει, το Φεβρουάριο του 2009, στην εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή στη Διοίκηση του  νατοϊκού  υποστρατηγείου  της CAOC Λάρισας.

Η νέα Κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει μια τέτοια ρύθμιση , ακόμη και αν έχει υπάρξει μια καταρχήν  συμφωνία.
Σε πρόσφατη Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, η  Ελλάδα ζήτησε να μην εφαρμοστεί η νέα Δομή Διοίκησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όπως αποκάλυψε, με δήλωση που έκανε πριν  λίγο ο ΥΠΕΘΑ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Έτσι, ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΈΜΒΑΣΗ, το Υποστρατηγείο της CAOC  Λάρισας παραμένει  υπό την μόνιμη διοίκηση του Έλληνα αντιπτεράρχου- Αρχηγού της Τακτικής Αεροπορίας. Μόνο Έλληνας Διοικητής στη Λάρισα λοιπόν, χωρίς εναλλαγή με Τούρκο ανώτατο αξιωματικό και χωρίς νέες ρυθμίσεις,  ως προς τη διασυνδεσιμότητα των ραντάρ. Να διευκρινίσω τι σημαίνει ο όρος διασυνδεσιμότητα. Βασικά είναι η διασύνδεση των ραντάρ, που μέσω των υποστρατηγείων θα δίνουν εικόνα σε real time στο ΝΑΤΟ. Ουσιαστικά είναι οι περιοχές που θα καλύπτουν τα ραντάρ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο στο πλαίσιο της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι τα όρια κάλυψης θα πρέπει να συμπίπτουν με τα όρια του FIR Αθηνών, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα τουρκικά ραντάρ θα πρέπει να δίνουν εικόνα για το μισό Αιγαίο, δηλαδή μέχρι τον 25 μεσημβρινό.

Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα,  ο ΥΠΕΘΑ Β.Βενιζέλος , έδωσε εντολή στον Αρχηγό  του ΓΕΑ,  να ζητήσει , με επιστολή του από τον αμερικανό διοικητή του Νατοϊκού Στρατηγείου της CCAIR Σμύρνης, να ανακαλέσει   έγγραφό του προς τους διοικητές των νατοϊκών  υποστρατηγείων CAOC  και τους Αρχηγούς των ΓΕΑ  της Ελλάδας , της  Τουρκίας και των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ της περιοχής,  προς αποφυγή παρεξηγήσεων,  διότι η ερμηνεία του εγγράφου,  ενδεχομένως να έθιγε   την εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της Ελλάδας.
Ο Διοικητής του Στρατηγείου της Σμύρνης με νεότερο έγγραφο του, της 6ης Απριλίου 2010, (χθες βράδυ δηλαδή) ανακάλεσε, αρχικό έγγραφό του της 29ης Μαρτίου 2010, που άφηνε περιθώρια παρερμηνειών, σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Ουσιαστικά ο αμερικανός διοικητής του Νατοϊκού Στρατηγείου της Σμύρνης με το αρχικό έγγραφό του «γκριζάρει» όλο το Αιγαίο!!


1 σχόλιο:

  1. κ. Υπουργέ , παρακαλούμε, προσέξτε τους ικάρους μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή