Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

Αρνητικό ρεκόρ κατέχει η χώρα μας στην πτώση των υπερσύγχρονων ελικοπτέρων ΑΠΑΤΣΙ


Αρνητικό ρεκόρ κατέχει η χώρα μας στην πτώση των υπερσύγχρονων ελικοπτέρων ΑΠΑΤΣΙ. Σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουμε την πτώση και συντριβή δύο Ελικοπτέρων, που θεωρούνται από τα πιο ασφαλή που υπάρχουν στον Κόσμο.
Το προηγούμενο ΑΠΑΤΣΙ είχε πέσει στις 30 Ιουλίου 2010, μέσα στο αεροδρόμιο των Μεγάρων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι δύο χειριστές του. Επίσης τον Νοέμβριο του  2008 στην ΕΥΒΟΙΑ είχαμε πτώση και συντριβή και άλλου  Ε/Π ΑΠΑΤΣΙ και δύο ακόμη νεκρούς .
 Ειδικά για το χθεσινοβραδινό ατύχημα, στο ελικόπτερο, που μετείχε σε προγραμματισμένη νυχτερινή άσκηση, εκδηλώθηκε πυρκαγιά ενώ ήταν εν πτήσει.
Ευτυχώς οι δύο πιλότοι, αντέδρασαν ψύχραιμα και κατόρθωσαν να το προσγειώσουν στην περιοχή των Μεγάρων. Πήδηξαν έξω από το ΑΠΑΤΣΙ, δευτερόλεπτα πριν αυτό τυλιχτεί στις φλόγες και καεί ολοσχερώς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο σύνολο των 1200 περίπου ελικοπτέρων Apache νέου τύπου  που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία δεκαετία, το ελληνικό Apache ήταν μόλις το τρίτο το οποίο πήρες φωτιά στον αέρα: Το πρώτο ήταν ένα αμερικανικό  το 2003,  το δεύτερο ήταν στο Ιράκ το 2007, για το οποίο υπάρχουν υπόνοιες ότι είχε βληθεί από πύραυλο  και το τρίτο ήταν το χθεσινοβραδινό στα Μέγαρα.
Εύλογα λοιπόν υπάρχει έντονος προβληματισμός  για τα ατυχήματα των Ελληνικών ΑΠΑΤΣΙ. Σήμερα στο ΥΠΕΘΑ γίνονται συσκέψεις γι’ αυτό το θέμα,  καθώς αναζητούνται απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα.  Εξετάζονται πολύ προσεχτικά οι  εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων και των έμπειρων χειριστών ελικοπτέρων.
Εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να καθηλωθούν τα ελικόπτερα και να γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ, για το χθεσινοβραδινό ατύχημα, «διεξάγονται όλες οι προβλεπόμενες - ενδεδειγμένες από την νομοθεσία έρευνες».
                                        *

Για το ατύχημα αυτό το ΓΕΣ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία: «Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, την Δευτέρα 02 Μαΐου 2011 και ώρα την 22:45 Ελικόπτερο τύπου APACHE AH - 64 D, κατά την διάρκεια προγραμματισμένης νυκτερινής πτήσης, υπέστη μηχανική βλάβη ανατολικά της περιοχής των Μεγάρων. Κατά την εκτίμηση του πιλότου, στο Ελικόπτερο προκλήθηκε πυρκαγιά. Οι χειριστές του ελικοπτέρου το προσγείωσαν και το εγκατέλειψαν με ασφάλεια. Διεξάγονται όλες οι προβλεπόμενες - ενδεδειγμένες από την νομοθεσία έρευνες.» Ερώτημα προκαλεί η επισήμανση της ανακοίνωσης του ΓΕΣ ότι, «κατά την εκτίμηση του πιλότου, στο Ελικόπτερο προκλήθηκε πυρκαγιά»!!! Δηλαδή υπάρχει και άλλη εκτίμηση; Και ποια είναι αυτή; Το γεγονός ότι το ελικόπτερο λαμπάδιασε και καταστράφηκε  είναι πραγματικό, είναι φανταστικό ή είναι μόνο κατά εκτίμηση του πιλότου;
                   Χρήστος Καπούτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου