Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

Παραιτήθηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ . Ο Στρατός ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Αιγύπτου . Στη Διώρυγα του Σουέζ ο αμερικανικός στόλος.
Τίτλοι τέλους έπεσαν στην προεδρία Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, αφού πριν από λίγα λεπτά ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν ανακοίνωσε επίσημα ότι “ο πρόεδρος Μουμπάρακ εγκατέλειψε την Προεδρία της χώρας”. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον έλεγχο της χώρας παίρνει ο στρατός μέχρι νεοτέρας, ώστε να διασφαλιστεί μία ομαλή “μετάβαση”, αλλά και να μην υπάρξει χάος.
Πανηγυρισμοί, φωνές, συνθήματα, χοροί απ' άκρη σ' άκρη της Αιγύπτου για την παραίτηση Μουμπάρακ και την πρώτη του καθεστώτος του. Πάνω από ένα εκατομμύριο Αιγύπτιοι κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες και πλακάτ με ειρηνικά συνθήματα ζητωκραύγαζαν "Ο λαός έριξε το καθεστώς", "Νικήσαμε", "Είμαστε ελεύθεροι".
Η εξέλιξη είχε αρχίσει να διαφαίνεται από νωρίς το μεσημέρι όταν ο Μουμπάρακ και η οικογένειά του φυγαδεύτηκαν στο εξοχικό τους στο τουριστικό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα. Είχε επίσης διαφανεί και από την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, που μετά το φιάσκο της Πέμπτης, «απαίτησε» την παραίτησή του.
Για καλό και για κακό", όπως λέει η λαϊκή παροιμία από χθες το βράδυ ισχυρή μοίρα του αμερικανικού 6ου Στόλου και μεγάλη δύναμη Αμερικανών πεζονταυτών,  για την ακρίβεια το 26ο Εκστρατευτικό Σώμα των US Marines προσέγγισαν την Διώρυγα του Σουέζ, για να διασφαλίσουν την κρίσιμη για την παγκόσμια γωστρατηγική επικοινωνία περιοχή, σε περίπτωση που χρειαστεί. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν πως η κρίση στην Αίγυπτο μπορεί να βρεθεί σύντομα εκτός ελέγχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου