Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

Κινητικότητα στο Κυπριακό


γράφει ο Χρήστος Καπούτσης

Για τη Λευκωσία αναχωρεί σε λίγη ώρα ο ΥΠΕΞ Δ.Δρούτσας, τον πρώτο σταθμό των διαδοχικών επισκέψεών του σε Λευκωσία, Λονδίνο και Νέα Υόρκη.
Απόψε ο ΥΠΕΞ θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας  Δ.Χριστόφιας. Και αύριο, θα συναντηθεί με τον κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων  Μάριο Καρογιάν καθώς και με τους επικεφαλής των κομμάτων.
Ακολούθως θα μεταβεί στο Λονδίνο όπου θα έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής της Βρετανικής Διπλωματίας  Υπουργό Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ. Μετά το Λονδίνο, ο κ.Δρούτασας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-moon καθώς και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και εκπροσώπους της ομογένειας.
Κατά τις επαφές που θα έχει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών και στους τρεις σταθμούς της περιοδείας του βασικό αντικείμενο συζήτησης αναμένεται να είναι το Κυπριακό, υπό το φως της πρόσφατης συνάντησης του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Έρογλου στη Γενεύη, αλλά και εν όψει της σχετικής Έκθεσης Προόδου του Γεν. Γραμματέα Η.Ε. προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το μήνυμα που θα μεταφέρει ο κ. Δρούτσας σε όλους τους συνομιλητές του θα είναι ότι η Ελλάδα συμπαρίσταται έμπρακτα και σθεναρά στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα βασίζεται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.

Τέλος να πούμε ότι, επειδή την προηγούμενη βδομάδα είχαμε έντονες διαδηλώσεις των τουρκοκυπρίων σε βάρος της πολιτικής του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ  Ερντογάν για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις του, κάλεσε παράλληλα την Άγκυρα να ακούσει την φωνή διαμαρτυρίας των Τουρκοκυπρίων  και προπάντων την πιο βασική τους απαίτηση,  για απόσυρση των στρατευμάτων της Τουρκίας από την Κύπρο.
Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις από τουρκικής πλευράς ότι υπάρχει ανάμιξη των Ελληνοκυπρίων  στις διαδηλώσεις στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος  της Κύπρου Δ. Χριστόφιας είπε ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως ανάμιξη, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι  είναι αγανακτισμένοι από  την καταπίεση που δέχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου