Σάββατο, 19 Ιουνίου 2010

Το Σκοπιανό


Το Σκοπιανό ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον ομόλογό του της π.Γ. Δ. Μακεδονίας  Ν. Γκρούεφσκι , που έγινε με ελληνική πρωτοβουλία στις Βρυξέλλες.  Το Σκοπιανό, θα συζητήσει επίσης  ο Πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ τον κ. Μπα- κι Μουν.

Γιατί έγινε η  συνάντηση (κ.Παπανδρέου- κ. Γκρουέφσκι), εξήγησε στη Βουλή ο αν.ΥΠΕΞ Δ.Δρούτσας, επισημαίνοντας ότι, «έγινε η συνάντηση, επειδή πιστεύουμε ότι οι διμερείς συναντήσεις δεν μπορούν μεν να υποκαταστήσουν τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό τα Ηνωμένα Έθνη, μπορούν όμως  να δημιουργήσουν ένα πιο θετικό, ένα καλύτερο κλίμα, που είναι  απαραίτητο, και για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Για την εκκρεμότητα του ονόματος, εφόσον υπάρξουν προτάσεις σοβαρές,  που πληρούν  τις προϋποθέσεις που  η ελληνική Κυβέρνηση έχει θέσει, είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε τέτοιου είδους προτάσεις με σοβαρότητα», επισήμανε ο κ.Δ. ΔΡούτσας μιλώντας στη Βουλή.

Οι προτάσεις που ακούγονται είναι δύο. «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είναι η μία,  και η άλλη είναι «Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Βαρδάρη». Και οι δύο προτάσεις ικανοποιούν ένα όρο που έχει θέσει η Ελλάδα, δηλαδή αυτόν της σύνθετης ονομασίας  γεωγραφικού προσδιορισμού. Θα πρέπει ωστόσο, να γίνει σαφές, ποιο θα είναι το εύρος της χρησιμοποίησης αυτού του ονόματος , αλλά και να διευκρινιστούν θέματα που σχετίζονται με την Εθνική ταυτότητα, αλλά  και με τη γλώσσα.

Πάντως θα πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση, σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία, να αποφύγει να δεσμευτεί για λύση του ονόματος της γειτονικής χώρας. Και αυτό διότι, η Ελλάδα, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης, είναι ευεπίφορη σε διπλωματικές πιέσεις, για την διευθέτηση  της εκκρεμότητας του ονόματος της FYROM.
Διαμορφώνονται συνθήκες λύσης, κυρίως από την  αμερικανική διπλωματία, χωρίς ωστόσο  στις προτάσεις που κατατίθενται να λαμβάνεται ισχυρά υπόψιν, οι τεκμηριωμένες ελληνικές ανησυχίες. Αντίθετα επιβραβεύεται, μέσω αυτών των προτάσεων,   η εθνικιστική πολιτική του Σκοπιανού Πρωθυπουργού Ν.Γκρουέφσκι, που επιδιώκει, μέσω της καπηλείας του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, να προωθήσει  αλυτρωτικά οράματα και αποσχιστικά εθνο-μειονοτικά σχέδια.
Ασκούνται ισχυρές πιέσεις να υποχωρήσουμε στο Σκοπιανό.  Θα πρέπει  να είμαστε πολύ προσεχτικοί,  όντας σε καθεστώς πολιτικο-οικονομικής πίεσης και σαφούς υποβάθμισης  του διεθνούς κύρους της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου