Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

Σημεία συνέντευξης ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στον τηλεοπτικό σταθμό Bloomberg και στη δημοσιογράφο Maryam Nemazee (16.02.2011)
[Για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή:]

• Σίγουρα πρόκειται για ιστορικά γεγονότα, θα έλεγα. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με ανησυχία, αλλά και με αίσθημα ελπίδας και, όπως είπατε και σας ευχαριστώ πάρα πολύ, η Ελλάδα έχει μοναδική θέση στην περιοχή. Αποτελούμε μέρος της περιοχής, διατηρούμε μακροχρόνιους παραδοσιακούς δεσμούς αμοιβαίας κατανόησης, αμοιβαίου σεβασμού με τον αραβικό κόσμο και για αυτό το λόγο πιστεύω πως η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο και επιτρέψτε μου να πω σχετικά με αυτό  ότι μιλάμε για  μια μετάβαση στη δημοκρατία, στην πραγματική δημοκρατία.

• Σίγουρα αυτή η μετάβαση θα χρειαστεί χρόνο, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, δεν θα γίνει εν μια νυχτί. Οι αλλαγές έχουν αρχίσει, δεν υπάρχει επιστροφή, αυτό είναι πολύ σημαντικό, αλλά θα πάρει χρόνο.

• Μη χρήση βίας είναι η λέξη-κλειδί για μας. Και θα χρειαστεί να υπάρξει μεγάλη υποστήριξη και πάλι η Ε.Ε. και η Ελλάδα συγκεκριμένα μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο.

• Σε πολιτικό επίπεδο, πιστεύω ότι ο σημαντικός ρόλος της Ευρώπης, της ΕΕ είναι αναπόφευκτος προκειμένου να βοηθήσει σε αυτή τη μεταβατική διαδικασία υπέρ της δημοκρατίας και οι σχέσεις της ΕΕ με τη Μέση Ανατολή πρέπει να ενισχυθούν. Θα πρέπει να παίξουμε ένα πραγματικά ενεργό ρόλο. Σε οικονομικό επίπεδο και πάλι, η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο με πειστικό τρόπο υπέρ αυτού του κινήματος.

• Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση σε γεωπολιτικό επίπεδο, αν θέλετε. Δυστυχώς πάνω από το 90% των παράνομων μεταναστών έρχονται στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, μέσω των ελληνο-τουρκικών συνόρων. Λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα, αλλά πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αυτό δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα, είναι επίσης και ευρωπαϊκό. Βλέπουμε επίσης τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ιταλία. Κατά συνέπεια πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

[Για το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και τις δηλώσεις εκπροσώπων της τρόικας:]

• Πρώτα απ’ όλα, πρόκειται για μια απόφαση που λήφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Εμείς πήραμε αυτή την πρωτοβουλία, η οποία αποτελεί μέρος του διαρθρωτικού μας προγράμματος, προκειμένου να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο όλη την ακίνητη περιουσία μας. Υπήρξε ένα είδος παρεξήγησης, ας το θέσουμε έτσι, με τους εκπροσώπους της τρόικας, αλλά ήρθαμε σε επαφή με όλους τους υπεύθυνους και πιστεύω ότι επιλύθηκε το θέμα, έτσι ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

• Αλλά, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θα ήθελα να πω ότι η συνεργασία μας με το ΔΝΤ και την ΕΕ είναι πολύ εντατική.

•Είναι ένα πρόγραμμα που αποφασίστηκε και καταρτίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση και πιστεύω ότι είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει τους κανόνες εφαρμογής αυτού του προγράμματος και θα εξασφαλίσει την υλοποίηση του. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου