Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου 2010

Ανταλλάγματα για το casus belli


Οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας παραμένουν σε κατάσταση ασταθούς ισορροπίας. Διάφορες μονομερείς πρωτοβουλίες, αντί να εξομαλύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μάλλον τις περιπλέκουν, ακόμη περισσότερο.
Παράδειγμα η νέα εκδοχή του casus belli (αιτία πολέμου).
Τις προηγούμενες ημέρες, διάφορα  τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για ενδεχόμενο άρσης  του casus belli, καθώς η Ελλάδα αφαιρείται από τον κατάλογο των απειλών που αντιμετωπίζει η Τουρκία , σύμφωνα με την υπό αναθεώρηση «Κόκκινη Βίβλο Ασφαλείας» του τουρκικού κράτους.
Υπενθυμίζουμε ότι, η  Τουρκία, με την απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το 1995, έχει προειδοποιήσει,  ότι αποτελεί αιτία πολέμου («casus belli»),  κάθε προσπάθεια της Ελλάδας να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα,  που απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας και να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα  έως τα 12 ν.μ.
Μάλιστα, με αφορμή τα δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο,  αρκετοί έλληνες αρθρογράφοι και κάποια ΜΜΕ επαινούσαν την δήθεν φιλειρηνική πρωτοβουλία της Τουρκίας.
Όμως, δεν προλάβαμε να χαρούμε, και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούντογλου μας προσγείωσε στην σκληρή πραγματικότητα. Ο κ. Νταβούτογλου σε συνέντευξή του,  απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε «μονομερή κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας στο θέμα των 12 ν.μ.» . Το μήνυμα που μας στέλνει ο κ. Νταβούτογλου είναι ότι , το casus belli θα αρθεί , μόνο όταν η Ελλάδα αποκηρύξει το κυριαρχικό της δικαίωμα, δηλαδή αυτό  της επέκτασης των χωρικών υδάτων της.
 Ουσιαστικά η Τουρκία δηλώνει ότι επιθυμεί την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αφού όμως η Ελλάδα παραιτηθεί  από κυριαρχικά της  δικαιώματα.
Είναι προφανές  ότι,   οι διμερείς διακρατικές σχέσεις θα πρέπει να  βασίζονται στην ισοτιμία    και στο σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος,  που διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Αν όμως, το ένα κράτος απαιτεί υποχωρήσεις και το άλλο  υποκύπτει, τότε,  δεν διασφαλίζονται σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά το κράτος που υποχωρεί τελικά μπαίνει στο πεδίο επιρροής του κράτους που απαιτεί. Είναι η κλασική περίπτωσης δορυφοριοποίησης του αδύνατου κράτους στο ισχυρό γειτονικό κράτος.
Και επειδή τέτοια περίπτωση, δηλαδή δορυφοριοποίησης της Ελλάδας στην Τουρκία, θα πρέπει να αποκλειστεί, γι’ αυτό ο  εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρ.Δελαβέκουρας δήλωσε ότι, ««η  επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια είναι κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας, που προβλέπεται ρητά από το Δίκαιο της Θάλασσας και συνιστά μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Το γεγονός και μόνο ότι υπάρχει απειλή πολέμου είναι απαράδεκτο. Δεν νοείται να υπάρχει απειλή πολέμου-casus belli- από μια χώρα υποψήφια προς ένταξη, εναντίον μιας χώρας - μέλους της ΕΕ.   Είναι θέμα της Τουρκίας να το καταργήσει»,  τόνισε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου  Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου