Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

Αεροναυτική άσκηση Ισραήλ- ΗΠΑ- Ελλάδας
Του Χρήστου Καπούτση

Ολοκληρώνεται αύριο η 15 (δεκαπενθήμερη)   διακρατική αεροναυτική άσκηση των ΗΠΑ και του Ισραήλ, που διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο και που για πρώτη φορά φέτος συμμετέχει και η Ελλάδα.
Για τις ανάγκες της άσκησης χρησιμοποιήθηκαν δύο ναυτικές βάσεις, της Σούδας στην Κρήτη και της Χάιφα στο Ισραήλ.
Συμμετείχαν Φρεγάτες, Κορβέτες, υποβρύχια, ελικόπτερα και αεροσκάφη μεταγωγικά,   ναυτικής συνεργασίας και Ηλεκτρονικού Πολέμου και από τα τρία κράτη (Αμερική, Ισραήλ και Ελλάδα).
Έγιναν ασκήσεις ναυτικού αποκλεισμού και  νηοψίες, αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, καθώς  και επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης.
Η άσκηση σχεδιάστηκε από το Ισραήλ, που είχε και τη Γενική Διεύθυνση των επιχειρήσεων.  Και το μεγαλύτερο μέρος της άσκησης έγινε εντός των ορίων των θαλασσίων ζωνών,  όπως τις έχει οριοθετήσει το Ισραήλ, είτε μονομερώς, είτε με διμερείς διακρατικές συμφωνίες , στις οποίες περιλαμβάνονται και οι  Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Όπως είναι γνωστό, το Ισραήλ έχει αναγνωρίσει την Ελληνική ΑΟΖ, που δεν τολμά να αναγνωρίσει η Ελληνική Κυβέρνηση, επειδή φοβάται τουρκικές αντιδράσεις!  Και έχει υπογραφεί διακρατική συμφωνία Ισραήλ –Κύπρου, όπου το Ισραήλ αναγνωρίζει την ΑΟΖ Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της αμερικανο- ισραηλινο-ελληνικής αεροναυτικής άσκησης, δεν υπήρξαν αντιδράσεις από την Τουρκία…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου