Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010

Η Ελλάδα ούτε παραχωρεί ούτε παραιτείται ούτε θέτει σε αχρησία οποιοδήποτε κυριαρχικό της δικαίωμα


Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο το ΠIΡΙ ΡΕΙΣ βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είναι στον κόλπο της ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ , όπου και συνεχίζει τις υποθαλάσσιες έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου και πετρελαϊκών κοιτασμάτων.  Το τουρκικό πλοίο είναι υπό διαρκή παρακολούθηση από τα Ελληνικά μέσα επιτήρησης, γι’ αυτό άλλωστε, γνωρίζουμε, με ακρίβεια που κινείται.
Οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι τις 20 Αυγούστου.
Η Τουρκία έχει δεσμεύσει  μια περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου , που περιλαμβάνει την ελληνική υφαλοκρηπίδα , όπου και σχεδιάζει να κάνει και εκεί υποθαλάσσιες έρευνες.
Αν η Τουρκία επιχειρήσει να υλοποιήσει τα σχέδια της, οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, ενδεχομένως να  περάσουν από σκληρή δοκιμασία.
Να διευκρινίσουμε ότι, η  υφαλοκρηπίδα είναι ο βυθός της θάλασσας, που ξεκινάει από κει που τελειώνουν τα χωρικά ύδατα και εκτείνεται σε βάθος μέχρι 200 μέτρων. Επί της υφαλοκρηπίδας το παράκτιο κράτος ασκεί πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα.
Γι’ αυτό,  έρευνα επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το τουρκικό  πλοίο,  συνιστά προσβολή ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Θα πρέπει ωστόσο να πούμε ότι, η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει, μια αεροναυτική και στρατιωτική πραγματικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι μόνο οι υποθαλάσσιες έρευνες από τα πλοία  Cesme  και  Piri Reis. Είναι και οι συχνές διελεύσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων , που οριακά  μπορεί  να χαρακτηρισθούν ως αβλαβείς, επίσης, έχουμε καθημερινά παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και συχνά έχουμε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά ή από τις θαλάσσιες ζώνες τους.
Μάλιστα, την προηγούμενη βδομάδα, που το ερευνητικό πλοίο «ΤΣΕΣΜΕ»  που ανήκει στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικού,  έκανε παρανόμως έρευνες στην περιοχή μεταξύ Θάσου- Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης, το ελληνικό ΥΠΕΞ έκανε σχετικά διπλωματικά διαβήματα διαμαρτυρίας, η απάντηση της Άγκυρας ήταν υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από το  Αγαθονήσι.
Ίδια εικόνα  και χθες. Το ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ στην νοτιανατολική Μεσόγειο για έρευνες, ελληνική διαμαρτυρία σε διπλωματικό επίπεδο, και η Τουρκία απάντησε με έξι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, δύο μάλιστα από αυτά έκαναν Υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι.
Ο ΥΠΕΘΑ Ευ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας την Τουρκική δραστηριότητα, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες είπε ότι : « Η Ελλάδα ούτε παραχωρεί ούτε παραιτείται ούτε θέτει σε αχρησία οποιοδήποτε κυριαρχικό της δικαίωμα. Όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα είναι ενεργά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου