Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΥΠΡΙΑΚΟ 1974-2010 36 χρόνια από την εθνική τραγωδία


Του Χρήστου Καπούτση


Τριάντα έξι (36)   χρόνια συμπληρώνονται από την στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.
Ισάριθμα    χρόνια τώρα στο πανέμορφο νησί της Αφροδίτης αιμορραγεί η Δικαιοσύνη και βιάζεται η διεθνής νομιμότητα, αφού η στρατιωτική βία έχει δημιουργήσει το νέο νομικό και κυριαρχικό καθεστώς, που αδυνατεί να ανατρέψει η διπλωματία.
Ο ΟΗΕ και η Ε.Ε., προετοιμάζουν, μια νέα ολοκληρωμένη πρόταση για το Κυπριακό. Και διατείνονται, οι εντολοδόχοι διπλωματικοί αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της Ε.Ε., ότι είναι πολύ πιθανόν, να υπάρξει λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, μέχρι το τέλος του χρόνου!
Πάντως ανάλογη σοβαρή προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού έγινε και το 2004 με το περίφημο σχέδιο Ανάν, αλλά απέτυχε.
Ο Κυπριακός Ελληνισμός με συντριπτική πλειοψηφία απέρριψε στο  Δημοψήφισμα το σχέδιο Ανάν. Και αυτό διότι,  το σχέδιο  Ανάν,  όχι μόνο δεν αποκαθιστούσε την αδικία του 1974, αλλά νομιμοποιούσε   και μονιμοποιούσε τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής. Αλλά και του εποικισμού και του εκτουρκισμού των κατεχομένων, πολιτική που ακολουθεί συστηματικά  μετά την εισβολή και μέχρι σήμερα,  η κατοχική τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Σε πολλές ανακοινώσεις του για το Κυπριακό, το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, αναφέρει ότι «στην Κύπρο υπάρχουν δύο Λαοί, δύο κράτη,  δύο Δημοκρατίες. Και λύση του Κυπριακού, θα είναι μόνο η Συνομοσπονδία, που θα βασίζεται σε δύο ισότιμα κράτη».
Συνομοσπονδία ισότιμων κρατών σημαίνει κατάργηση της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράλληλα,  αναγνώριση του ανύπαρκτου  τουρκοκυπριακού κράτους.
Όμως πάγια θέση της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι   ότι,  το πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας,   να συμβαδίζει με τις αρχές και αξίες της Ε.Ε. ,   να εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο  και να διασφαλίζει  την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια δικοινοτική – διζωνική Ομοσπονδία.

ΠΟΤΕ να μην τα ξεχάσουμε το έγκλημα του 1974

Να «γυρίσουμε» τριάντα έξι   χρόνια πίσω και να θυμηθούμε πως ξεκίνησε η τραγωδία του Κυπριακού  Ελληνισμού. Η τρίτη, μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως και την Μικρασιατική καταστροφή, μεγάλη τραγωδία για το γένος των Ελλήνων.
Είναι το απόγευμα της 19ης Ιουλίου του 1974, η ζέστη είναι αποπνικτική και οι παραλίες της Κύπρου, είναι γεμάτες από κόσμο που αναζητούν λίγη δροσιά. Οι δείκτες των ρολογιών δείχνουν 18.23 και κείνη την ώρα το επίγειο ραντάρ της Ναυτικής Διοίκησης Κύπρου, που βρισκόταν στο βορειοανατολικό άκρο της Κύπρου και συγκεκριμένα στο ακρωτήρι Άγιος Ανδρέας, εντόπισε την Τουρκική νηοπομπή, 4 αποβατικά σκάφη, στα ανοικτά της Κυρήνειας. Ειδοποιούνται αμέσως με κατεπείγοντα σήματα  η Ελληνική και Ελληνοκυπριακή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Κάθε μισή ώρα, από τις 7μ.μ. (19.00) μέχρι και στις 04.50 το πρωί της 20ης Ιουλίου, η Ναυτική Διοίκηση Κύπρου, αναφέρει  λεπτομερώς τις  κινήσεις των Τουρκικών αποβατικών σκαφών. Η Ελληνική στρατιωτική ηγεσία, που ουσιαστικά είναι και πολιτική ηγεσία, εκτιμά πως πρόκειται για άσκηση του τουρκικού στόλου ή έτσι τους «πληροφόρησαν» από την Αμερικανική Πρεσβεία και δεν λαμβάνει κανένα απολύτως μέτρο. Ούτε καν αυτό της αυξημένης επιτήρησης!!
Στις 5 παρά 10  το πρωί της 20ης Ιουλίου, τα τουρκικά αποβατικά απέχουν μόνο 8 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κυρήνειας και ουδείς , Έλληνας ή ελληνοκύπριος πολιτικός ή στρατιωτικός , ανησυχεί!!
Δέκα λεπτά αργότερα, γύρω στις 5, με το πρώτο φως της μέρας , άρχισαν σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί από την Τουρκική Αεροπορία. Πάνω από 70 τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη προσέβαλαν και κατέστρεψαν , τον Ναυτικό Σταθμό της Κυρήνειας, τα στρατόπεδα πεζικού και πυροβολικού, το οδικό δίκτυο ανατολικά της Κυρήνειας, τον σταθμό Εγκαίρου Προειδοποίησης της Αεροπορίας και το Ραντάρ  του Ναυτικού, στον Άγιο Αντρέα. Λίγο πριν από τις 6 το πρωί, τα Τουρκικά αεροσκάφη χτύπησαν εγκαταστάσεις του Γενικού Επιτελείου της Κυπριακής Εθνοφρουράς, διάφορα στρατόπεδα στη Λευκωσία και το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου). Την ίδια ώρα, το ΡΙΚ μεταδίδει χαρούμενη πρωινή γυμναστική!
Έτσι ξεκίνησε η τραγωδία της Κύπρου  τον Ιούλιο του  1974. Ο επίλογος,  δεν έχει γραφεί ακόμη…

  

                       *

ΚΥΠΡΙΑΚΟ-ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ 


Ορισμένα καταγεγραμμένα γεγονότα δίνουν το δικό τους στίγμα ή την τραγικότητα στην ιστορική καταγραφή των αποτελεσμάτων που προκάλεσε η παράνομη εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο το Καλοκαίρι του 1974.
          Θα παραθέσουμε μερικά μόνο από αυτά:
                               --------------------------
*Δύο  σύγχρονα για την εποχή εκείνη υποβρύχια του Πολεμικού μας Ναυτικού, το «Γλαύκος» και το «Νηρεύς», έλαβαν εντολή από το ΓΕΝ να κατευθυνθούν προς την Κύπρο με αποστολή να προσβάλουν τα τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονταν ανοιχτά της Κυρήνειας. Όμως ενώ πλησίαζαν τις κυπριακές ακτές,  με το πλήρωμα πανέτοιμο να εκτελέσουν την αποστολή τους, δέχονται νέα διαταγή από το ΓΕΝ να επιστρέψουν στην θαλάσσια περιοχή της Ρόδου! Τα τουρκικά αποβατικά παρέμειναν ανενόχλητα , γι’ αυτό αντί για απόβαση , έκαναν αποβίβαση στρατευμάτων στην Κύπρο.
Επίσης, τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, τα προβλεπόμενα για την άμυνα της Κύπρου, ήταν έτοιμα  στο αεροδρόμιο Καστελλίου Κρήτης από το πρωί της 19ης Ιουλίου. Είχαν «φορτώσει» τα προβλεπόμενα όπλα και πυρομαχικά , είχαν ανάψει τις μηχανές και περίμεναν διαταγή από το ΓΕΑ για απογείωση. Η διαταγή αυτή δεν δόθηκε ΠΟΤΕ! Τα τουρκικά αεροσκάφη ανενόχλητα ισοπέδωναν τους στόχους τους στην Κύπρο.
Τα παραπάνω βεβαιωμένα περιστατικά, συνιστούν ή όχι ισχυρή  ένδειξη ότι η Κύπρος προδόθηκε;
               -------------------------------------

*Το αρματαγωγό «ΛΕΣΒΟΣ» του Πολεμικού μας Ναυτικού, το απόγευμα της 19ης Ιουλίου αποβίβασε στη Λεμεσό 500 στρατιώτες της ΕΛ.ΔΥ.Κ.(Ελληνική Δύναμη Κύπρου), που θα αντικαθιστούσαν ισάριθμους συναδέλφους τους των οποίων έληγε η στρατιωτική τους θητεία. Αργά το βράδυ επιβιβάστηκαν οι «παλαιοί» ΕΛΔΥΚάριοι , χαρούμενοι διότι γυρνούν στην Ελλάδα από όπου και θα ελάμβαναν το απολυτήριο στρατού και θα επέστρεφαν στις οικογένειές τους. Την επομένη 20 Ιουλίου , τη μέρα της τουρκικής εισβολής, το αρματαγωγό «Λέσβος» είχε ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής. Έπλεε μάλιστα νότια της Λεμεσού όταν εκεί γύρω στις 11 το πρωί έμαθαν για την Τουρκική εισβολή. Το αρματαγωγό, με πρωτοβουλία του Κυβερνήτη , χωρίς να ενημερώσει το ΓΕΝ, αλλά και με απαίτηση των υπό απόλυση στρατιωτών, άλλαξε ρότα , προσέγγισε το λιμάνι της Πάφου και αποβίβασε τους στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ. Με υψηλό ηθικό , με ενθουσιασμό και συναισθανόμενοι  το πατριωτικό χρέος, ΟΛΟΙ οι στρατιώτες και οι 500 έσπευσαν στις Μονάδες τους για να ενισχύσουν την άμυνα της Κύπρου. Τα ονόματα κάποιων από αυτούς , βρίσκονται στον μακρύ κατάλογο των νεκρών ή αγνοουμένων, των θυμάτων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
                  ------------------------------
** Όπως είδαμε, στα δραματικά γεγονότα της Κύπρου η Πολεμική μας Αεροπορία και το Ναυτικό αδράνησαν, σε επίπεδο ηγεσίας, προκλητικά. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τον Στρατό.
Η 35η Μοίρα Καταδρομών , το πιο επίλεκτο τμήμα του Ελληνικού Στρατού, μεταφέρεται στη βάση της Σούδας στην Κρήτη. Εκεί οι Έλληνες καταδρομείς , με υψηλό ηθικό και με εντολή να υπερασπιστούν την Κύπρο «μέχρις εσχάτων», επιβιβάζονται σε 15 μεταγωγικά αεροσκάφη «Νοράτλας». Αμέσως τα μεταγωγικά απογειώνονται , παίρνουν πορεία ανατολικά με τελικό προορισμό την Κύπρο. Η αποστολή της μεταφοράς των καταδρομέων ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη.
Τα μεταγωγικά αεροσκάφη πετούσαν ανυπεράσπιστα με μόνο σύμμαχό τους το σκοτάδι. Πετούσαν πολύ χαμηλά, σχεδόν «έγλειφαν»  τη θάλασσα και με τα φώτα τους σβηστά, προκειμένου να αποφύγουν τα τουρκικά ραντάρ. Δύο από αυτά έχασαν τον προσανατολισμό τους και προσγειώθηκαν στη Ρόδο!
Τα υπόλοιπα 13 συνέχισαν κανονικά την πτήση τους προς την Λευκωσία. Λίγο πριν προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, τα τρία προπορευόμενα μεταγωγικά με πλήρωμα τους ετοιμοπόλεμους  Έλληνες Καταδρομείς, δέχονται καταιγιστικά αντιαεροπορικά πυρά! Από ποιους όμως; Από τους ελληνοκύπριους στρατιώτες που είχαν παραταχθεί εκατέρωθεν του αεροδρομίου της Λευκωσίας! Νόμισαν ότι ήταν τουρκικά αεροσκάφη! Προφανώς , κάποιοι στρατιωτικοί ηγέτες, δεν τους ενημέρωσαν έγκαιρα, ότι έρχονται ενισχύσεις από την Ελλάδα.
Το πρώτο από τα τρία προπορευόμενα μεταγωγικά αεροσκάφη κατερρίφθη από τα φίλια πυρά.  Μόνος διασωθείς ο καταδρομέας Αθανάσιος Ζαφειρίου, ο οποίος πήδησε(!) από το αεροσκάφος λίγο πριν αυτό συντριβή στο έδαφος. Και οι 32 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν. Τα επόμενα δυο μεταγωγικά κατάφεραν να προσγειωθούν , αλλά με σοβαρές απώλειες. Τα υπόλοιπα δέκα «Νοράτλας» επέστρεψαν στην Ελλάδα.
                         -----------------

Το Καλοκαίρι του 1974, Έλληνες και Ελληνοκύπριοι στρατιώτες και αξιωματικοί πολέμησαν με αυταπάρνηση τους τούρκους εισβολείς κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Πολλοί έπεσαν στα πεδία των μαχών, προσφέροντας σπονδή στο βωμό της Ελευθερίας. Άλλοι αγνοούνται, η θρυλική μορφή τους όμως αποτυπώνει την πιο τραγική διάσταση της μάχης της Κύπρου.
Οι υπόλοιποι αγωνιστές, φέρουν δια βίου, βαρύ το φορτίο των αναμνήσεων, από την απώλεια εδαφών , αλλά και των συμπολεμιστών τους. Κοινή όμως είναι η πεποίθηση όλων, ότι προδόθηκαν. Στην Κύπρο το 1974 διαπράχτηκε μία από τις απεχθέστερες προδοσίες στην αιματοβαμμένη πορεία του Ελληνισμού. Η προδοσία διαπράχθηκε από τα ανδρείκελα της χούντας των Αθηνών , από την αμερικανική πρεσβεία και από το «μάγο» της Διπλωματίας, τότε υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσιγκερ.
Σε όλους εμάς όμως τους σύγχρονους Έλληνες, ανήκει η ευθύνη της μελέτης των γεγονότων και της εξαγωγής των αναγκαίων διδαγμάτων. Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος, ώστε να μην γνωρίσει ΠΟΤΕ ΠΙΑ ο ελληνισμός άλλη καταστροφή. Και προφανώς εκκρεμεί η απάντηση των Ελλήνων στον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ.Ετσεβίτ που δήλωσε ότι: «το Κυπριακό λύθηκε το 1974, από τον τουρκικό στρατό.»

Σχόλια

  1. ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ!!!
    http://www.adiakritos.gr/wp-content/uploads/omonoia_cyprus.jpg

    “Αναρτούμε σήμερα στην Ιστοσελίδα μας επιστολή συμπολίτη μας, ο οποίος καταγγέλλει τα φιλοτουρκικά και μισελληνικά συνθήματα, τα οποία ο αφιονισμένος όχλος της νεολαίας του Ακέλ (η ΕΔΟΝ) αναφώνησε σε πρόσφατη πορεία (15 Ιουλίου) δήθεν καταδίκης του πραξικοπήματος. Τα συνθήματα αυτά είναι μεθοδευμένα από τον κομματικό μηχανισμό του Ακέλ. Το Ακέλ δίνει ρεσιτάλ φιλοτουρκισμού και ανθελληνισμού καθημερινά. Την ίδια μέρα, που τα Εδονόπουλα αναφωνούσαν τα ανθελληνικά τους συνθήματα στη Λευκωσία, στη Λεμεσό η κομματική (δήθεν αντιστασιακή) οργάνωση του Ακέλ, που στεγάζεται σε δημόσιο κτίριο στη Λεμεσό, όπου πριν λίγα χρόνια στεγαζόταν η Τροχαία Λεμεσού (το κτίριο δεν εδόθη στο Στρατολογικό Γραφείο της Εθνικής Φρουράς, το οποίο στεγάζεται επ’ ενοικίω, αλλά ο αρμόδιος Υπουργός προτίμησε να το παραχωρήσει στην οργάνωση του Ακέλ) ξερνούσε όξος και χολή εναντίον του Στρατηγού Διγενή. Καταγγείλαμε το γεγονός δια της Ιστοσελίδας μας ( http://antistasi.org/?p=9291 ). Προτιθέμεθα δε να το εγείρομε και ενώπιον της Βουλής, για να δοκιμάσουμε και την ευαισθησία των Βουλευτών μας. Στο παρόν άρθρο θα μας απασχολήσουν τα ανθελληνικά συνθήματα του όχλου της ΕΔΟΝ.

    Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα φιλοτουρκικά συνθήματα της ΕΔΟΝ κινούνται στον αστερισμό των συνθημάτων της Ακελικής, φιλοτουρκικής, ποδοσφαιρικής ομάδας «Ομόνοια» ( http://antistasi.org/?p=5865 ). Της αγαπημένης ομάδας του Χριστόφια, η οποία σκανδαλωδώς χρηματοδοτείται (σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας) με εκατομμύρια, από τον κουμπάρο του Χριστόφια – τον επωνομαζόμενο “Μαστρεμιλτή”- τον οποίο από το πουθενά, ο Χριστόφιας ανέδειξε σε “εθνικό εργολάβο”. Με τα εκατομμύρια αυτά η “Ομόνοια”, η ούτω καλουμένη «Ομάδα του Λαού», αγοράζει παίκτες, μεταξύ των οποίων και τον Αφρικανό Λούα-Λούα ή κάτι τέτοιο, και μας είναι αδιάφορο το όνομα του. Ενδιαφέρει όμως το γεγονός ότι το Κυπριακό συνάλλαγμα διοχετεύεται στο εξωτερικό με τον τρόπο αυτό, είτε στους αλλόφυλους παίκτες, είτε στους λαθρομετανάστες, είτε στους Τούρκους δήθεν Κύπριους. Ο λαός διαμαρτύρεται καθημερινά αλλά κανείς δεν τον λαμβάνει υπ’ όψιν.

    Η Ομόνοια λοιπόν, προς τέρψιν του Ακελικού λαού (τρομάρα τους), με τα εκατομμύρια του Μαστρεμιλτή, τα οποία είναι προϊόν ανεξιχνίαστης συναλλαγής προσφορών του Δημοσίου, ενδεχομένως και παράνομης, θα κατακτήσει το πρωτάθλημα.

    Άρτον και θεάματα προσφέρουν οι ανθέλληνες Ακέλες στον όχλο τους και αφιονισμένο τον στρέφουν να εναγκαλισθεί τους Τούρκους και να εξυβρίσει εμάς τους Έλληνες της Κύπρου και τον απανταχού Ελληνισμό και να υποσκάψει το Εθνικό συμφέρον. Σταδιακά ξεπουλούν δε την Κύπρο και όταν εμείς πούμε τα πράγματα με τ’ όνομα τους, ακόμη και οι κατά τ΄ άλλα καλοπροαίρετοι, αλλά αφελείς πατριώτες, μας αποκαλούν ακραίους.

    Καλούμε τους στρατευμένους Έλληνες, όταν επισημαίνουν τη χαμερπή προδοτική πολιτική του Ακέλ, να την πυροβολούν πάραυτα, δηλαδή να την καταγγέλλουν στον Ελληνικό λαό. Να μην τους αφήσουμε να ξεμυτίσουν, τους προδότες. Να τους πάρουμε φαλάγγι. Είναι δειλοί και άνανδροι.”

    Ονήσιλος Κρατερός

    Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης
    adiakritos.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τελικα ο ελληνας οταν χανει φταινε οι αλλοι η στην καλυτερη περιπτωση φταιει ο διαιτητης!
    ελεος πια με αυτες τις προδοσιες.
    προδοσια στην κυπρο προδοσια στα ιμια .... μια ζωη προδοσιες και δολοπλοκιες που απεργαζονται οι ....εχθροι του ελληνισμου!!!!
    μηπως ειναι επι τελους καιρος να κανουμε την αυτοκριτικη μας και γιατι οχι να παραδεχτουμε πως σε γενικες γραμμες αποτελουμε εθνος βολεψακηδων καλοπερασακηδων μπουνταλαδων που αρεσκεται σε λεονταρισμους και πυκνες αναφορες σε δηθεν προγονους και λαμπρο παρελθον, που οταν ομως καλουμαστε να το αποδειξουμε τοτε απο λιονταρια γινομαστε λαγοι και φυσικα μας φταινε γι αυτο οι ξενοι.
    βαστατε με να μην τους δειρω ...ελεγε ο χατζηχρηστος σε εκεινες τις τοσο αντιπροσωπευτικες για την ψυχοσυνθεση του νεο-ελληνα ταινιες, οπως ακριβως και ο προκατοχος του και αρτι πολιτογραφηθεις και με βουλα ουνεσκο τουρκος προκατοχος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα