Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Συμβούλια Γενικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕE, στις Βρυξέλλες
26/07/2010


Ενημέρωση για το «πακέτο» προτάσεων για το Κυπριακό
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου  κ. Μάρκος Κυπριανού έλαβε μέρος στη Σύνοδο των Συμβουλίων Γενικών και Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του για το πρόσφατο πακέτο προτάσεων που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας με στόχο να δοθεί ώθηση στη διαδικασία των συνομιλιών και την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Ο κ. Κυπριανού παρουσίασε τις προτάσεις του Προέδρου για τη διασύνδεση της συζήτησης του περιουσιακού με το εδαφικό και με το κεφάλαιο των εποίκων, την επιστροφή της Αμμοχώστου, καθώς και για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης και ανέδειξε τη σημασία των προτάσεων.
Το Συμβούλιο απασχόλησε, επίσης, το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων, η συζήτηση του οποίου επικεντρώθηκε στη Γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη νομιμότητα της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, αλλά και στα μελλοντικά βήματα προς επίλυση του εν λόγω προβλήματος. Ο κ. Κυπριανού επαναβεβαίωσε τη θέση της Κύπρου για σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας και τόνισε την ανάγκη οι δύο πλευρές να προσέλθουν σε διάλογο για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης προς όφελος της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συνεχίσει να είναι ουδέτερη για να μπορεί να εκφράζει τις αποκλίνουσες θέσεις των κρατών μελών επί του ζητήματος. Υποστήριξε, επίσης, την ανάγκη άμεσης παραπομπής της αίτησης ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για γνωμοδότηση.
Κατά τη συζήτηση αναφορικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και την ευρωπαϊκή προσέγγιση στο ζήτημα της Γάζας, ο κ. Κυπριανού, μεταξύ άλλων, επανέλαβε την πρόταση της Κύπρου και Ελλάδας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Το Συμβούλιο υιοθέτησε, επίσης, σε συνέχεια του πρόσφατου Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, σειρά εφαρμοστικών και συνοδευτικών μέτρων.
Στο πρώτο επί Βελγικής Προεδρίας Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπου συζητήθηκε και το πρόγραμμα που ετοίμασε το Βέλγιο για το προσεχές εξάμηνο, ο κ. Κυπριανού χαιρέτισε τους φιλόδοξους αλλά ρεαλιστικούς στόχους της Βελγικής Προεδρίας και δήλωσε την ετοιμότητα της Κύπρου να εργαστεί ενεργά για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να ασχοληθεί η Ένωση και με τις σχέσεις της με τον Αραβικό Σύνδεσμο καθώς και με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.
Επίσης, οι Υπουργοί Εξωτερικών ασχολήθηκαν, μεταξύ άλλων, με την προετοιμασία του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 16 Σεπτεμβρίου 2010 καθώς και με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Ισλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κυπριανού χαιρέτισε την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ισλανδία, υπενθυμίζοντας ότι η πορεία της Ισλανδίας θα κριθεί βάσει των καθορισμένων κανόνων και διαδικασιών που ισχύουν και για τις υπόλοιπες υποψήφιες για ένταξη χώρες.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης για την Μεσόγειο, δρ Ahmad Masa’deh, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Κυπριανού για τις τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με τη σύσταση και λειτουργία της Γραμματείας της Ένωσης για τη Μεσόγειο στη Βαρκελώνη. Επίσης συζήτησαν θέματα που αφορούν στην επικείμενη δεύτερη συνάντηση κορυφής της Ένωσης για τη Μεσόγειο που προγραμματίζεται για τον προσεχή Νοέμβριο στη Βαρκελώνη. Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη στήριξή του στο έργο που επιτελεί ο Γενικός Γραμματέας και τον ενημέρωσε για τις προτάσεις προγραμμάτων που έχει υποβάλει η Κύπρος στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου