Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2010

Το Σκοπιανό στο προσκήνιο


Του Χρήστου Καπούτση

Το Σκοπιανό επανέρχεται δυναμικά στην επικαιρότητα. Μέσα σε μια βδομάδα ο Πρωθυπουργός Γ.Α.Παπανδρέου, συναντήθηκε δύο φορές με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ν.Γκρουέφσκι, ενώ συζήτησε εκτενώς το θέμα της ονομασίας της FYROM, με τον  Γ.Γ. του ΟΗΕ κ.Μπα Κι Μούν, κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη. Στις συναντήσεις αυτές ο Έλληνας πρωθυπουργός διαπίστωσε την  απόλυτη αδιαλλαξία των Σκοπιανών.
Οι  προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για  τη νέα ονομασία της FYROM  είναι δύο:  «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»   και  «Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Βαρδάρη». Και οι δύο προτάσεις ικανοποιούν έναν από τους όρους  που έχει θέσει η Ελλάδα, δηλαδή αυτόν της σύνθετης ονομασίας  γεωγραφικού προσδιορισμού. Θα πρέπει ωστόσο, να γίνει σαφές, ποιο θα είναι το εύρος της χρησιμοποίησης  του νέου ονόματος, δηλαδή αν θα ισχύσει το “erga omnes’ (για κάθε χρήση),  αλλά και να διευκρινιστούν θέματα που σχετίζονται με την  ταυτότητα  και με τη γλώσσα των Σκοπιανών.  
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι: Η εμμονή των Σκοπιανών στην χρησιμοποίηση του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, δεν συνιστά μόνο καπηλεία της Ελληνικής ιστορίας, αλλά υποκρύπτει και εδαφικές διεκδικήσεις. Σύμφωνα με το Σκοπιανό ιδεολόγημα, το  Μακεδονικό έθνος (ιστορικά και εθνολογικά ανύπαρκτο),  είναι διαμελισμένο σε τρεις πατρίδες. Στη  «Μακεδονία του Βαρδάρη» (π.Γ.Δ.Μ.), στη  «Μακεδονία του Αιγαίου»(Ελλάδα) και στη  «Μακεδονία του Πιρίν» (Βουλγαρία). Από αυτές,  η μία είναι ελεύθερη (η «Μακεδονία του Βαρδάρη»), ενώ οι άλλες δύο κατέχονται από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία αντίστοιχα. Κατά το Σκοπιανό ιδεολόγημα, θα πρέπει να απελευθερωθούν οι υπόδουλες πατρίδες και να ξαναγίνει το κράτος των Μακεδόνων! Αυτή είναι η επίσημη κρατική ιδεολογία των Σκοπιανών και έτσι   διδάσκεται η ιστορία στα σχολεία τους. Ωστόσο,  εκεί ακριβώς βρίσκεται και η ρίζα του κακού, διότι με αυτό το ιδεολόγημα, το όνομα αποτελεί το όχημα, για την προώθηση αλυτρωτικών και αποσχιστικών αιτημάτων των εθνικιστών σλαβομακεδόνων σε βάρος της Ελλάδας.
Η προπαγάνδα των σκοπιανών στηρίζεται στο μύθο της ύπαρξης «Μακεδονικού έθνους». Όμως , δεν υπάρχει Μακεδονικό έθνος, αλλά έλληνες που κατοικούν στην γεωγραφική περιοχή που λέγεται Μακεδονία. Όταν λέμε ότι αυτός ο Έλληνας είναι Μακεδόνας εννοούμε τον κάτοικο του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας (Ελληνικής)  και κατ’ αυτή την έννοια,  υπάρχουν και σλάβοι κάτοικοι της Μακεδονίας (Βαρδάρη), που μπορεί να αποκαλούνται σλαβομακεδόνες, αλλά   και Βούλγαροι Μακεδόνες,  που είναι οι κάτοικοι της Μακεδονίας του Πιρίν. Επομένως,  υπάρχει το Έθνος των Ελλήνων, των Σλάβων, των Βουλγάρων, όχι όμως και  των Μακεδόνων. Η Μακεδονία είναι έννοια γεωγραφική- τοπολογική και όχι εθνολογική.
Αυτή λοιπόν τη λογική και ιστορικά τεκμηριωμένη, τάξη πραγμάτων,  επιχειρεί να ανατρέψει η εθνικιστική προπαγάνδα των Σκοπιανών, ώστε να «δημιουργήσουν» το κράτος των Μακεδόνων. Αλλά,  τα έθνη γεννούν τα κράτη και όχι το αντίστροφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου