Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς ΦοΡάσμουσεν για Λιβύη

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, υποστήριξε την Δευτέρα ότι "οποιαδήποτε εκεχειρία" στη Λιβύη, όπως αυτή που πρότεινε η Αφρικανική Ένωση, θα πρέπει να είναι "αξιόπιστη κι επαληθεύσιμη".
Προκειμένου να γίνει αποδεκτή, η εκεχειρία θα πρέπει να πληρεί τρεις προϋποθέσεις, είπε ο Ράσμουσεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες: "πρώτον, να είναι αξιόπιστη και να περιλαμβάνει την αποτελεσματική προστασία του πληθυσμού, δεύτερο, να μπορεί να επιβλέπεται και να ελέγχεται επαρκώς και τέλος να προωθεί την πολιτική διαδικασία για την εφαρμογή των απαραίτητων πολιτικών μεταρρυθμίσεων και να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του λιβυκού λαού".

Ο Ράσμουσεν υπενθύμισε πάντως ότι από την έναρξη των συγκρούσεων στη Λιβύη, στις 15 Φεβρουαρίου, έχουν ανακοινωθεί "πολλές εκεχειρίες" από το καθεστώς του Καντάφι οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν.

Εξάλλου, σήμερα "οι στρατιώτες του Καντάφι κρύβονται κοντά σε σχολεία και τζαμιά, κάτι εντελώς ανεύθυνο", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι είναι πιο απαραίτητο "να καθοριστούν ισχυροί μηχανισμοί ελέγχου και επαλήθευσης μιας εκεχειρίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου