Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

Αμφιβολίες για το θάνατο του Λάντεν


Οι αφγανοί Ταλιμπάν δήλωσαν την Τρίτη ότι δεν έχουν δει επαρκή στοιχεία ώστε να πειστούν ότι ο ηγέτης της αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι νεκρός, στο πρώτο σχόλιο που κάνουν μετά την ανακοίνωση του θανάτου του από τις αμερικανικές αρχές.
"Καθώς οι Αμερικανοί δεν προσέφεραν καμία αποδεκτή ένδειξη για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους και καθώς στενοί συνεργάτες του Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν έχουν επιβεβαιώσει ή διαψεύσει το θάνατό του (...) γι' αυτό το Ισλαμικό Εμιράτο θεωρεί οποιαδήποτε ισχυρισμό πρόωρο", αναφέρει σε ανακοίνωσή του που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον Τύπο ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.
Στην ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν, οι οποίοι πρόσφεραν καταφύγιο στον Μπιν Λάντεν στο νότιο Αφγανιστάν πριν και αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο μέχρι οι συνεργάτες του ηγέτη της αλ Κάιντα να τους δώσουν αποδείξεις για το θάνατό του.
Η Ουάσινγκτον προς το παρόν δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη σορό του Μπιν Λάντεν ή από την ταφή του, προκαλώντας ερωτήματα σε κάποια ισλαμιστικά φόρουμ σχετικά με το αν έχει σκοτωθεί ή όχι.
Άλλες ισλαμιστικές ομάδες κατήγγειλαν τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν, όμως οι Ταλιμπάν παρέμειναν σιωπηλοί μέχρι σήμερα.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η σιωπή είναι ακόμη μία προσπάθεια των Ταλιμπάν να κρατήσουν τις αποστάσεις τους από την αλ Κάιντα καθώς προσπαθούν να πείσουν τη διεθνή κοινότητα ότι οι φιλοδοξίες τους περιορίζονται στο Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου