Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και γενικά στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

του Χρήστου Καπούτση

                                  *
Έντονη ήταν, τη βδομάδα που μας πέρασε η δραστηριότητα της Τουρκίας, στο Αιγαίο και γενικά στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει, μια αεροναυτική και στρατιωτική πραγματικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, από την οποία προσδοκά να αποκομίσει πολιτικά και διπλωματικά οφέλη. Δεν είναι μόνο οι υποθαλάσσιες έρευνες από τα τουρκικά πλοία  Cesme  και  Piri Reis, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Είναι και οι συχνές διελεύσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων, πολύ κοντά  στις ελληνικές ακτές, διελεύσεις , που οριακά  μπορεί  να χαρακτηρισθούν ως αβλαβείς. Επίσης, έχουμε καθημερινά παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και συχνά έχουμε προκλητικές υπερπτήσεις, οπλισμένων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, πάνω από ελληνικά νησιά ή από τις θαλάσσιες ζώνες τους. Και ακόμη, έχουμε την έμπρακτη αμφισβήτηση από την Τουρκία, να διοργανώνει η Ελλάδα επιχειρήσεις έρευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο, πέραν από τον 25ο μεσημβρινό, δηλαδή τη νοητή γραμμή που χωρίζει στη μέση το Αιγαίο και εγκλωβίζει στη ζώνη της τουρκικής δραστηριότητας, μεγάλα ελληνικά νησιά, όπως η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος.
Χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ», βρισκόταν σε απόσταση 60 ν.μ. νοτίως του Καστελόριζου. Η Τουρκία έχει δεσμεύσει μια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, για υποθαλάσσιες έρευνες, για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα συναρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, μελετούν τρόπους, ακόμη και δυναμικής παρεμπόδισης, των υποθαλάσσιων ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το τουρκικό σκάφος. Και αυτό διότι, έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, χωρίς την άδεια των ελληνικών αρχών συνιστά, ευθεία προσβολή των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Αυτή ή έντονη τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, δεν είναι αποσπασματική και περιορισμένης σημασίας, όπως παρουσιάζεται από τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά. Πρόκειται,  για μεθοδική και συστηματική προώθηση της αναθεωρητικής πολιτικής της Άγκυρας, που αθροιστικά διαμορφώνει προϋποθέσεις υπεροχής της Τουρκίας,  στις πολύ εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή.
Παρεμπιπτόντως, τη Δευτέρα 19 Ιουλίου,  πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη ο 45ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς συζητούν, ποια είναι τα θέματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ούτε καν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ελπίζουμε ότι γνωρίζει η Κυβέρνηση…
                                   ************
Το Ισραήλ θα επισκεφθεί, την ερχόμενη Τετάρτη  ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ύστερα από σχετική πρόσκληση του ομολόγου του, Βενιαμίν Νεντανιάχου.
Ο  κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής αρχής, Μαχμούτ Αμπάς.
ΩΣΤΌΣΟ, η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο Ισραήλ, τώρα  που το Ισραήλ, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με την εριστική παρουσία του στο διεθνή χώρο, αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη,  ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις,  προκειμένου να αναβαθμιστούν οι  σχέσεις της με το Τελ Αβίβ.
Η προσέγγιση της χώρας μας με το Ισραήλ, το τελευταίο διάστημα, έχει πάρει μια πιο συστηματική μορφή. Η αντιπαράθεση της Τουρκίας με το Ισραήλ, έχει παίξει σημαντικό ρόλο, στην εμφανή πλέον στροφή του Ισραήλ, προς την Ελλάδα, αλλά και αντιστρόφως.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, πληθαίνουν συνεχώς τα θετικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα (και την Κύπρο) στον Ισραηλινό τύπο, όπου συχνά επισημαίνεται ότι η Τουρκία δεν δικαιούται να ομιλεί περί «κατεχομένων» στην Παλαιστίνη, τη στιγμή που διατηρεί στρατό κατοχής στην Κύπρο.
Βέβαια, η κυβέρνηση του κ.Παπανδρέου, καταβάλει προσπάθειες να  ισορροπήσει ανάμεσα στις παραδοσιακά καλές σχέσεις που έχει η Ελλάδα  με τον Αραβικό κόσμο , αλλά και της επιθυμίας της ελληνικής Κυβέρνησης, να αποκτήσει συμμάχους απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα.  Είναι σαφές ότι, αυτή η προσπάθεια της ελληνικής διπλωματίας, να ισορροπήσει μεταξύ Ισραήλ και Αραβικού κόσμου, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.
Στον στρατιωτικό τομέα Ελλάδα και Ισραήλ έχουν αναβαθμίσει τις σχέσεις τους. Γίνονται πλέον κοινές αεροπορικές ασκήσεις, στις οποίες συμμετέχουν,  μεγάλος αριθμός μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και άλλων ιπτάμενων μέσων, από τις Πολεμικές Αεροπορίες των δύο κρατών. Η στρατιωτική συνεργασία προλειαίνει το έδαφος, για μια στενότερη ελληνο-ισραηλινή πολιτικό-διπλωματικη συμφωνία.
Πάντως έχει αρκετές αρνητικές πτυχές, η στενότερη πολιτικο-στρατιωτική  συμμαχία με το Ισραήλ, τώρα,  που το Ισραήλ δέχεται σφοδρές επικρίσεις , ακόμη και από χώρες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., λόγω της συμπεριφοράς του ΙΣΡΑΗΛ προς τους Παλαιστινίους, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας ΚΑΙ καταδικασμένοι στην φτώχεια και τη εξαθλίωση. Ακόμη και η αμερικανική Κυβέρνηση του Μπαρακ Ομπάμα εμφανίζεται δυσαρεστημένη  με αρκετές ενέργειες των Ισραηλινών, όπως για παράδειγμα,  η  συνέχιση του εποικιστικού  προγράμματος της Κυβέρνησης Νεντανιάχου.
                            ********************
 Η διαφαινόμενη στρατιωτική αποτυχία των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και ΙΡΑΚ, η έντονη αντιπαράθεση του Ισραήλ με το ΙΡΑΝ, που ίσως οδηγηθεί στα άκρα της στρατιωτικής σύγκρουσης, η αποσταθεροποίηση του Πακιστάν και η καθήλωση της Σαουδικής Αραβίας, διαμορφώνουν πρόσφορο έδαφος, για την ανάδειξη της Τουρκίας, σε εκφραστή  του σουνιτικού αραβικού κόσμου και αξιόπιστου συνομιλητή με το σιιτικό θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης.  Το δίδυμο ΕΡΝΤΟΓΑΝ- ΝΤΑΒΟΥΝΤΟΓΛΟΥ , με την υποστήριξη της Δύσης, αλλά και με εργαλείο τον διαμεσολαβητικό νέο-οθωμανισμό, επιδιώκουν να καταστήσουν την Τουρκία περιφερειακή υπερδύναμη.  Σαφής στρατηγικός στόχος της ισλαμο-κεμαλικης εξουσίας, είναι η δορυφοριοποίηση της Ελλάδας, αλλά και της Συρίας και της Κύπρου και της Αρμενίας και της Βουλγαρίας και της Αλβανίας,  και άλλων χωρών στην ανατολικο-μεσογειακή και μεσανατολική περιοχή, κάτω από το βάρος μια εξελισσόμενης και αποδεκτής πολιτικής  και στρατιωτικής τουρκικής ισχύος, αλλά και πολιτισμικής υπεροχής.

Σχόλια

  1. Παραδόθηκε άνευ όρων το Πολεμικό Ναυτικό πλέον ... και μαζί με αυτό, ολόκληρη η Ελλάς !!!

    "Διέβη τον Ρουβίκωνα" το "Πίρι Ρέϊς" - Ερευνά στην υφαλοκρηπίδα - Μηδενική αντίδραση από την Αθήνα!

    «Διέβη τον Ρουβίκωνα» το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέϊς» και από χθες αργά το βράδυ, πέρασε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, και αυτή την στιγμή βρίσκεται μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου στο σημείο ερευνών "Α" του χάρτη που δημοσιεύουμε, αφού έκανε ένα πέρασμα το πρωί νότια του Καστελλόριζου, περίπου 45 μίλια νότια και διενεργεί έρευνες για πετρέλαιο εντός περιοχής καθαρά ελληνικών συμφερόντων. Σε πρακτικό επίπεδο η απόφαση της κυβέρνησης να αποφύγει να «ενοχλήσει» το «Πίρι Ρέϊς», έδωσε από μόνη της απάντηση στο ερώτημα «Υπερασπιζόμαστε ή παραχωρούμε».
    Η de facto παραχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι και τυπικά γεγονός, παρά τους «λεονταρισμούς» κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι προφανώς νομίζουν ότι «ψιχαλίζει», αλλά φευ...

    Η ευθεία παραβίαση από το "Πίρι Ρέϊς" του Πρωτοκόλλου της Βέρνης του 1976 και της συμφωνίας Παπούλια-Γιλμάζ το 1987, έχουν μεταβάλει σε κουρελόχαρτα τις συμφωνίες αυτές και επιβεβαιώνουν για άλλη μιά φορά ότι η Τουρκία σέβεται τις συμφωνίες μέχρις ότου νιώσει ισχυρότερη. Μετά τις χρησιμοποιεί για χαρτί τουαλέτας...

    Τριαντατέσσερα χρόνια μετά το «Χόρα» και 23 χρόνια μετά το «Σισμίκ» η αντιμετώπιση του νυν επεισοδίου καταδεικνύει ανάγλυφα την «ολική υποχώρηση» της ελληνικής πολιτικής βούλησης να υπερασπίσει τα δικαίωματα του ελληνικού κράτους.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή την στιγμή δίπλα από την «κλέφτη» που έχει μπει στην «αυλή του σπιτιού» είναι ένα μικρό σκάφος του ... Λιμενικού, ως να επρόκειτο για λαθρομετανάστες ή παραβάτες των κανονισμών περί θαλάσσιας ρύπανσης. Δεν είναι θέμα κλιμάκωσης, είναι θέμα επίδειξης από την κυβέρνηση πολιτικής-εθνικής βούλησης.

    Mάλιστα ... έχει αφαιρεθεί(!) η όλη διαχείριση του θέματος από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Εξωτερικών, δηλαδή ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο ΑΝΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας έχουν αναλάβει την να εμποδίσουν με διπλωματικά διαβήματα το τουρκικό σκάφος.

    Σε ό,τι αφορά τα Επιτελεία, το μεν ΓΕΝ έχει σε ετοιμότητα την κανονιοφόρο ΤΟΛΜΗ στη Ρόδο, αλλά έχουν

    πάρει εντολή «να μην κινηθούν», ενώ για στην Πολεμική Αεροπορία εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί το σαββατοκύριακο «να μην είναι τόσο ήσυχο» και ο Αρχηγός Βασίλης Κλόκοζας έχει δώσει εντολές για αυξημένη ετοιμότητα. Θεωρείται πολύ πιθανό να έχουν παράλληλη κίνηση και στο Αιγαίο, όπως έγινε πριν τρεις ημέρες με την υπέρπτηση μετά από πολύ καιρό επάνω από το Αγαθονήσι...

    Πηγή: http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=
    13208&Itemid=139

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα