Κυριακή, 20 Ιουνίου 2010

Λίθιο στο Αφγανιστάν!

Η τεράστια αξία του ορυκτού πλούτου του Αφγανιστάν, δικαιολογεί την μεγάλη, πρωτοφανή ακόμη για τις ΗΠΑ, ισχυρή στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, αμερικανών πεζοναυτών και στρατιωτικών δυνάμεων κρατών -μελών του ΝΑΤΟ
Η αξία του ορυκτού πλούτου του Αφγανιστάν ενδεχομένως να ξεπερνά και τα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό  δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός της χώρας, ο κ. Σαχράνι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε  στην Καμπούλ. Η  αξία των ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων σιδήρου, χαλκού, κοβαλτίου, λιθίου, νιοβίου, χρυσού και υδραργύρου που βρίσκονται στο υπέδαφος του Αφγανιστάν, υπολογίζεται  σε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.
Εκτιμάται ότι,  η χρονική συγκυρία των ανακοινώσεων για τον ορυκτό πλούτο δεν είναι τυχαία, καθώς η αφγανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έμμεσες διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν για την επίτευξη εκεχειρίας. Και κυρίως, προκειμένου να δικαιολογηθούν οι ασφυκτικές πιέσεις των αμερικανών προς τους ευρωπαίους συμμάχους τους, να αυξήσουν τη στρατιωτική συμμετοχή τους στο Αφγανιστάν.
Η προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης ενδεχομένως να αποτελέσει ένα ακόμη «δόλωμα»,  για να προσέλθουν οι εξτρεμιστές Ταλιμπάν, στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Επίσης,  οι Κυβερνήσεις της Κεντρο-Δυτικής Ευρώπης , είναι πολύ πιθανόν να στείλουν και άλλα στρατεύματα στο Αφγανιστάν, προσδοκώντας μεγαλύτερη  συμμετοχή στην εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων που βρίσκονται σε αφθονία στο υπέδαφος του Αφγανιστάν.
Η Ελλάδα ανακοίνωση ήδη την αναβαθμισμένη στρατιωτική παρουσία της, αφού το Ελληνικό Τάγμα ειδικής συνθέσεως (μηχανικού-υγειονομικού ) , μετατρέπεται σε Κέντρο εκπαίδευσης των Αφγανών στρατιωτών. 

                                                      *
Το Χημικό στοιχείο Λίθιο (Li) είναι ένα μέταλλο με ατομικό αριθμό 3 και ατομικό βάρος 6,94 . Έχει θερμοκρασία τήξης 180,54 C° και θερμοκρασία βρασμού 1347 C°. Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε κράματα μεταφοράς θερμότητας και στις μπαταρίες και επίσης σε μερικούς σταθεροποιητές διάθεσης. Το λίθιο είναι ένα από τα μόλις τρία στοιχεία - και το μόνο μέταλλο - που δημιουργήθηκαν κατά τις πρώτες στιγμές της Μεγάλης Έκρηξης (τα άλλα δυο στοιχεία είναι το υδρογόνο και το ήλιο, τα οποία, σύμφωνα με τους κοσμολόγους, δημιουργήθηκαν σε πολύ μεγαλύτερη αφθονία απ' ό,τι το λίθιο και το βηρύλλιο).
Το λίθιο είναι λείο, αργυρόλευκο μέταλλο και τόσο μαλακό που μπορεί να κοπεί μ' ένα αιχμηρό μαχαίρι. Είναι το πιο ελαφρύ μέταλλο κι έχει πυκνότητα ίση μόλις με το μισό της πυκνότητας του νερού. Αν και ανήκει στην ομάδα Ι ή 1η στο Περιοδικό πίνακα, το λίθιο παρουσιάζει επίσης ιδιότητες των μετάλλων αλκαλικών γαιών της ομάδας 2. Όπως όλα τα αλκάλια, έχει ένα μόνο ηλεκτρόνιο σθένους και εύκολα χάνει αυτό το ηλεκτρόνιο για να γίνει θετικό ιόν Li+. Έτσι, το λίθιο αντιδρά εύκολα με το νερό και δεν συναντάται ελεύθερα στη φύση.
Όταν το λίθιο τοποθετείται πάνω από μια φλόγα αποκτά ένα εντυπωσιακό πορφυρό χρώμα (πυροχημική ανίχνευση) αλλά όταν καεί έντονα η φλόγα γίνεται εκτυφλωτικά λευκή. Το λίθιο αντιδρά πολύ έντονα με το νερό και, αν ριφθεί ένα τεμάχιό του σε νερό η αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη, καθώς η αντίδραση είναι έντονα εξώθερμη και παράγει αέριο υδρογόνο . Είναι το μόνο μέταλλο που αντιδρά με το άζωτο σε θερμοκρασία δωματίου παράγωντας νιτρίδιο, το οποίο είναι μαύρο. Το λίθιο έχει υψηλή ειδική θερμοχωρητικότητα, 3582 J/(kg·K), και μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος στην υγρή του μορφή, γεγονός που το καθιστά χρήσιμη χημική ουσία.
Το λίθιο στην ανόθευτη του μορφή είναι πολύ εύφλεκτο και κάπως εκρηκτικό όταν εκτίθεται στον αέρα και κυρίως στο νερό. Οι φωτιές λιθίου δύσκολα αντιμετωπίζονται και απαιτούν χημικές ουσίες ειδικά σχεδιασμένες για να τις σβήνουν. Είναι επίσης διαβρωτικό και απαιτεί ειδική μεταχείριση ώστε να αποφεύγεται η επαφή με το δέρμα. Το λίθιο θα πρέπει να αποθηκεύεται σε μια μη δραστική ένωση όπως για παράδειγμα σε νάφθα ή σε υδρογονάνθρακα. Οι ενώσεις του λιθίου δεν διαδραματίζουν φυσικό βιολογικό ρόλο και θεωρούνται μέτρια τοξικές. Όταν ενώσεις Li+ χρησιμοποιούνται ως φάρμακο, θα πρέπει να ελέγχεται με προσοχή η συγκέντρωσή του στο αίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου