Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010

υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

. Καπούτσης: Κύριε Υπουργέ, είπατε πριν από λίγο ότι το θέμα της υφαλοκρηπίδας είναι εδώ και 35 – 40 χρόνια και δεν έχει χάσει την επικαιρότητά του μέχρι σήμερα.
Ευ. Βενιζέλος: Όχι το θέμα. Η θέση.
Χ. Καπούτσης: Η οριοθέτηση, η θέση της Ελλάδας, ναι. Νομίζω όμως ότι έχει υποβαθμιστεί δεδομένου ότι προέχει και δεν ξέρω γιατί η κυβέρνηση δεν το προωθεί, δεν το προσπαθεί, η διευθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας του ΄82, όπου εκεί είναι και το μεγάλο οπλοστάσιο της Ελλάδας, η ΑΟΖ. Περί αυτού δυστυχώς πρέπει να πω ότι δεν βλέπω να γίνεται καμία συζήτηση από την πλευρά της ελληνικής κυβερνήσεως.   
Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, νομίζω ότι μας αδικείτε ως χώρα χωρίς να το θέλετε, άθελά σας. Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είναι μία έννοια νεότερη της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας γιατί εισήχθη για πρώτη φορά στη δεκαετία του ΄80, ενώ η έννοια της υφαλοκρηπίδας είναι παλαιότατη και πάντως έχει τυποποιηθεί από τη δεκαετία του ΄50.    
Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη υπάρχει, απορρέει εκ της Συνθήκης, δεν χρειάζεται να γίνει κάτι, αλλά έχει σημασία να χρησιμοποιούμε κάθε φορά την έννοια που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. Αν θέλετε κάποια στιγμή σε μια κλειστή συζήτηση μπορούμε να μιλήσουμε και για λεπτομέρειες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου