Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. ΔελαβέκουραΒασικά σημεία:
[Για τα επικείμενα ταξίδια του Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο (14 τρ.) και στη Νέα Υόρκη (17τρ.):]
Σκοπός είναι να μπορέσουμε να συζητήσουμε σε βάθος τις εξελίξεις που έχουμε στο Κυπριακό. Είχαμε τη συνάντηση της Γενεύης, έχουμε μία διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, η οποία όμως δεν έχει προχωρήσει με την ταχύτητα που θα θέλαμε και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει να επανέρχεται σε θέσεις παλαιότερες. Χρειάζεται να είναι ξεκάθαρη η δέσμευση του κυρίου Eroglu σε αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί, αυτό πρέπει να είναι σαφές, και θα πρέπει η τουρκοκυπριακή πλευρά να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με διάθεση για να μπορέσουμε να κάνουμε πρόοδο. 
Πιστεύουμε ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι καθοριστικής σημασίας ως θεματοφύλακα αυτής της διαδικασίας. Θα πρέπει να την περιβάλλουμε με αντικειμενικότητα και θα πρέπει να την υποβοηθούμε με τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα. 
[Για τις διαδηλώσεις στα κατεχόμενα:]
Έχουμε παρακολουθήσει με πολύ μεγάλη προσοχή τις τελευταίες εξελίξεις στα κατεχόμενα και πρέπει να σας πω ότι θεωρούμε πως αυτές αντανακλούν την πραγματικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα κατεχόμενα.  Μιλάμε για μία κατάσταση η οποία δεν είναι βιώσιμη, μία κατάσταση η οποία ουσιαστικά υπάρχει ως προϊόν μίας στρατιωτικής εισβολής, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατοχής. Βλέπουμε τους Τουρκοκυπρίους να είναι πιεσμένοι από τους εποίκους, από τον κατοχικό στρατό, γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει επιτέλους η Τουρκία να αφήσει την Κύπρο να αναπνεύσει, θα πρέπει να μπορέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά να συμμετέχει με εποικοδομητική διάθεση στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου η Κύπρος, ολόκληρη η Κύπρος, ολόκληρος ο κυπριακός λαός, να μπορέσει να απολαύσει τα οφέλη της συμμετοχής του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
[Για τη συνάντηση Βασιλάκη – Γιόλεβσκι:]
Πράγματι πραγματοποιήθηκε χθες μία συνάντηση των δύο διαπραγματευτών με τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, μετά από σχεδόν ένα χρόνο που είχε να πραγματοποιηθεί τέτοια συνάντηση.  Είναι ένα θετικό γεγονός πρώτα απ’ όλα ότι είχαμε τη συνάντηση.  Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στη διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πιστεύουμε σε αυτή τη διαδικασία και πιστεύουμε ότι μέσα από αυτή θα μπορέσει να προκύψει η λύση.  Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι όλοι πλέον αναγνωρίζουν –και το έκανε και χθες ο κύριος Nimitz στις δηλώσεις του– τη σημασία της πρωτοβουλίας που είχε η Ελλάδα για αυτές τις απευθείας επαφές των δύο Πρωθυπουργών, οι οποίες πραγματικά μπορούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο κλίμα.  Η Ελλάδα έχει αποδείξει, το έχει αποδείξει και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ότι επιθυμεί να προχωρήσουμε σε λύση και επιθυμεί να το κάνουμε άμεσα.  Πρέπει η ηγεσία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία ναι μεν δηλώνει ότι επιθυμεί λύση αλλά στην ουσία δεν έχει μετακινηθεί, πρέπει να κάνει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να φτάσουμε σε λύση. 
[Για τον πρόσφατο διάπλου τουρκικού πολεμικού πλοίου:]
Έχουμε κατ’ επανάληψη δηλώσει με κάθε ευκαιρία και έχουμε πει και στην τουρκική πλευρά ότι οι συμπεριφορές αυτές οι οποίες δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο και συνιστούν προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα, είναι ενέργειες οι οποίες υπονομεύουν το κλίμα στις διμερείς μας σχέσεις και τις προσπάθειες που κάνουμε για τη βελτίωση τους. Είναι σαφές ότι όσο συνεχίζονται τέτοιες ενέργειες δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση και εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Από την πλευρά μας, σε κάθε περίπτωση, γίνονται όλες οι ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν, τόσο επιχειρησιακά όσο και διπλωματικά, προκειμένου να κατοχυρώνονται τα δικαιώματα και η κυριαρχία της χώρας μας κι αυτό πρέπει να είναι σαφές και ξεκάθαρο σε όλους.  Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει και η Τουρκία να καταλάβει ότι σε ένα πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας, σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά και δεδομένης της επιθυμίας που η ίδια δηλώνει ότι έχει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, τέτοιες συμπεριφορές δεν αρμόζουν.

  *****************
Ερωτήσεις του Χρήστου Καπούτση στον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ.

Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ:  Υπάρχει κάποιο σχόλιο για τις αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων προς την πολιτική Erdogan;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Έχουμε παρακολουθήσει με πολύ μεγάλη προσοχή τις τελευταίες εξελίξεις στα κατεχόμενα και πρέπει να σας πω ότι θεωρούμε πως αυτές αντανακλούν την πραγματικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα κατεχόμενα.  Μιλάμε για μία κατάσταση η οποία δεν είναι βιώσιμη, μία κατάσταση η οποία ουσιαστικά υπάρχει ως προϊόν μίας στρατιωτικής εισβολής, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατοχής. Βλέπουμε τους Τουρκοκυπρίους να είναι πιεσμένοι ουσιαστικά από τους εποίκους, από τον κατοχικό στρατό, γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει επιτέλους η Τουρκία να αφήσει την Κύπρο να αναπνεύσει, θα πρέπει να μπορέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά να συμμετέχει με εποικοδομητική διάθεση στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου η Κύπρος, ολόκληρη η Κύπρος, ολόκληρος ο κυπριακός λαός, να μπορέσει να απολαύσει τα οφέλη της συμμετοχής του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ:  Το διάβημα που λέτε ότι θα κάνετε προς την τουρκική πλευρά για την συμπεριφορά της τουρκικής κορβέτας στο Αιγαίο, το θεωρείτε επαρκές έτσι ώστε στο μέλλον να αποτρέψει την Τουρκία σε παρόμοιες ενέργειες;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Σας είπα και σας ξαναλέω ότι η Τουρκία οφείλει να μην προβαίνει σε ενέργειες οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και από την πλευρά της η Ελλάδα κάνει ότι χρειάζεται προκειμένου να κατοχυρώνει τα δικαιώματα και την κυριαρχία της.  Από εκεί και πέρα, η Τουρκία αξιολογείται όταν δηλώνει ότι θέλει καλύτερες σχέσεις με την Ελλάδα. Αυτές τις ενέργειες τις λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας, όπως τις λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι φέτος, για πρώτη φορά, έχουμε πλήρη καταγραφή όλης αυτής της παραβατικής συμπεριφοράς στη σχετική έκθεση της Επιτροπής. Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα και αξιολογείται για τη συμπεριφορά της ως προς τους κανόνες καλής γειτονίας.

2 σχόλια:

 1. ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ!ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ EΙΣΒΟΛΕΙΣ-ΕΠΟΙΚΟΙ ΞΥΛΟΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ...ΑΡΓΕΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ (ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΟΥ....ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΣΑΣ;) !

  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΟΝ ΑΚΕΛ ΣΤΗ ΚΟΣΜΑΡΑ ΤΟΥ,ΤΑ ΕΒΑΛΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ!Ε ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΚΑΘΙΣΤΕ ΚΟΡΟΙΔΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΣΑΣ ΞΥΛΟΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΕΝΑΧΩΡΑΤΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ.

  ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙΤΕ ΤΟ ...ΝΤΑΒΑΤΖΟΣΗΜΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ,ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΔΗΛΑΔΗ...

  ΚΑΘΕ ΚΑΛΗ ΠΟΡΝΗ (ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ) ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥ ΝΤΑΒΑΤΖΗ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ,ΠΟΥΡΝΟ ΠΟΥΡΝΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΑΛΛΙΩΣ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΜΠΕΡΤΑΚΙ ΤΗΣ...

  ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΙ ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ (ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ),ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙΤΕ,ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΤΕ,ΣΠΕΥΣΑΤΕ!

  Επεισόδια με το καλημέρα σας έξω από το Επαρχιακό Γραφείο Ευημερίας Λάρνακας από αιτητές πολιτικού ασύλου. Οι διαμαρτυρόμενοι «τα έσπασαν» γιατί δεν πήραν το κυβερνητικό βοήθημα για τον Ιανουάριο. Αποτέλεσμα ο τραυματισμός ενός αστυνομικού και οι συλλήψεις τεσσάρων αλλοδαπών, ανάμεσα τους και δύο ανήλικοι. Μάλιστα ένας εξ αυτών συμμετείχε και στα επεισόδια που συνέβησαν τον περασμένο Οκτώβριο σε χωριστές εκδηλώσεις του ΕΛΑΜ και της ΚΙΣΑ (Σ.Σ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΑΝΤΕΘΝΙΣΤΕΣ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΛΑΤΕΣ).  Οργίλες αντιδράσεις πολιτών που τηλεφωνούν στο τηλεφωνικό κέντρο του Sigmalive για να διαμαρτυρηθούν.


  Την ίδια στιγμή, οργή προκαλεί επίσης το γεγονός ότι, τα άτομα αυτά είχαν ειδοποιηθεί από χθες ότι θα λάμβαναν τις επιταγές τους, ενώ την ώρα που εκτυλίσσονταν τα επεισόδια η Υπουργός Εργασίας είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους τους.

  Παρακολουθήστε το βίντεο ΕΔΩ.

  http://www.sigmalive.com/news/local/353895

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΧΘΕΣΙΝΟΒΡΑΔΥΝΟ ΔΛΤΙΟ ΤΩΝ 11 .
  " Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΩΝΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ."
  100 % 100 ΕΓΚΥΡΟ .
  ΟΠΩΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΣΑΣ ΕΧΩ ΑΝΑΦΕΡΕΙ .
  former HEIL GAP and from now anonymous

  ΑπάντησηΔιαγραφή