Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011

Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Γ. Δελαβέκουρα (04.05.2011), είναι:
[για την αναδιοργάνωση του ΥΠΕΞ:]
        Ο Υπουργός Εξωτερικών έχει αναθέσει σε μία ομάδα, η οποία εργάζεται υπό το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, υπηρεσιακών στελεχών από όλους τους κλάδους, να αναλάβουν την προετοιμασία ενός προσχεδίου.
        Αυτή η εργασία έχει ξεκινήσει και μάλιστα με πάρα πολύ ανοικτό τρόπο: έχει κατασκευαστεί μία ιστοσελίδα, η οποία απευθύνεται σε όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν τις προτάσεις τους, τις ιδέες τους, να συζητάνε προτάσεις που έχουν ήδη διατυπωθεί.  Συγκεντρώνουμε στοιχεία και από άλλα Υπουργεία Εξωτερικών, τα οποία έχουν κάνει αντίστοιχες προσπάθειες αναδιοργάνωσης, διότι όπως καταλαβαίνετε το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος πρέπει να προσαρμόζεται στις εξελίξεις. 
        Σε αυτό το πλαίσιο συζητείται φυσικά και το οργανόγραμμα της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών και οι προοπτικές αναδιοργάνωσής του, όπως επίσης και η παρουσία της Ελλάδας στο εξωτερικό όχι όμως με τη λογική καθαρά τη δημοσιονομική, της περιστολής των δαπανών, αλλά με πρώτιστο μέλημα την καλύτερη εκπροσώπηση της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις που έχουμε στο διεθνές περιβάλλον. 
[για τα γεγονότα στη Συρία:]
        Δυστυχώς βλέπουμε ότι στη Συρία συνεχίζουμε να έχουμε βιαιότητες, βιαιότητες εναντίον διαδηλωτών οι οποίοι αυτό που διεκδικούν είναι μεταρρυθμίσεις.  Έχουμε καταδικάσει τη βία και έχουμε πει ότι η απάντηση στα αιτήματα του συριακού λαού πρέπει να είναι ακριβώς αυτές οι μεταρρυθμίσεις, αυτή η διαδικασία ανοίγματος της κοινωνίας και εκδημοκρατισμού. 
        Όσον αφορά στους Έλληνες που βρίσκονται στη Συρία, η Πρεσβεία μας είναι σε συνεχή επαφή τόσο με την κοινότητα όσο και με τις εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα.  Φυσικά θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις πάρα πολύ προσεκτικά, θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επαφή με όλους, προκειμένου σε περίπτωση που υπάρξει κάποια ανάγκη, να μπορέσουμε να παρέχουμε συνδρομή.
[για τη συμφωνία Χαμάς – Φατάχ:]
        Έχουμε παρακολουθήσει και αυτή την εξέλιξη με μεγάλη προσοχή, διότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, όχι μόνο για την ενδο-Παλαιστινιακή συνεννόηση αλλά και για το Μεσανατολικό ευρύτερα.  Θα πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες, θα πρέπει να δούμε ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα.
        Σε κάθε περίπτωση όμως θεωρούμε ότι για να έχουμε μία βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό, για να έχουμε πραγματική ειρήνη, ειρήνη η οποία προβλέπει τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού Κράτους το οποίο θα ζει σε ειρήνη δίπλα στο Ισραήλ, ένα Ισραήλ το οποίο θα έχει την ασφάλεια που επιζητεί, είναι απαραίτητο να έχουμε ενδο-παλαιστινιακή συνεννόηση.
        Θεωρούμε πολύ σημαντικές τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Αίγυπτος και για το λόγο αυτό είχε και επικοινωνία ο Υπουργός Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, τον κύριο Ελ Αράμπυ, προκειμένου να τον συγχαρεί για τις προσπάθειες που έχει κάνει. 
 [για το Κυπριακό:]
        Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να συναντηθεί πρόσφατα με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ στην Κύπρο είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία των συζητήσεων. 
        Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας συνεχίζει να παρουσιάζει θέσεις οπισθοδρομικές, οι οποίες έχουν ως σημείο αναφοράς την εποχή Denktash και οι οποίες δεν εμπνέουν καμία αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα στο μέλλον. Σίγουρα όχι με αυτή την στάση που τηρεί η τουρκοκυπριακή πλευρά.
        Την ίδια στιγμή βλέπουμε από την τουρκική πλευρά να προσπαθεί με επικοινωνιακούς όρους να δείξει καλή θέληση και να δημιουργήσει εντυπώσεις κινητικότητας στο Κυπριακό, τη στιγμή που στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν παρατηρείται πρόοδος. 
        Η Τουρκία ελέγχει τα κατεχόμενα.  Αυτό είναι ένα δεδομένο.  Τα ελέγχει με τους εποίκους, τα ελέγχει με τον κατοχικό στρατό, άρα η Τουρκία έχει την ευθύνη για την έλλειψη προόδου αυτή τη στιγμή στις διαπραγματεύσεις.  Αυτό πρέπει να αλλάξει. 
        Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε πρώτα από όλα τον Πρόεδρο Χριστόφια στις προσπάθειές του, οι οποίες είναι προσπάθειες ειλικρινείς και ουσιαστικές για να έχουμε πρόοδο, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη διαδικασία, θα είμαστε σε στενή επαφή με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αλλά θα πρέπει να είναι σαφές ποιός έχει την ευθύνη για την έλλειψη της προόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου