Σάββατο, 10 Απριλίου 2010

Ελληνοτουρκικά και οικονομική κρίση

του Χρήστου Καπούτση


Έντονη είναι η κινητικότητα και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. ΚΑΙ παρότι η χώρα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, ίσως στον προθάλαμο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου , είναι σε πλήρη εξέλιξη σοβαρά θέματα , όπως τα ελληνοτουρκικά και  το Κυπριακό.
Είναι σαφές ότι ασκείται πολιτική πίεση στην Ελλάδα, να ρυθμίσει εκκρεμότητες δεκαετιών, στο μέτωπο των εθνικών μας θεμάτων.   
Απαιτείται μεγάλη προσοχή, διότι μια χώρα που βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική θέση, που αντιμετωπίζει ακόμη και τον κίνδυνο της χρεωκοπίας, είναι προφανές ότι, έχει μειωμένο διεθνές κύρος.
Και επομένως, είναι ευάλωτη σε πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις, σε συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, ακόμη και από αδιαπραγμάτευτες εθνικές θέσεις.


Μέσα Μαΐου επισκέπτεται την Αθήνα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, οριστικοποιήθηκε, κατά την επίσκεψη στην Άγκυρα του αν.ΥΠΕΞ Δ.Δρούτσα, όπου είχε εκτενείς συνομιλίες με τον ΥΠΕΞ Α.Νταβούντογλου, ενώ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Abdullah Gül, και τον Πρωθυπουργό, κ. Recep Tayyip Erdoğan.
Σε αυτές τις συναντήσεις αποφασίστηκε να διευρυνθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος.
Αποφασίστηκε επίσης, να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες μεταξύ δέκα Τούρκων και δέκα Ελλήνων υπουργών,  που δραστηριοποιούνται κυρίως στον  οικονομικό, τουριστικό και  αναπτυξιακό  τομέα, ώστε να προωθηθεί περεταίρω  η διμερής συνεργασία.
Οι επαφές αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο λειτουργίας του «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας», μια πρόταση του Τούρκου Πρωθυπουργού που αποδέχτηκε ο Γ.Α.Παπανδρέου, διότι εκτιμήθηκε,  ότι οι επαφές αυτές θα συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ακόμη, αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν οι διερευνητικές επαφές των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο κρατών, για τα προβλήματα που κάθε πλευρά εκτιμά ότι υπάρχουν στο Αιγαίο.
Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν , να προσθέσουν  πέντε (5) νέα  Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.), επιπλέον των είκοσι-τεσσάρων (24) Μ.Ο.Ε. που έχουν ήδη υιοθετηθεί μεταξύ των δύο χωρών: Τα νέα ΜΟΕ , θα συμβάλουν στην αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης στις στρατιωτικές ηγεσίες των δύο κρατών.

Σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Αθήνα, το κρίσιμο θέμα είναι, τι θα περιλαμβάνει η ατζέντα των συνομιλιών των δύο Πρωθυπουργών.
Ο Τ.Ερντογάν έχει προτείνει πλούσια θεματολογία, που περιλαμβάνει  το κυριαρχικό καθεστώς στο Αιγαίο, τις «γκρίζες ζώνες» (περιοχές αμφισβητούμενης εθνικής κυριαρχίας για την Τουρκία, αδιαμφισβήτητης ελληνικότητας για την Ελλάδα, όπως το Αγαθονήσι για παράδειγμα). Επίσης ο κ.Ερντογάν επιθυμεί να συζητήσει με τον Έλληνα ομόλογό του και  την αποστρατιωτικοποίηση  των νησιών του ανατολικού Αιγαίου,  αλλά και για  τη μουσουλμανική μειονότητα της Ελληνικής  Θράκης, που η Τουρκική διπλωματία επιδιώκει  να αναγνωριστεί ως Τουρκική- Εθνική μειονότητα.
  Ο Πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου έχει δηλώσει ότι, το μόνο θέμα που αναγνωρίζει ως ελληνοτουρκική διαφορά είναι, η διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου.
Όμως, ο τούρκος ΥΠΕΞ Α.Νταβούντογλου, στη συνάντηση που είχε με τον κ.Δρούτσα, ήταν απόλυτα σαφής.  Υπάρχουν είπε, και άλλα θέματα εκτός από τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας,  που θα πρέπει να συζητηθούν από τους πρωθυπουργούς των δύο γειτονικών κρατών.
Ο Α.Νταβούντογλου επισήμανε στον έλληνα συνομιλητή του,  ότι υπάρχουν νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, που θα πρέπει να αναγνωρίσει η Ελλάδα.

Πάντως συζήτηση και πολύ περισσότερο αποφάσεις, σε μείζονα εθνικά θέματα, που αγγίζουν ακόμη και κυριαρχικά δικαιώματα, σε μια περίοδο που η Ελλάδα πασχίζει να μην καταρρεύσει από την οικονομική κρίση, η εξέλιξη αυτή,  η συζήτηση υπό πίεση των εθνικών μας θεμάτων, διπλωματικά και πολιτικά, συνιστά  ολισθηρό κατήφορο, με πιθανότερη κατάληξη, οδυνηρούς και επώδυνους συμβιβασμούς,  για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Επειδή, αρκετά ελληνικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι, η Κυβέρνηση Ερντογάν, είναι έτοιμη να δεχτεί αμοιβαία μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών, θα πρέπει να πούμε , ότι αυτά τα δημοσίευμα και τα ρεπορτάζ είναι πολύ ωραία για να είναι και αληθινά. Ας είμαστε επιφυλακτικοί.
Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Α.Νταβούντογλού, που χαρακτηρίζεται και ως, ο μάγος της «απονεύρωσης και χειραγώγησης» του αντιπάλου, ενώ προτείνει την αμοιβαία μείωση των στρατιωτικών δαπανών,  το 2009 η Τουρκία δαπάνησε 4 δις δολάρια για την αγορά νέων οπλικών συστημάτων,  ενώ το 2008 το ποσό αυτό ήταν 3,5 δις δολάρια.  Για  το 2010 οι δαπάνες της Τουρκίας για εξοπλισμούς  θα ξεπεράσουν τα 5 δις δολάρια.   Και συνολικά, η  πρόβλεψη για τον τουρκικό αμυντικό προϋπολογισμό, για την τρέχουσα δεκαετία  είναι αυτός να φτάσει τα 48 δις δολάρια, υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο ελληνικό, χωρίς τις υποχρεωτικές περικοπές λόγω δημοσιονομικών προβλημάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου