Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011

Τα νατοϊκά αεροσκάφη βομβαρδίζουν καθεστωτικούς, αντικαθεστωτικούς κα άμαχους στη Λιβύη
Του Χρήστου Καπούτση

Διανύουμε την 8η ημέρα των επιχειρήσεων στη Λιβύη,  υπό την στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ και έχουμε ήδη τα πρώτα επίσημα απολογιστικά στοιχεία,  με τα οποία η Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση του  ΝΑΤΟ ενημερώνει τις Κυβερνήσεις των κρατών,  που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Λιβύη.
Μέχρι τώρα έχουν γίνει ανατεθεί 753 αποστολές σε πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. Οι περισσότερες είναι αποστολές  εναέριας  επιτήρηση και συλλογής πληροφοριών εδάφους. Μετέχουν ιπτάμενα ραντάρ , αεροσκάφη  Ηλεκτρονικού Πολέμου, εναέριου ανεφοδιασμού , καθώς  και το ελληνικό αεροσκάφος, που είναι ένα σύγχρονο Ιπτάμενο Ραντάρ.
Από αυτές τις αεροπορικές αποστολές οι 258 ήταν προσβολής επίγειων στόχων. Οι περισσότερες όμως δεν υλοποιήθηκαν διότι, διότι πολλοί από τους στόχους, όπως άρματα μάχης, κινητές συστοιχίες πυραύλων  και αυτοκινούμενα Πυροβόλα,  είχαν τοποθετηθεί σε κατοικημένες περιοχές και υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να υπάρξουν πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων κατοίκων. Το 30% του στρατιωτικού υλικού της Λιβύης έχει εξουδετερωθεί, υποστηρίζει το ΝΑΤΟ.
Επίσης έχουν βομβαρδιστεί, κατά λάθος και δυνάμεις των αντικαθεστωτικών,  από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.
Οι  εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ η κ.Λουτζέσκου και το Ταξίαρχος Βαν Ούλμ, σε συνέντευξη τύπου, αναφέρθηκαν εκτενώς σε βομβαρδισμό των νατοϊκών αεροσκαφών που προκάλεσε το θάνατο 14 ατόμων. Υποστήριξαν,  ότι κάποιοι από τους αντικαθεστωτικούς για να χαιρετίσουν την παρουσία των νατοϊκών αεροσκαφών πυροβολούσαν χαρούμενοι στον Αέρα και  μάλιστα με πολυβόλα, οι πιλότοι του ΝΑΤΟ νόμισαν ότι πρόκειται για αντιαεροπορικά πυρά , βομβάρδισαν και 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους  ανάμεσά τους  και παιδιά.  Τραγικό…
Ωστόσο  το ΝΑΤΟ επιμένει ότι οι επιχειρήσεις έχουν στόχο την προστασία των αμάχων και έχουν γίνει 17 αποστολές εκκένωσης και μεταφοράς  εκατοντάδων πολιτών με ασφάλεια.
Επίσης ανακοινώθηκε ότι ισχύει πλήρως η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το έδαφος της Λιβύης, όπως προβλέπεται στη απόφαση 1973 του Σ.Α. του ΟΗΕ.
Τέλος ανακοινώθηκε ότι το ΝΑΤΟ έχει στη διάθεσή του για βομβαρδισμούς 100 μαχητικά αεροσκάφη,  15 υποβρύχια και δύο αεροπλανοφόρα, ενώ για τον ναυτικό  αποκλεισμό της Λιβύης, χρησιμοποιούνται 18 φρεγάτες, μεταξύ αυτών  και η ελληνική Φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ».
            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου